Stiri & Publicatii
08/11/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Analiza industriei bunurilor de larg consum cu viteza de circulatie mare

Analiza industriei bunurilor de larg consum cu viteza de circulatie mare

Cresteri nesustenabile, alimentate de un combustibil limitat, intr-un context in care automatizarea proceselor cu ajutorul robotilor devine imperios necesara  

Cand vorbim de evolutia companiilor din industria bunurilor de larg consum cu viteza de circulatie mare (FMCG), luam in calcul implicit dinamica consumului privat. Analizand formarea PIB-ului inregistrat de Romania in ultimii 20 de ani, observam o pondere medie a consumului de 75%, un model de crestere nesustenabil, deoarece vorbim despre un consum corelat puternic cu evolutia importurilor, in conditiile in care 76% din dinamica acestora este explicata de consumul domestic.

Canalele pentru finantarea consumului nu sunt sustenabile pe termen lung:

 • Salariul mediu a crescut nominal cu 46% in ultimii cinci ani, in conditiile in care productivitatea a fost relativ constanta in aceeasi perioada. Aceasta dinamica erodeaza competitivitatea firmelor romanesti si nu poate continua pe termen lung fara un efect negativ de bumerang;
 • Creditele nou acordate in randul gospodariilor populatiei au ajuns la un nou record, respectiv 17,7 MLD RON, contractate in primele sapte luni ale anului curent, cu 68% mai mult decat recordul anterior stabilit in aceeasi perioada a anului 2008.

Companiile care activeaza in sectorul FMCG sunt marcate de un puternic fenomen de polarizare. In perioada 2008 - 2015, veniturile companiilor care activeaza in sectorul FMCG au crescut cu 26%, in timp ce numarul lor a scazut cu 17%. Aceasta confirma o crestere a nivelului de consolidare pe piata FMCG, prin concentrarea veniturilor in randul companiilor mai mari, in timp ce firmele mici nu pot face fata concurentei cu marile lanturi de retail si isi intrerup activitatea. In acest context, doua din zece companii care activeaza in FMCG inregistreaza venituri mai mari de 1 MIL EUR. Acestea genereaza 96% din veniturile inregistrate la nivel sectorial.   

In ciuda cresterii veniturilor si a concentrarii acestora in randul companiilor mari, sustenabilitatea jucatorilor care activeaza in acest sector are de suferit.  Desi in usoara  crestere, marja comerciala ramane mica la nivel consolidat, respectiv 2,16%, iar nivelul investitiilor se tempereaza dupa trei ani de crestere, in contextul lipsei de predictibilitate pe termen lung.

Coface a analizat in ultimul an 25% dintre companiile care activeaza in sectorul FMCG, ponderea acestora in total venituri la nivel de sector fiind una reprezentativa, respectiv de 78%. Doar una din patru companii are risc scazut de insolventa in urmatoarele 12 luni.

Pentru a reusi in urmatorii cinci ani, organizatiile din industria bunurilor de larg consum cu viteza de circulatie mare (FMCG) vor trebui sa-si adapteze modelul de afaceri pentru a ramane relevante, atat pentru clienti, cat si pentru angajati.

Cateva tendinte incep sa fie destul de clare:

 • Reglementarea organizatiilor de catre guverne devine din ce in ce mai des intalnita;
 • Migrarea clientilor catre mediul virtual;
 • Achizitionarea de categorii de produse (produse complementare celui pentru care cumparatorii si-au manifestat interesul);
 • Realizarea de achizitii si fuziuni pentru supravietuire sau pentru castigarea unui avantaj strategic competitiv.

Din aceste motive, dar si datorita altora asemanatoare, companiile care se vor diferentia peste cinci ani vor fi realizat cel putin o parte din urmatoarele:

 • Automatizare a proceselor (Robotics Process Automation)
 • Implementare de Big Data si/ sau Business Intelligence
 • Noi modele de organigrame de vanzari (Business-to-BusinesssiBusiness-to-Consumer) adaptate consumatorilor din mediul virtual
 • Realizarea unui management al schimbarii, care sa sustina planurile de excelenta ale organizatiei.

Toate aceste actiuni nu pot avea impactul dorit daca nu tinem cont de contextul micro si macroeconomic al Romaniei, despre cum se pozitioneaza jucatorii din aceasta piata din punct de vedere al indicatorilor financiari, al directiei in care evolueaza industria si, mai ales, daca este rentabil sa investim.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Analiza industriei bunurilor de larg consum cu viteza de circulatie ma... (103,34 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English