Stiri & Publicatii
02/11/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

COFACE PUBLICA TOP 500 CELE MAI MARI COMPANII DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST Cum si-au revenit cele mai mari companii dupa pandemie?

Top 500

2021 – un mediu favorabil pentru Europa Centrala si de Est cu o crestere de 5,7% a PIB dupa o recesiune de -3,7% in primul an de pandemie

• Top 500 de jucatori: cresterea cifrei de afaceri, a profitului net si a ocuparii fortei de munca, ca urmare a redresarii dupascaderea activitatii

• Sectoare: sectorul petrol si gaze ocupa primul loc in top 500, urmat de auto si transport si comertul nespecializat

• Polonia gazduieste cele mai mari afaceri din regiune, cu o cifra de afaceri agregata in crestere cu 26% in 2021 fata de anul anterior

Anul 2021 a fost marcat un mediu favorabil atat pentru economii, cat si pentru cele mai mari afaceri din Europa Centrala si de Est (CEE). Desi s-au confruntat cu provocari din cauza pandemiei de Covid-19, activitatea economica si-a revenit din scaderea declansata in 2020. Drept urmare, cele mai mari 500 de afaceri din regiune au inregistrat venituri in crestere si profituri mai mari ca anul trecut.

Europa Centrala si de Est si-a revenit mai repede decat majoritatea partenerilor sai comerciali majori. In timp ce regiunea ECE a inregistrat o recesiune mai usoara in 2020, cu o crestere medie a PIB-ului ajungand la -3,7% fata de -5,5% in Europa de Vest, redresarea ECE a fost mai impresionanta in 2021, ajungand la 5,7% fata de 4,7% in Europa de Vest. Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface Europa Centrala si de Est, explica diferitele structuri ale regiunilor: „ECE este mai putin dependenta de servicii, inclusiv de restaurante si sectorul ospitalitatii care au fost grav afectate in timpul pandemiei din cauza blocajelor, restrictiilor de calatorie si a increderii scazute din partea consumatorilor, cu impact semnificativ asupra diferitelor economii vest-europene”.

Coface lanseaza cel de-al 14-lea studiu anual privind cele mai mari 500 de companii din ECE. „Studiul Coface Top 500 ECE” clasifica intreprinderile in functie de cifra de afaceri si analizeaza date suplimentare, cum ar fi numarul de angajati, cadrul, sectoarele si pietele in care opereaza companiile precum si evaluarile de credit ale acestora realizate de Coface. Dezvoltarea economica a Top 500 ECE este reprezentativa pentru tendintele pietei din intreaga regiune.

Top 500 jucatori din regiune: cifra de afaceri, profit net si angajari in crestere

“Rezultatele clasamentului 2021 al celor mai mari companii din regiune releva faptul ca intreprinderile au beneficiat rapid de revenirea economica”, explica Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrala si de Est. Cifra de afaceri totala a celor 500 de companii a crescut cu 26,9%, pana la 842 de miliarde de euro. Profitul net agregat aproape s-a dublat comparativ cu 2020 la 41.428 milioane. In plus, cele 500 de companii au angajat 2,2 milioane de oameni (+1,3% fata de 2020). „Pe plan intern, economiile ECE au beneficiat de o cerere interna solida. Piata muncii in 2021 a fost din nou intr-o situatie favorabila, cu rate scazute ale somajului si o crestere solida a salariilor. Masurile introduse ca raspuns la impactul Covid-19 au inclus un sprijin pentru piata muncii, ceea ce inseamna ca au fost evitate disponibilizari masive”, adauga Jaworski.

Polonia si sectorul auto conduc topul

PKN Orlen ramane  pe primul loc, intarindu-si pozitia cu o cifra de afaceri care a crescut cu 52% in 2021, dupa ce scazuse cu 23% in anul precedent. Clasamentul este completat de Skoda Auto din Cehia (a 2-a companie clasata), compania multinationala de petrol si gaze MOL din Ungaria (a 3-a), compania poloneza PGNiG, controlata de stat (a 4-a), retailerul Jeronimo Polska (a 5-a), compania poloneza de energie PGE(a 7-a) si Volkswagen Slovacia (a 8-a). Majoritatea au inregistrat o cifra de afaceri mai mare. Producatorii de automobile precum Skoda Auto si Volkswagen Slovacia au inregistrat doar o usoara crestere a veniturilor cu 0,4% si 2,3% din cauza intreruperilor lantului de aprovizionare.

