Stiri & Publicatii
01/09/2016
Stiri Corporate

Coface publica TOP 500 Companii din ECE

Coface publica TOP 500 Companii din ECE

Cei mai mari jucatori beneficiaza de conditii favorabile

pentru afaceri in ECE

  • Economia in plina expansiune: cresterea cifrei de afaceri cu + 4,2%
  • Polonia castiga din nou, Republica Ceha urca pe locul 2, urmata de Ungaria
  • Sectoare: 12 din 13 sectoare inregistreaza cresterea cifrei de afaceri, industriile petrol si gaze se confrunta cu probleme

2015 a fost un an bun pentru Europa Centrala si de Est. Evolutia medie a PIB-ului a fost de 3,3%, dupa 2,6% in 2014. Consumul privat a fost in crestere datorita reducerii somajului si cresterii salariilor. Fondurile UE au sprijinit investitiile.

Pe scurt: ECE s-a confruntat cu o economie in plina expansiune. Cum au performat insa cele mai mari afaceri?

Compania internationala de asigurari de credit Coface prezinta cel de-al optulea studiu anual Top 500 de companii din Europa Centrala si de Est: Coface Top 500 ECE. 

Studiul reprezinta un top al celor mai mari 500 de companii din regiune dupa cifra de afaceri si, in plus, ofera o analiza suplimentara, dupa numarul de angajati, tipul companiilor, sectoare, piete. 

“Clasamentul primelor 500 de companii ilustreaza conditiile economice ale anului trecut, care a fost unul de succes”, explicaKatarzyna Kompowska, Coface Regional Manager Europa Centrala si de Est.“Economiile au beneficiat de evolutia cererii interne ca urmare a cresterii consumului privat (sustinut de scaderea somajului si de cresterea salariilor), precum si a investitiilor in majoritatea economiilor. Au fost atinse rate de export pozitive, datorita recuperarii treptate a principalelor rute comerciale din ECE, a Zonei Euro (unde PIB a crescut cu 1,6%) si a sprijinului important din partea fondurilor UE. Ansamblul acestor factori a determinat ca 2015 sa fie un an de crestere economica solida pentru afaceri. Ca rezultat, primele 500 de companii au terminat 2015 cu cifre de afaceri in crestere si cu rate stabile de angajare".

Top 500 jucatori: cresterea cifrei de afaceri, recrutare modesta

Companiile din Top 500 ECE si-au crescut cifra de afaceri cu 4,2% pana aproape de 593 MLD EURO, au inregistrat o evolutie impresionanta a profiturilor nete cu 73,7%, atingand 26,9 MLD EURO. Cele mai mari companii din ECE raman angajatori foarte importanti pentru regiune. Per total, 4,3% (+0,5%) din totalul fortei de munca din regiune lucreaza in companiile din Top 500 ECE, ceea ce are un efect pozitiv asupra ratei somajului.

Top 3 tari: consumul privat, motorul economic

Polonia este, de departe, economia cea mai mare din regiune si, din nou, tara cu cei mai multi jucatori din ECE. Datorita cererii sale puternice interne, a rezistat crizei financiare relativ bine. In total, 167 de companii poloneze sunt reprezentate in clasament, desi sunt cu noua mai putine fata de 2014. Economia poloneza a furnizat rate foarte solide de crestere, de peste 3%, inca din 2014.

Republica Ceha este tara cu cea mai mare rata de crestere (+4,5%) in ECE. Cehia are, totodata, si una dintreu cele mai scazute rate ale somajului din intreaga UE (5,1%). Tara este a doua in topul nostru. Investitiile publice au impulsionat economia, asa cum s-a intamplat si cu utilizarea eficienta a fondurilor din bugetul UE. 71 de companii sunt prezentate in clasament. Este al patrulea an consecutiv, numarul lor fiind in crestere.     

Cifra de afaceri totala a crescut cu +3,1%, iar profitul net cu +16,9%, pana la 4,9 MLD EURO.

Ungaria ramane pe podium din nou, insa a pierdut o pozitie. In total, sunt reprezentate 69 de companii din Ungaria, cu patru mai putine decat in 2014. Cu toate acestea, gigantii maghiari ramasi au raportat cea mai mare crestere a cifrei de afaceri dintre toate tarile, +13,8%. Tara s-a bucurat de rate de crestere solide de la recesiunea din 2012 si a raportat + 2,9% in 2015.

Sectoarele: minerale, produse chimice, petrol, materiale plastice & farma - singurul performer negativ

O tendinta ascendenta a fost inregistrata de majoritatea sectoarelor din Top 500 ECE. 12 din 13 sectoare au avut o crestere a cifrei de afaceri, comparativ cu anul precedent. Cresteri puternice au fost inregistrate de textile, pielarie si imbracaminte, cu +14,8%, iar pentru automobile si transporturi cu +10,3%. In mod traditional, cel mai important sector in clasament este reprezentat in continuare de minerale, produse chimice, petrol, produse din plastic si farmaceutice, cu 111 companii din 500. Totusi, este singurul sector cu o scadere a cifrei de afaceri (-8.3%), ceea ce reprezinta un efect negativ al crizei petrolului.

Conditiile de afaceri favorabile s-au extins in 2016.“Prognoza pentru regiunea ECE in 2016 este la aproape acelasi nivel cu 2015, cu o rata de crestere medie estimata de 3,0%. O imbunatatire suplimentara a pietei fortei de munca si cresterea increderii vor consolida consumul casnic, principalul motor de evolutie a economiilor din ECE”,adauga Grzegorz Sielewicz, Economistul Sef pentru Europa Centrala si de Est.

„Contributia investitiior nu va fi la fel de mare ca anul trecut, pe fondul unui inceput mai lent al noilor proiecte cofinantate de UE, ceea ce slabeste expansiunea sectorului de constructii si diverse alte industrii care sunt conectate cu aceasta. Pe partea externa, tarile ECE vor ramane exportatori activi, insa incetinirea comertului global le poate impiedica ambitiile.

Prezenta cu 63 de companii fata de 59 in 2014, Romania domina alaturi de Polonia sectorul agricultura, prelucrarea carnii, produse agro-alimentare si vinificatie, cu 7 companii prezente in clasament, respectiv 19. Desi Romania inregistreaza 7% din companiiile ECE, in Top 500 tara noastra reprezinta 12%. 

In topul companiilor romanesti se afla Automobile Dacia, urmata de OMV Petrom Marketing SRL si de OMV Petrom SA. 

Companiile prezente in clasament avand o vechime pe piata de 18 ani, iar sectoarele principale in care activeaza cele mai multe intreprinderi romanesti sunt produsele minerale, produsele chimice, petrol, plastic, sticla si farmaceutice, precum si autovehicule, motociclete, alte vehicule si mijloace de transport si de asemenea agricultura, prelucrarea carnii, produse agro-alimentare si vinificatie.

Companiile prezente in Romania au doar in proportie de 21% actionariat local, in timp ce situatia sta cu totul diferit in Cehia, unde in 37% din cazuri actionariatul este local, iar in Polonia 43%.

Ne bucuram de o consolidare a nivelului de incredere a mediului de afaceri in evolutia pietei si a sectoarelor importante ale economiei. Punctele forte ale Romaniei, agricultura, industria auto, ne consolideaza pozitia in clasamentul Top 500, insa speram la o evolutie anul viitor, in asa fel incat pozitia Romaniei in top sa ajunga sa reflecte si pozitionarea noastra in regiune din punctul de vedere al PIB-ului si a imbunatatirii evaluarii mediului de afaceri de la B la A4.”, declara Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania.  

Pentru descarcarea studiului apasati AICI.

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English