Stiri & Publicatii
19/03/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

China se confrunta cu cel mai ridicat nivel al platilor comerciale restante din 2010

China se confrunta cu cel mai ridicat nivel al platilor comerciale restante din 2010
Studiul Coface dedicat managementului riscului de credit comercial din China, efectuat in al patrulea trimestru al anului 2013, a demonstrat ca 8 din 10 companii chineze s-au confruntat cu plati restante in 2013. Industria chimica, cea a electronicelor, produselor electrice de uz caznic si a utilajelor industriale prezinta riscuri mai mari. Din moment ce facilitatile de creditare vor fi destul de restranse in 2014, deteriorarea platilor comerciale ar putea duce la un efect de unda semnificativ in piata bancara din China.
Platile comerciale restante au continuat sa creasca in 2013

Potrivit studiului Coface, 82% dintre companiile participante la sondaj au raportat o crestere cu 5% a platilor restante in 2013 fata de 2012 si cel mai inalt nivel din ultimii 3 ani. Dintre acestia, 45% au declarat ca si nivelul sumelor restante a crescut. De asemenea, s-a constatat ca si DSO-ul a crescut, astfel 18% au raportat mai mult de 90 de zile, o crestere cu 5% in comparatie cu anul 2012.

Platile restante cu intarzieri mai mari de 6 luni sunt considerate extrem de riscante. Din experienta Coface, exista o probabilitate de 80% ca aceste creante sa nu mai fie platite deloc. Mai mult, in cazul in care valoarea platilor restante depaseste 2% din totalul vanzarilor unei companii, este foarte posibil ca acestea sa se confrunte cu probleme de lichiditate. Este ceea ce au raportat si 33% dintre companiile intervievate, ceea ce indica probleme grave de lichiditate si un risc crescut de neplata catre bancile sau institutiile care le-au oferit credite.

"Deteriorarea comportamentului de plata din China reprezinta o alerta. In mod traditional, companiile chineze mai mici nu au neaparat un acces facil la creditele din sistemul bancar obisnuit, creditarea reprezentand principalul motor de crestere pentru banci. In timp ce ne asteptam ca in 2014 costurile fondurilor sa creasca, rata dobanzii din sistemul bancar este deja mare. Tendinta de crestere a creantelor exacerbeaza problemele de lichiditate ale actionarilor din lantul de aprovizionare, iar acest cerc vicios ar putea duce la un efect de unda semnificativ.", a declarat Rocky Tung, Economistul Coface pentru regiunea Asia-Pacific.

 

Sectoarele cu risc ridicat: utilaje industriale & electronice, produse electrice de uz casnic/ aparate electronice si industria chimica

Cele mai multe industrii din China s-au confruntat cu deteriorari in comportamentul de plata al companiilor in 2013. Un numar tot mai mare de jucatori din industrii au raportat un DSO peste 60 de zile in 2013, prezentand astfel o situatie mai precara decat cea din 2012. Aceasta tendinta este ingrijoratoare in special pentru trei dintre sectoare: utilaje industriale & electronice (16%), produse electrice de uz casnic/ aparate electronice (19%) si industria chimica (11%).

In plus fata de comportamentul de plata, studiul a luat in considerare si performantele financiare ale industriei (raportul datorie-capital si profitabilitatea) pentru a evalua starea generala de sanatate a economiei chineze. "Analizand ponderea datoriei in capital observam modul in care efectul de parghie al diferitelor industrii s-a schimbat dea lungul timpului, ceea ce ne clarifica cum costurile de finantare pot avea un impact asupra fiecarei industrii si cum jucatorii acestora sunt dispusi sa isi finanteze singuri afacerile. In acelasi timp, profitabilitatea industriilor este importanta din motive evidente - ne indica cum o afacere poate genera lichididati din operatiunile sale.", a declarat Rocky Tung.

Utilajele industriale & electronicele, produsele electrice de uz casnic/ aparatele electronice si industria chimica s-au confruntat cu deteriorari atat din punctul de vedere al comportamentului de plata, cat si al indicatorilor financiari. Acest lucru poate fi explicat prin cererea lenta atat in pietele interne, cat si in cele de export in 2013 si prin concurenta destul de ridicata din sector.

 

Companiile isi fac griji cu privire la cresterea economica din China si la restrictiile creditarii din 2014

In timp ce costurile fortei de munca si aprecierea RMB pot fi subiectele principale ale stirilor, ele nu sunt nici pe departe cele mai importante arii de interes pentru afacerile din China. Aceste aspecte sunt considerate ingrijoratoare de catre numai 26% si 9% dintre companii. Dar ceea ce ingrijoreaza majoritatea respondentilor (61%) este o posibila incetinire a cresterii economice. Restrangerile procesului de creditare, care ar putea reduce accesul companiilor la imprumuturile de care au nevoie, este un semnal de alarma pentru 50% dintre respondenti.

Pentru anul 2014, contextul economic din China ramane unul sustenabil, desi asteptarile privind cresterea economica bruta sunt de incetinire, luand in considerare procesul de standardizare in curs de desfasurare. Reflectata in incetinirea obiectivelor de dezvoltare ale guvernului din ultimii ani, crestere economica bruta a scazut usor in ultima perioada. Cresterea reala a PIB-ului de 7,7% in 2013 a reprezentat cea mai mica rata de crestere realizata de cea de-a doua economie din lume in ultimii 14 ani. Acest lucru este in linie cu cerintele guvernului de a se concentra asupra calitatii - in loc de cantitate - ca obiectiv de dezvoltare. Cu toate acestea, estimarea Coface de 7,2% in 2014 pentru PIB (an-la-an) va continua sa clasifice China ca una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din lume.

In ciuda sperantelor pentru o crestere economica condusa de consum, investitiile vor ramane motorul de crestere pe termen mediu, asa cum ne asteptam ca nivelul veniturilor in familiile chineze sa continue sa scada, in conformitate cu tendinta observata in ultimii ani. Rata de crestere a veniturilor medii si a cheltuielilor pentru consum a scazut de la 12,4% si 10% in 2012 la 9,6% si 8,1% in 2013. Consumul intern este asteptat sa creasca intr-un ritm mai lent in 2014.

 

Cresterea gradului de constientizare a importantei managementului creantelor in cadrul companiilor chineze

Astazi, 90% dintre companiile chineze utilizeaza vanzarile de credite in procesele comerciale interne. Este incurajator sa observam ca mai mult de 60% dintre companiile participante in sondaj au declarat ca utilizeaza diferite instrumente de management de credit in cadrul departamentelor lor operationale.

"Creantele sunt la fel de importante ca si alte active, iar uneori acestea reprezinta cel mai mare mare activ pe care il are o companie. Vanzarea de credite este cu siguranta un mod eficient de a castiga afaceri. Dar toate acestea, fara o gestiune eficienta a riscului de credit pot avea un impact financiar semnificativ asupra societatii. Este, de asemenea incurajator sa observam ca asigurarea de credit comercial a crescut de la 18% in 2012 la 24% in 2013.", a declarat Richard Burton, Asia-Pacific Regional Manager, Coface.

 

Despre sondaj

Coface realizeaza sondajul dedicat managementului riscului de credit comercial din China inca din 2003, iar cel dezvoltat in 2013 reprezinta cea de-a 11-a editie. 956 de companii din diferite sectoare au participat la acest sondaj in perioada Octombrie - Decembrie 2013. Studiul ofera o mai buna intelegere a comportamentului de plata si al practicilor de management de credit ale companiilor chineze.

Descărcaţi acest comunicat de presă : China se confrunta cu cel mai ridicat nivel al platilor comerciale res... (222,44 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English