Sectoare: pozitie de lider pentru petrol si gaze, urmat de sectorul auto si transporturi

Trei sectoare cheie (auto si transporturi, petrol si gaze, comert nespecializat), reprezentate de cele mai mari companii din regiune, continua sa detina 53% din veniturile totale.

Anul acesta, toate sectoarele au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri, ca urmare a unei cereri mai mari si a unui punct de plecare slab fata de anul precedent. Acest lucru a avut un impact urias asupra finantelor companiilor din cauza fazei initiale a pandemiei si a blocajelor aferente. Cel mai frapant exemplu vine din sectorul textil-imbracaminte, care a suferit o scadere a cererii, precum si o schimbare a preferintelor consumatorilor in anul pandemic 2020. In 2021, sectorul a inregistrat cea mai mare crestere a cifrei de afaceri cu 60,3%. In schimb, cea mai slaba crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata deconstructii (+9,5%) si auto si transporturi (+9,6%), care totusi si-au mentinut pozitiile solide. Majoritatea sectoarelor au reusit sa genereze profituri nete mai mari, cel mai mare castigator fiind metalele(+437%). La polul opus se afla sectorul textile-imbracaminte si sectorul agroalimentar care au avut o dinamica negativa din acest punct de vedere.

Cea mai bine cotata industrie din CEE Top 500 este una foarte restransa: sectorul de lemn si mobila are doar cinci reprezentanti in clasament, dar a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 27,9% si o crestere peste 100% a profitului net.

Sectorul mineralelor, chimicalelor, petrolului, materialelor plastice si farmaceutic este din nou cel mai mare in clasamentul CEE Top 500. Sectorul s-a bucurat de una dintre cele mai mari cresteri ale profitului net (+331,5%). Pe parcursul anului 2021, preturile petrolului au crescut cu 52%, beneficiind de redresarea industriilor si economiilor. Acest lucru a creat oportunitati in generarea de profituri din marjele de rafinare, mai ales avand in vedere cresterea cererii dupa perioadele de carantina si revigorarea comertului global.

Desi industria auto si transporturi ramane in top, sectorul s-a dezvoltat relativ slab in comparatie cu altele. Industria ramane dominanta in patru tari: Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia.

Al treilea sector de pe podium este comertul nespecializat. Intrucat ratele somajului au crescut doar usor in timpul pandemiei, iar piata muncii a oferit rate solide de crestere a salariilor, economia a fost ajutata de cresterea cheltuielilor gospodariilor. Cifra de afaceri a celor mai mari companii din aceasta industrie a crescut cu +19,3%, in timp ce firmele au inregistrat si profituri nete mai mari (+22,8%).

„Ca urmare a relansarii comertului mondial, exporturile din ECE au contribuit la accelerarea sectoarelor regionale de productie, care au cunoscut costuri de procesare mai mari. Aceste costuri au crescut considerabil de cand a inceput revenirea din criza pandemica si afecteaza in continuare afacerile in prezent, mai ales acum in contextul cresterii costurilor cu energia si a inputurilor declansate de razboiul din Ucraina”, explica Grzegorz Sielewicz. „Intr-adevar, pe masura ce Rusia a furnizat Europei produse energetice, aceste preturi au crescut semnificativ in 2022, declansand criza energetica. In acelasi timp, intreruperile aprovizionarii cu marfuri agroalimentare au dus la cresterea inflatiei si a preturilor alimentelor, datorita faptului ca atat Rusia, cat si Ucraina ocupa o pondere considerabila in exporturile agricole globale.”

Razboiul din Ucraina a lovit puternic regiunea si a generat noi provocari si consecinte economice. „Se asteapta ca economiile din ECE sa fie cel mai afectate de razboiul care a inceput in februarie 2022. Acest lucru se datoreaza proximitatii lor geografice fata de ambele tari, dependentei de exporturi, dependentei de importurile de energie din Rusia, afluxului de refugiati din Ucraina si problemelor logistice determinate de razboi. Aceasta inseamna ca regiunea este vulnerabila  pe mai multe paliere, iar urmatoarea editie a topului ar putea prezenta o imagine diferita a companiilor”, adauga Jarosław Jaworski.

Descărcaţi acest comunicat de presă : COFACE PUBLICA TOP 500 CELE MAI MARI COMPANII DIN EUROPA CENTRALA SI D... (380,73 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English