Stiri & Publicatii
22/08/2019
Stiri Corporate

Analiza platilor corporatiste din Asia in 2019: Deteriorarea tendintelor de plati in mijlocul problemelor razboiului comercial

Analiza platilor corporatiste din Asia in 2019: Deteriorarea tendintelor de plati in mijlocul problemelor razboiului comercial

Analiza Coface 2019 a platilor corporatiste a cuprins 3.000 de companii din cadrul a noua economii (Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Malaezia, Singapore, Tailanda si Taiwan). Din companiile analizate, 63% au declarat ca s-au confruntat cu intarzieri ale platilor in 2018. Durata intarzierilor de plata a crescut la 88 de zile in medie pe parcursul anului 2018, in comparatie cu 84 de zile in 2017. Cele mai indelungate perioade de intarzieri s-au inregistrat in China, Malaezia si Singapore; precum si in sectoarele energiei, constructiilor, tehnologia informatiei si comunicatiilor.

 

Termene de plata mai lungi si mai multe intarzieri

Anul trecut, intreprinderile din Asia au fost nevoite sa gestioneze anul trecut mai multe provocari politice, economice si financiare. Printre acestea amintim razboaiele comerciale, incetinirea cresterii economice in Statele Unite (SUA) si Europa, Brexit si fluxurile globale de capital volatile. Pentru a intelege mai bine impactul unor astfel de evenimente asupra companiilor, Coface realizeaza sondaje anuale privind platile corporatiste din intreaga lume. Sondajul privind plata corporatista pentru 2019 din Asia acopera noua economii din regiunea Asia-Pacific, iar datele au fost colectate de la peste 3.000 de companii in al patrulea trimestru din 2018.

 

Datele sondajului arata ca societatile din Asia au fost supuse presiunii anul trecut pentru a oferi termene de plata mai lungi. Termenele medii de plata au crescut pana la 69 de zile in 2018, de la 64 de zile in 2017. Acest lucru este in concordanta cu tendintele observate in Asia inca din 2015. Corespunzator cu extrinderea termenelor de plata, 63% dintre companiile intervievate au declarat ca au intampinat intarzieri in efectuarea platilor in 2018, iar intarzierile de plata medii au crescut, de asemenea, la 88 zile in 2018, comparativ cu 84 zile in 2017. Cele mai mari intarzieri la plata s-au inregistrat in China, Malaezia si Singapore; in timp ce in Hong Kong si Japonia s-au observat cele mai mici intarzieri de plata.

 

Datele sondajului evidentiaza, de asemenea, schimbari in diferite industrii. Intarzierile medii privind platile au fost cele mai ridicate in sectoarele energetic, constructii si in sectorul de tehnologia informatiei si comunicatiilor, peste 20% dintre companiile din aceste sectoare oferind termene de plata de 120 de zile sau mai mult. Intarzierile de plata mai lungi in 2018 pot fi atribuite in mare masura dificultatilor financiare ale clientilor. Aceste dificultati sunt rezultatul concurentei acerbe care are impact asupra coeficientilor de siguranta, precum si a lipsei resurselor financiare ca o consecinta a unor politici monetare mai stricte in 2018.

 

Riscul fluxurilor de lichiditati in sectoarele constructiilor, energiei si transporturilor

In ceea ce priveste riscul fluxurilor de lichiditati, sondajul Coface analizeaza raportul de intarzieri la plata ultra-lungi (depasind 180 de zile). Potrivit constatarilor Coface, 80% din platile cu intarzieri ultra-lungi (ULPD) nu sunt efectuate niciodata. Atunci cand aceste ULPD nerecuperate reprezinta mai mult de 2% din cifra de afaceri anuala, fluxul de numerar al unei companii poate fi in pericol. Proportia companiilor care au experimentat ULDP depasind 2% din cifra de afaceri anuala a crescut de la 26% in 2016 la 33% in 2017 si apoi la 38% in 2018. Mai mult, rezultatele sondajului au aratat o crestere a numarului de companii care declara ca au avut ULDP depasind 10% din cifra de afaceri anuala. Cresterea numarului de companii care au raportat ULPD ce depasesc 2% din cifra lor de afaceri anuala a fost cea mai mare in China, Australia si Malaezia; precum si in sectoarele constructiilor, energiei si transporturilor din regiune.

 

Prognozele economice mai slabe pentru 2019 prevad probleme viitoare in ceea ce priveste platile

Asteptarile economice s-au deteriorat semnificativ in mai multe cazuri anul trecut, potrivit sondajului. Peste 50% dintre companiile din Hong Kong, China, Japonia, Singapore si Taiwan au declarat ca nu se asteapta ca dezvoltarea sa se imbunatateasca in 2019. Aceste economii sunt afectate in mod direct si indirect de razboiul comercial dintre SUA si China. In ciuda cresterii mai slabe, 53% dintre companii au declarat ca nu utilizeaza instrumente de gestionare a creditelor pentru a atenua riscurile. In mod surprinzator, pietele cu majoritatea managerilor de risc care prezic faptul ca economia nu se va imbunatati, prezinta un procent mare de companii care au recunoscut ca nu folosesc instrumente de gestionare a creditelor.

 

“2019 se va dovedi a fi un an mai dificil pentru companiile din Asia Pacific, deoarece ritmul de crestere mai slab, insotit de o crestere a riscurilor fluxurilor de lichiditati, ar putea genera un nivel mai mare de neplata", a declarat Carlos Casanova, Economist Coface pentru Asia Pacific.

 

Descarcati studiul privind platile din Asia Pacific

Descărcaţi acest comunicat de presă : Analiza platilor corporatiste din Asia in 2019: Deteriorarea tendintel... (476,77 kB)
Sus
  • Romanian
  • English