Stiri & Publicatii
26/08/2014
Stiri Corporate

CEE TOP 500 Companii: Temperarea jucatorilor de top, cu cresteri modeste ale cifrei de afaceri

Coface CEE Top 500
  • Polonia castiga din nou, Ucraina urca pe locul 2, urmata de Ungaria
  • Mediul economic isi mentine controlul: usoara crestere a cifrei de afaceri de +0,2%
  • Industria petrolului si a gazelor castiga in ciuda performantei moderate

Compania internationala, specializata in asigurarile de credit comercial, Coface prezinta editia a sasea a studiului anual ce cuprinde topul primelor 500 de companii din Europa Centrala si de Est - Coface CEE Top 500. Studiul clasifica cele mai puternice 500 de companii din regiune, luand in considerare atat cifra de afaceri, cat si factori aditionali precum: numarul de angajati, mediul de afaceri, sectoarele si piata in care acestea activeaza.

Schimbarea clasamentului in Topul celor 500 de companii evidentiaza conditiile economice ale anului trecut - care nu fost unul de succes. Exporturile reduse, ca urmare a situatiei din Zona Euro si constrangerile in ceea ce priveste accesul la creditare au facut ca 2013 sa fie un an dificil si provocator pentru mediul de afaceri. Ca rezultat, companiile aflate in Topul celor 500 au incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri stabila si o scadere minora a ratei ocuparii fortei de munca. Se poate observa ca marii jucatori au probleme grave, in special in ceea ce priveste mentinerea performantelor din anii precedenti",declaraKatarzyna Kompowska, Executive Manager, Coface Central Europe. 

 

Topul celor 500 de jucatori economici: usoara crestere a cifrei de afaceri si o crestere modesta a numarului de angajati

Provocatorul an economic 2013 si-a exercitat efectele asupra Topului celor 500 de jucatori: companiile din Europa Centrala si de Est si-au crescut usor cifra de afaceri cu 0,2%, la peste 644 de MLD EUR (2013: +5%). Cu toate acestea, cele mai mari companii din CEE raman cei mai importanti angajatori din regiune. Desi cifrele indica o scadere cu -0,8% fata de studiul de anul trecut, topul concentreaza 3,7% din forta de munca totala din CEE (aproximativ 2,5 milioane de angajati). Tarile cu rate bune de crestere a PIB-ului, cum ar fi Letonia, Romania si Lituania, au inregistrat cea mai mare rata de crestere a proceselor de recrutare (2% - 6,5%). Pe de alta parte, in 5 din 13 tari, personalul a fost restructurat. In Polonia, cifra angajatilor este stabila.

Din punct de vedere regional si in comparatie cu media UE, Romania s-a distins in 2013 cu o crestere economica de 3,5%. Desi numarul de firme din Romania aflate in clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este incurajator pentru economia romaneasca ca cei mai mari jucatori economici ai sai au avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste performanta financiara, rezultatele pentru 2013 indicand o crestere medie de 6,3% a cifrei de afaceri si o rata a profitului net de 3,3%. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dar si al numarului de companii, industria petroliera si a gazelor naturale este clasificata pe primul loc in intreaga regiune, cat si in randul companiilor romanesti, iar alaturi de aceasta, sectorul energiei, cel auto si retail-ul completeaza podiumul celor mai performante domenii de activitate.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

 

Top 3 tari: jucatori economici slabi si „stele cazatoare” dinamice

Polonia este din nou tara gazda pentru cei mai multi dintre jucatorii din topul CEE, dar victoria in clasament este una modesta. In total, 148 de companii sunt prezente in clasament, cu 23 mai putine decat in 2012. Totusi, Polonia se mentine pe primul loc, ea fiind si cea mai mare economie din Europa Centrala si de Est. Aceasta schimbare negativa reflecta incetinirea ritmului de crestere a PIB-ului in 2013 (1,6%), care a scazut deja de la 4,5% in 2011 la 1,9% in 2012.

