Stiri & Publicatii
13/09/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cele doua viteze ale Chinei: sectoare castigatoare vs. sectoare perdante

Cele doua viteze ale Chinei: sectoare castigatoare vs. sectoare perdante

Economia Chinei a crescut cu 6,9% in 2015, cel mai slab ritm de expansiune din ultimii 25 de ani. Cresterea ar trebui sa-si continue incetinirea in 2016 si 2017 si probabil va atinge 6,5% - astfel cum este prevazut in planul de cinci ani, pentru 2016 - 2020. Reformele structurale continue ale Chinei au inceput sa se concentreze asupra serviciilor si a consumului, ceea ce face ca economia cu doua viteze a tarii sa fie si mai evidenta. Decalajul dintre sectoarele castigatoare si cele perdante este legat de potentialul lor de crestere pe termen mediu si lung, de politicile guvernamentale relevante si de cererea structurala.

Sectoarele cu potential de crestere

In general, sectoarele castigatoare se vor bucura probabil de perspective mai bune de crestere pe termen lung, cum ar fi farmaceuticele si vanzarea cu amanuntul, carora le atribuim evaluari cu risc scazut sau mediu. Segmentul Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IT&C) reprezinta o exceptie, fiind un sector castigator,evaluat cu risc ridicat. Acest lucru ar indica faptul ca riscurile de credit ale corporatiilor chineze in sectorul IT&C sunt, probabil, ridicate,din cauza concurentei regionale ascutite, in ciuda potentialului puternic de crestere al pietei pe termen lung (vedeti tabelul 1).

Sectorul farmaceutice straluceste cel mai puternic si arata marje de profit constante. Pe langa o imbunatatire clara a experientei de plata corporativa in 2015, intreprinderile farmaceutice sunt mai putin dependente de operatiunile lor de imprumut pentru investitii si de extinderile de active fixe. Perspectivele pe termen mediu sunt pozitive, cu o crestere structurala a cererii sustinuta de evolutia continua a claselor de mijloc si de imbatranirea populatiei. 

Sectoarele perdante cu risc de credit inalt

Sectoarele perdante ar putea sa se confrunte cu provocari mai mari de crestere pe termen lung, cum ar fimetalelesi produsele chimice, fiind evaluate cu risc ridicat, respectiv foarte ridicat. Din perspectiva riscurilor de credit, corporatiile chineze din cadrul acestor sectoare sunt evaluate curisc ridicat sau foarte ridicat - indicand o probabilitate mai inalta de risc de neplata si de insolvente, din cauza schimbarilor conditiilor de afaceri. Sectoarele neutre, cele care nu beneficiaza in mod direct de pe urma reformelor structurale ale guvernului (cum ar fi sectorul agroalimentar, hartie - lemn si textile - imbracaminte) au fost evaluate ca avand fie un risc mediu, fie ridicat.

Printre cele 12 sectoare, constructii si metale doar doua sunt desemnate cu risc foarte ridicat Riscul pentru aceste doua sectoare sunt legate de subiecte fierbinti, cum ar fi problemele legate de datorii, pe fondul unei cresteri a creditelor neperformante, a unui numar de valori implicite de obligatiuni corporative, a supracapacitatii industriale si a companiilor de tip “zombie”.

Cu investitii private lente si scaderea investitiilor realizate de intreprinderile de stat, intr-un context de rentabilitate scazuta, cresterea sectorului constructii probabil va incetini in a doua jumatate a anului. Acest lucru va arunca o umbra asupra sectorului constructii si metale - in particular ciment si metale, ce sufera deja din cauza supracapacitatii. Aceste riscuri ar putea fi oarecum abordate prin reforme ale intreprinderilor de stat, unde masurile privind „inchiderile”, „reorganizarile” si „parteneriatele public - private”  sunt susceptibile sa fie puse in aplicare.

In ciuda unor semne de dezintermediere a unor reforme ale Guvernului, riscurile de credit pentru intreprinderile de constructii (inclusiv producatorii de materiale de constructii) par sa se intensifice, cu perspectiva negativa.

“Este de asteptat ca guvernul chinez sa continue introducerea initiativei politice favorabile in ceea ce priveste reformele pe partea de oferta. Acestea vor avea un accent mai mare de stimulare a potentialului de crestere pentru industriile terte si pentru sprijinirea activitatilor de productie cu valoare adaugata pe termen mediu si lung. Cu toate acestea, in contextul reformelor structurale si a intreprinderilor de stat in curs de desfasurare, economia chineza va continua incetinirea in 2016 si 2017, cu o crestere globala a riscurilor de credit pentru intreprinderile chineze", a declaratJackit Wong, Economist al Coface pentru regiunea Asia-Pacific.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Cele doua viteze ale Chinei: sectoare castigatoare vs. sectoare perdan... (95,92 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English