Stiri & Publicatii
08/04/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface identifica 10 tari in curs de dezvoltare, care se afla pe urmele tarilor BRICS

Coface BRICS

Dupa 10 ani de dezvoltare frenetica, BRICS inregistreaza o incetinire brusca: pentru 2014, iar Coface prognozeaza o crestere medie cu 3,2% mai mica decat cresterea medie pe care aceste tari au inregistrat-o in decada anterioara. In acelasi timp, alte tari in curs de dezvoltare sunt intr-un proces accelarat de dezvoltare economica. Printre acestea, un “top 10” are perspective bune de productie si o finantare suficienta pentru a sprijini expansiunea. 

 

In plus, pentru o crestere accelerata, este nevoie de finantare pentru a stimula investitiile

In ciuda tendintei de consum care ramane favorabila, tarile BRICS se confrunta cu o scadere economica cauzata de o ajustare a ofertei și o semnificativa scadere a investitiilor. Afacerile locale nu mai au o capacitate de productie suficienta pentru a satisface cererea permanenta.

Pentru a identifica tarile cu potential pe care acum BRICS le-ar putea accepta, Coface a indentificat cateva criterii, doua dintre ele fiind esentiale:

  • Tarile care au o rata de crestere economica accelerata, a caror economie este diversificata si are capacitatea de a face fata unei recesiuni;
  • Tarile care au o capacitate puternica de finantare pentru a finanta cresterea economica (un nivel minim de economii care sa evite recurgerea excesiva la economiile straine), care nu prezinta riscul de a crea o bula de credit sau care nu dispun inca de piete de capital comparabile cu cele din tarile OECD.

 

Colombia, Indonezia, Peru, Filipine si Sri Lanka: potential ridicat confirmat de un mediu de afaceri solid

Coface a identificat 10 “noi tari in curs de dezvoltare” care indeplinesc toate criteriile. Cu toate acestea, aceste tari nu sunt la fel in ceea ce priveste mediul de afaceri - slabiciuni care pot sufoca cresterea. Din acest punct de vedere, Coface a distins doua grupuri in cadrul “tarilor in curs de dezvoltare”:

  • Colombia, Indonezia, Peru, Filipine si Sri Lankaau un mediu bun de afaceri (calificativ A4 sau B) similar cu cel al tarilor din BRICS;
  • Kenya, Tanzania, Zambia, Bangladesh si Etiopiacare au un mediu de afaceri dificil (C) sau extreme de dificil  (D) care ar putea afecta perspectivele de crestere.

"In mod normal, va fi mai dificil pentru al doilea grup de tari, care vor avea nevoie de mai mult timp sa realizeze pe deplin potentialul de crestere.Cu toate acestea, problemele mediului de afaceri sunt relative: in 2001, calitatea guvernarii in Brazilia, China, India si Rusia, a fost comparabila cu cea din Kenya, Tanzania, Zambia, Bangladesh si Etiopia din zilele noastre", spune Julien Marcilly, Sef de Risc de Tara la Coface. 

 

Cresterea “noilor” tari in curs de dezvoltare va avea o cale diferita decat cea pentru BRICS

Unele puncte slabe in comparatie cu cele ale tarilor BRICS din anii 2000 persista inca. In primul rand, cele 10 "noi" tari in curs de dezvoltare identificate in prezent reprezinta doar 11% din populatia lumii in timp ce tarile BRICS au reprezentat 43% din populatia din 2001. In al doilea rand, PIB-ul acestor tari este de doar 70% din cel al BRICS in 2001. In cele din urma,  BRICS a inregistrat, in medie, un excedent de cont curent, in timp ce "noile" tari in curs de dezvoltare au un deficit de aproximativ 6% din PIB.

"Cresterea in tarile dezvoltate fiind structural mai slaba azi, "noile" state in curs de dezvoltare ar putea beneficia mai putin de comertul catre aceste tari decat au facut BRICS in anii 2000. Ratele lor de crestere vor depinde mai mult de pietele lor interne si de exporturile catre alte piete emergente”, a concluzionat Julien Marcilly.

In ciuda unui mediu de afaceri mai putin favorabil, "noile" state in curs de dezvoltare au avantaje in plus fata de tarile BRICS din 2001. Ratele lor de inflatie sunt cu aproximativ 2,8%  mai mici decat cele inregistrate in tarile BRIC, iar nivelul datoriei publice este aproximativ 40% din PIB, comparativ cu 54% al tarilor BRICS la acea vreme.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Coface identifica 10 tari in curs de dezvoltare, care se afla pe urmel... (310,69 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English