Stiri & Publicatii
17/02/2021
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometrul Coface T4 2020 – O revenire neuniforma

Odata cu lansarea cel mai recent Barometru trimestrial privind riscurile sectoriale si de tara, Coface, lider in asigurarile de credit, evidentiaza o revenire inegala intre tari, sectoare de activitate si la nivel de venituri. Desi performantele Chinei si a altor economii asiatice stimuleaza cresterea globala, principalele economii mature nu vor reveni in acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei. Aceasta crestere a inegalitatilor, alaturi de nemultumirea publicului fata de gestionarea guvernamentala a pandemiei in multe tari, va conduce la aparitia tot mai frecventa a unor proteste si a violentelor.

La un an de la aparitia pandemiei Covid-19 si de la debutul celei mai mari recesiuni globale de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Coface estimeaza o crestere economica mondiala de +4,3% in medie, in 2021, in timp ce comertul mondial ar creste cu +6,7% in volum(dupa -5,2% in 2020). Aceste proiectii presupun ca marile economii vor vaccina cel putin 60% din populatia lor pana in vara. Intr-adevar, imunitatea rezultata ar putea marca sfarsitul ciclurilor stop-go, adica a acelor episoade succesive de izolare/carantina care afecteaza activitatea economica. Scaderea numarului de afaceri inchise in 2020 in toate regiunile lumii (-12% la nivel mondial, -22% in zona euro, -19% in Asia-Pacific si-3% in America de Nord), poate fi atribuita planurilor de sprijin guvernamental, a caror continuare va permite multor companii sa supravietuiasca in acest an. Cu toate acestea, in ciuda impactului masurilor, Coface anticipeaza ca socul din 2020 va duce la o crestere a insolventelor in 2022, in special in Spania (16%, comparativ cu 2019), Franta (13%), Italia (9%) si Germania (6%).

In ultimul sau barometru trimestrial, Coface anticipeaza o redresare economica inegala

  • Inegalitati puternice intre tari.In timp ce performantaChinei si a altor economii asiatice(de exemplu, Taiwan, a carei evaluare a tarii este imbunatatita)stimuleaza cresterea mondiala, marile economii nu vor reveni la nivelul PIB-ului dinaintea crizei anul acesta. Si printre acestea, tarile dependente de activitatile de servicii (cum ar fi Spania sau Regatul Unit) sau care raman in urma in procesul de vaccinare vor inregistra o revenire economica mai lenta.
  • Inegalitati sectoriale. Printre cele 23 de imbunatatiri ale evaluarilor sectoriale din acest trimestru, aproape jumatate sunt atribuite sectorului auto, a carui crestere a surprins favorabil in a doua jumatate a anului 2020, urmat de constructii si produse chimice. In mod surprinzator, multe activitati de servicii vor ramane slabite pe termen lung de catre pandemie: sectorul transporturilor este cel mai afectat, cu 9 retrogradari in evaluarile riscului sectorial.
  • Cresterea inegalitatilor de venit in tari. Lucratorii cel mai putin calificati, tinerii si femeile au suferit mai multe pierderi de locuri de munca decat restul populatiei, aceasta din urma fiind supra-reprezentata in cele mai afectate activitati de servicii. Mai mult, epidemiile anterioare din secolul XXI indica faptul ca aceasta crestere a inegalitatii veniturilor va fi de lunga durata si va stimula numeroase tensiuni sociale care apar, de obicei, dupa episoadele de pandemie.
Descărcaţi acest comunicat de presă : Barometrul Coface T4 2020 – O revenire neuniforma (277,42 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English