Stiri & Publicatii
22/04/2021
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Analiza Coface Romania: Vulnerabilitatea mediului de afaceri in contextul pandemiei Covid-19

Coface Romania a lansat o analiza a mediului de afaceri in contextul Covid-19 cu ocazia Conferintei de Risc de Tara, eveniment de business cu traditie, ajuns la cea de-a XVI-a editie, desfasurat pe 21 aprilie. Potrivit datelor, 4 din 10 companii active de pe piata autohtona erau deja vulnerabile inainte de impactul economic negativ cauzat de pandemia Covid-19 pe parcursul anului 2020.

In contextul scaderii vanzarilor, discontinuitatii afacerii si incasarii mai tardive a facturilor, aproximativ 11% dintre firmele active, cu o situatie favorabila inainte de pandemie, puteau intra in incapacitate de plata pe parcursul anului 2020, ducand la dublarea somajului si adancirea recesiunii economice cu inca 6pp, amplificand scaderea economica aproape de -10%. Aceasta situatie a fost evitata datorita lichiditatii semnificative adusa in piata de schemele de ajutor de stat.

Criza din 2008 vs criza din 2020

Companiile active in Romania se regaseau la inceputul anului 2020 intr-o situatie mai vulnerabila raportat la criza financiara precedenta. Oglindirea situatiei financiare consolidate de la finalul anului 2019 prin comparatie cu cea din 2007 (anii care au precedat crizele economice din 2008, respectiv 2020) pentru companiile active in Romania reflecta cinci probleme ale acestora:

  • Capital de lucru pozitiv (2007) => Capital de lucru negativ (2015 - 2019)
  • Scaderea gradului de capitalizare, de la 35% (anul 2007) la 28% (anul 2019)
  • Cresterea ponderii datoriilor pe termen scurt in total datorii, de la 58% (2007) la 75% (2019)
  • Dezinvestitii nete, activele fixe scazand de la 63% (anul 2007) la 48% (anul 2019)
  • Cresterea duratei de incasare a creantelor la 115 zile (2019) comparativ cu 60 de zile (2007)

Mediu de afaceri vulnerabil in contextul Covid-19

Pentru a intelege mai bine situatia companiilor in 2020 si impactul lipsei masurilor de sprijin a guvernului, au fost aplicate doua socuri negative generalizate, respectiv, scaderea cifrei de afaceri si cresterea creantelor companiilor. S-a estimat o scadere de 6% a cifrei de afaceri la nivel de economie si o potentiala crestere cu 14% a creantelor companiilor active din Romania in lipsa masurilor de sprijin oferite de autoritati.

Aplicand aceste variabile asupra companiilor active in Romania, rezulta un esantion de firme cu o situatie favorabila inainte de pandemie, dar care au intampinat dificultati pe parcursul anului 2020, de 25.837 afaceri, acestea concentrand cca. 390.000 de angajati si 11% din veniturile intregului mediu de afaceri. Vulnerabilitatea companiilor a crescut direct proportional cu dimensiunea acestora.

Sectoarele cel mai grav afectate de acest fenomen sunt comertul cu ridicata si retail, industria extractiva, transporturi si HoReCa. La polul opus, sectoarele cel mai putin vulnerabile sunt sanatatea si asistenta sociala, IT-ul, industria alimentara si a bauturilor sau agricultura.

„Desi modul in care evolueaza lucrurile in prezent indica o revenire mai buna decat am fi putut anticipa in cursul anului 2020, nu trebuie sa ignoram riscurile ascunse. Analizele Coface arata ca  urmare a deteriorarii reale a situatiei financiare a unei parti a mediului de afaceri, exista in economie un numar de companii care au un risc iminent de insolventa. Aceste insolvente „ascunse” nu s-au concretizat datorita lichiditatii semnificative puse in piata de guverne, insa, in functie de evolutiile economice din perioada urmatoare se pot concretiza, pe un termen mai scurt sau mai lung. Este esential sa ramanem realisti si capabili sa ne adaptam in permanenta, tinand cont atat de riscuri, cat si de oportunitati,” a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.

Conferinta de Risc de Tara Coface

Cea de-a XVI-a editie a Conferintei de Risc de Tara a adus in atentia celor peste 350 participanti, principalele evolutii si tendinte ale economiei de azi, precum si posibilele scenarii ale revenirii post Covid-19. La dezbateri au participat:  Declan Daly, Chief Operating Officer, Grupul Coface, Daniel Daianu, Presedintele Consiliului Fiscal, Economist, Membru al Academiei Romane, Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania, Grzegorz Sielewicz, Economist Sef, Coface Europa Centrala si de Est, Dumitru Nancu, Director General, FNGCIMM, Ionut Dumitru, Economist Sef, Raiffeisen Bank, Ciprian Dascalu, Economist Sef si Director de Cercetare, BCR, Adrian Tanase, CFA, Director General, Bursa de Valori Bucuresti, Mihai Nichisoiu, Global Senior Macro Strategist, Tradeville, Iulian Stanciu, Presedinte Executiv, eMAG, Iancu Guda, CFA, EMBA, Services Director, Coface Romania.

Roger Bootle, Autoritate marcanta in Economia mondiala si Piete financiare, a prezentat, intr-o interventie speciala, situatia economiei dupa Covid.

Conferinta de Risc de Tara Coface a reunit si anul acesta experti in riscul de tara, specialisti din domeniul academic, bancar, investitori romani si straini, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Analiza Coface Romania: Vulnerabilitatea mediului de afaceri in conte... (338,36 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English