Ucraina a inlaturat Ungaria de pe locul al doilea urcand, din nou, pe podium. 90 de companii ucrainene au generat o cifra de afaceri de 101 MLD EUR, ceea ce reprezinta cea mai mare valoare inregistrata vreodata in clasament. Cei mai multi dintre jucatorii nou-intrati in top, care au inregistrat o rata de crestere a cifrei de afaceri extrem de ridicata, sunt din Ucraina. Pe de alta parte, companii foarte cunoscute din clasamentele anterioare au raportat, de cele mai multe ori, o scadere foarte mare a cifrei de afaceri, pierzandu-si astfel, pozitiile lor. Dintre acestea, doar 7 companii au urcat in top.

Ungaria este din nou pe podium. In total, sunt 62 de companii din Ungaria, de 4 ori mai putine decat in 2012. Dupa 5 trimestre consecutive de recesiune si cu un volum de investitii negativ de la inceputul anului 2009, increderea mediului de afaceri in companiile maghiare a fost recastigata in cele din urma, abia in a doua jumatate a anului 2013. PIB-ul a crescut cu 1,1% in 2013. Cererea externa a fost principalul factor care a contribuit la cresterea economica. Aceasta redresare se reflecta si in cresterea cifrei de afaceri a celor mai importante companii din Ungaria (+ 1,2%).

 

Industria petroliera si a gazelor pe primul loc

Industria petroliera si a gazelor a contribuit, din nou, cu cele mai multe companii in clasamentul Top 500. Cei 77 de giganti din acest sector au generat o cifra de afaceri de 162 MLD EUR. Aceasta este o scadere de -3,4%. Inclusiv compania numarul 1 din clasamentul Top 500, care vine din nou din Polonia, a facut eforturi in 2013 - dar PKN ORLEN este inca o data castigatoare, in ciuda schimbarilor negative la nivelul profitului net si al cifrei de afaceri. Consecintele se pot vedea in cazul companiei nerentabile - rafinaria Mozejki din Lituania, care a inregistrat pierderi mari.

Ca si in anul precedent, furnizorii de energie au atins o cifra de afaceri de aproape jumatate din dimensiunea sectorului castigator (90 MLD EUR). In timp ce rata medie de crestere a fost destul de promitatoare, 11% in 2012, procentul s-a transformat in 0,9%, in 2013.

Zece companii nou intrate in clasament au crescut la 56 - numarul total de comercianti cu amanuntul din Topul 500 CEE. Majoritatea angajatilor din Top 500 (20,4%) lucreaza in sectorul comertului cu amanuntul. La inceputul anului 2013, cererea atenuata si scaderea cheltuielilor gospodaresti au avut impact asupra deteriorarii comertului en-gros si en-detail. In plus, cresterea concurentei si procesele de consolidare au afectat aceste sectoare, care au inceput deja sa isi revina lent din perioada de stagnare, mai ales in a doua jumatate a anului 2013, sustinute de o inflatie scazuta si semne de recastigare a increderii consumatorilor. La sfarsitul anului provocator 2013, cele 56 de companii au realizat o cifra de afaceri de 68 MLD EUR (+5,1%), dar au suferit ca urmare a scaderii profiturilor.

Sectoarele cu cel mai putin succes sunt conduse de sectorul constructiilor. Ramane o constrangere in regiunea CEE si alimenteaza statisticile de insolventa din mai multe tari. Doar 6 companii au ajuns in clasamentul Top 500, realizand o cifra de afaceri de 4,6 MLD EUR (-17,7%). Scaderea numarului de angajati din 2012 (-8%) a continuat pana la 16,9%, in 2013. Alte sectoare care au avut o performanta negativa sunt cel al telecomunicatiilor (25 de companii, cifra de afaceri -4%) si cel minier (12 companii, cifra de afaceri -5.2%).

Perspectivele pentru 2014 sunt relativ optimiste, in ciuda problemelor persistente din Zona Euro si imbunatatirea lenta si treptata a cererii interne. Coface anticipeaza ca rata medie de crestere a PIB-ului tarilor din CEE aproape se va dubla, de la 1,1% in 2013 la 2,4% in 2014. Dezvoltarea tarilor CEE este mai neomogena decat oricand: de la o crestere a PIB-ului de -0,6% in Croatia la 3,8% in Letonia”, a adaugat Katarzyna Kompowska, Executive Manager, Coface Central Europe. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : CEE TOP 500 Companii: Temperarea jucatorilor de top, cu cresteri modes... (325,05 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English