Stiri & Publicatii
20/08/2019
Stiri Corporate

Analiza riscurilor politice, efectuata de Coface: temperatura creste pe continentul african

Analiza riscurilor politice, efectuata de Coface: temperatura creste pe continentul african

Cu numeroase izbucniri conflictuale, terorism, tensiuni politice si sociale care nu dau niciun semn de incetare in viitorul apropiat, Africa va continua sa se confrunte cu fragilitate si destabilizare.

Tarile de pe continentul african au fost afectate in mod repetat de conflicte de intensitate si natura diferite in ultimele decenii, ceea ce le-a facut sa se confrunte cu o scadere a fluxurilor de investitii si de comert, intarziind dezvoltarea anumitor tari de pe continent. In ultima sa trecere in revista a riscurilor politice, Coface analizeaza continentul african si scoate in evidenta nu doar ultimele tendinte din punct de vedere al conflictelor, ci si riscurile de instabilitate care afecteaza dezvoltarea economica a regiunii.

 

Escaladarea conflictelor

Printre conflictele legate de gruparile islamiste din regiunea Sahel si cele de origine politica, uneori intercalate cu aspecte etnice, religioase sau chiar lingvistice, indicatorii Coface de violenta politica confirma o renastere a evenimentelor violente comparativ cu inceputul secolului al XXI-lea. In 2018, au existat aproape de doua ori mai multe conflicte pe continentul african, decat au existat in urma cu 10 ani.

Numarul de victime s-a dublat si depaseste, de asemenea, 70.000 de decese pe an pentru a treia oara in 30 de ani (dupa perioadele 1990-1991, in perioada de varf a razboiului din Golf si intervalul 1999-2000, marcat de razboiul fratricid dintre Etiopia si Eritreea). In acelasi timp, terorismul se raspandeste ca o alta forma de violenta politica, in special in zonele deja afectate de conflicte.

 

Care sunt tarile care vor fi expuse la instabilitate in urmatoarele luni?

Dupa izbucnirile algeriene si sudaneze, se pare ca miscarile de mobilizare ar putea aparea in Africa sub-sahariana.

Desi practica democratica, cel putin in dimensiunea sa electorala, a devenit larg raspandita pe continentul african de la inceputul anilor 1990, unele exemple recente, incepand cu Republica Democrata Congo, Sudan si Algeria, arata ca nu este neaparat insotita de un cadru politic si institutional solid.

Mai mult, asa cum au aratat evenimentele din 2011 in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, intr-un context de progres in ceea ce priveste instrumentele de mobilizare (accesul la internet, presiunea demografica etc.), agitarea populatiilor alimentata de presiuni socio-economice (somajul si saracia endemica in special) expune anumite tari de pe continent la riscul instabilitatii viitoare. Fara a duce neaparat la conflicte pe scara larga, cum ar fi cazul Libiei, sau chiar la schimbarea regimului, un context socio-economic fragil poate provoca, pe termen lung, tulburari ce pot genera, cel putin, incertitudine in mediul politic.

Indicele Coface de fragilitate politica si sociala indica faptul ca 10 tari - Angola, Camerun, Ciad, Djibouti, Egipt, Etiopia, Mauritania, Mozambic, Uganda si Republica Democrata Congo - pot fi sau continua sa fie zguduite de turbulentele politice. Dezvoltarea instrumentelor de mobilizare este unul dintre factorii care stau la baza riscului crescut, care ar putea fi o sursa potentiala de destabilizare in alte tari pe termen lung.

 

Descarcati studiul Analiza riscurilor politice, efectuata de Coface - Africa

Descărcaţi acest comunicat de presă : Analiza riscurilor politice, efectuata de Coface: temperatura creste p... (391,64 kB)
Sus
  • Romanian
  • English