Stiri & Publicatii
05/09/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface anunta societatile din Topul ECE 500: Consumul gospodariilor stimuleaza activitatea economica in ECE

Coface CEE Top 500 - 2018 Edition - Stars
  • 2017 - un an profitabil pentru Europa Centrala si de Est: Rata de crestere a PIB ajunge la 4,5%, cel mai mare nivel in opt ani
  • Rezultate mai bune pentru cele mai mari 500 de companii din regiune in toti cei trei piloni: venituri, profit net si recrutare
  • Sectoare: Sectorul auto & transport isi apara pozitia fruntasa, sectorul petrolului si gazelor a revenit la cursul normal dupa revenirea preturilor la petrol in 2017
  • Polonia gazduieste cei mai multi giganti din Top 500

 

Compania internationala de asigurari de credite Coface prezinta cel de-al zecelea studiu anual cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est - Topul ECE 500. Acesta clasifica unitatile dupa cifra de afaceri si analizeaza in plus mai multe date, cum ar fi numarul de angajati, cadrul general al companiilor, sectoarele si pietele, precum si noile evaluari Coface privind creditul companiei. Trendul Topului ECE 500 reflecta dezvoltare in regiune. Iata principalele constatari:

Per total, 2017 a fost un an excelent pentru tarile din ECE si cele mai mari companii din aceste tari. Cresterea a fost determinata in principal de consumul privat crescut, o revenire a cererii externe pentru exporturi, gratie recuperarii zonei Euro si imbunatatirea cererii din partea Rusiei. 80% din toate exporturile din aceasta regiune merg catre UE, in timp ce Rusia ramane un important partener de comert pentru unele tari, cum ar fi cele din regiunea Baltica. Coface a imbunatatit Evaluarile privind Riscul de Tara ale mai multor tari din regiune, si anume Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Rusia si Serbia, doar Croatia si Serbia avand un risc relativ mare de neindeplinire a obligatiilor.

Economia in ECE este in plina expansiune, companiile s-au bucurat de un mediu macroeconomic bun in 2017, rata medie de crestere a PIB ajungand la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, de 4,5%, dupa ce in 2016 a fost de 3,1%, iar in 2015 de 3,7%. Drept urmare, companiile din top 500 au incheiat anul cu o crestere a cifrei de afacere de 11,8% ajungand la 652 miliarde Euro si o crestere a ratei de angajare de 4,7%, ajungand la 2,4 milioane de persoane,”explica Declan Daly, Director Executiv Coface Europa Centrala si de Est. 

 

Top 500 jucatori: crestere a cifrei de afaceri, profit net si recrutare

Analizele arata o zona ECE puternica si in expansiune cu riscuri mai scazute in 2017, fapt care s-a tradus in venituri mai mari (+11,8%) si o profitabilitate si mai mare cu o crestere a profitului net de 16,2% pentru cele mai mari 500 de unitati din regiune. Aceste companii au fost intotdeauna angajatori importanti ai regiunii in trecut. Chiar daca piata muncii in ECE devine mai stransa si chiar daca a devenit mai dificil sa angajezi personal calificat, gigantii din top 500 au crescut numarul angajatilor cu 4,7%. Dezvoltarea generala pozitiva a pietei muncii in ECE a dus la salarii mai mari si imbunatatirea increderii consumatorilor.

 

Sectoare: pozitie de frunte pentru industria auto & transport; sectorul petrolului si gazelor a revenit la cursul normal

Cele trei sectoare cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune (auto & transport, petrol & gaze, comert nespecializat) continua sa reprezinte aproape 60% din veniturile generate. Cu toate acestea, cresterea in cifra de afaceri totala a fost determinata de toate industriile in 2017. Cei mai importanti contribuitori in cifre absolute au fost companiile din industria de energie, auto si comert, care sunt si cele mai numeroase in clasificarea pe sectoare. Profitul net s-a dezvoltat pozitiv pentru majoritate, cu cresteri intre 5,0% (lemn & mobilier) si 51,4% (textile, piele & imbracaminte). Cele mai mari castiguri totale s-au inregistrat in sectoarele de minerale, produse chimice, petrol, plastice si farmaceutic (9,5 miliarde Euro). Sectorul de constructii a intampinat din nou probleme si a fost singurul sector de industrie care a raportat o pierdere neta (-118,6%), desi veniturile au crescut cu 16%.

Auto & Transport este cel mai mare sector si a beneficiat de o cerere in crestere in special in Europa de Vest, unde se exporta cea mai mare parte a productiei din ECE. In regiunea ECE, exista o crestere a numarului de companii din domeniul auto, in timp ce companiile deja existente si-au marit capacitatea – exemple recente includ o noua fabrica Jaguar Land Rover in Slovacia si BMW in Ungaria.

Coloana vertebrala a topului 500, sectorul de minerale, produse chimice, petrol, plastice si farmaceutic, si-a revenit in urma revenirii preturilor la petrol in 2017. Sectoarele de minerale si petrol au beneficiat de o revenire prin preturile la petrol si cererea in crestere. Sectoarele de produse chimice si plastice au inregistrat productie mai mare datorita noilor investitii si cererii puternice atat intern cat si extern. Sectorul farmaceutic a profitat de pe urma consumului casnic in crestere, imbatranirea populatiei, precum si de experienta impactului pozitiv al Investitiilor Straine Directe (ISD) si o cerere mai mare pe pietele externe.

Cel de-al treilea sector pe podium este comertul nespecializat. Motorul principal al cresterii ECE este consumul casnic, care a accelerat in mod special in 2017 gratie ratei scazute a somajului si salariilor in crestere. O crestere a cheltuielilor a fost inregistrata in categorii de comert variate. Acest sector este din nou cel mai important angajator; aproape o treime din angajatii Top ECE 500 (608.000 persoane) care lucreaza in acest sector, ceea ce reprezinta o crestere de +6,3% fata de 2016.

Perspectivele pentru 2018 si viitor sunt optimiste, desi ar trebui sa ne asteptam la o dezvoltara economica mai slaba. Dupa atingerea cresterii de varf de 4,5% in 2017, Coface preconizeaza o scadere la 4,1% in 2018 si la 3,4% in 2019 in regiunea ECE. O astfel de incetinire nu va fi extinsa, iar afacerile vor beneficia in continuare de o cerere solida. Gospodariile se vor baza in continuare pe rata scazuta a somajului si cresterea salariilor. O alta contributie pozitiva la crestere va fi reprezentata de o revenire a investitiilor. Totusi, scaderea fortei de munca in regiune a ajuns la nivele inalte si a devenit un obstacol important, limitand extinderea economica si de afaceri,”adauga Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface Europa Centrala si de Est.

 

DESCARCA InfograFIC

Click pe imagine pentru a descarca documentul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Coface anunta societatile din Topul ECE 500: Consumul gospodariilor st... (81,52 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English