Stiri & Publicatii
22/01/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

America de Sud: Crestere accelerata a tarilor din zona Pacificului

America de Sud: Crestere accelerata a tarilor din zona Pacificului
Cu trei decenii in urma, America de Sud era asociata cu „dictatura”, „criza datoriilor” si „inflatie ridicata”. De-a lungul timpului, regiunea a inceput sa fie asociata cu dezvoltarea economica, noua clasa de mijloc, reducerea saraciei si inflatie controlata.In aceasta editie a Panorama, am decis sa ne concentram pe doua tari din Alianta Pacificului: Mexic si Peru. Mexicul pare sa aiba o perspectiva pozitiva pe termen mediu. Peru este de asemenea un caz interesant, iar perspectivele pe termen mediu ale tarii sunt foarte favorabile. Peru a fost identificata drept una din cele 10 „noi piete emergente” de catre Coface la inceputul acestui an.
Incetinirea cresterii PIB-ului regional 

America de Sud este un producator major de marfuri si o mare parte a performantei sale solide din perioadele recente s-a datorat dezvoltarii rapide a Chinei. Tarile din regiune au inceput sa inregistreze surplusuri comerciale mari, dar aceasta perioada neasteptat de norocoasa s-a incheiat. Dupa multi ani in care a crescut cu 10% pe an, economia Chinei si-a pierdut ritmul. Prin urmare, preturile marfurilor au inceput sa scada, ceea ce a afectat ratele de crestere ale Americii de Sud. Se estimeaza ca PIB-ul din regiune va creste cu 1,3% in 2014 si cu 2% in 2015 - cresteri mult mai mici decat in anii precedenti. 

Estimarea mai pesimista reflecta si activitatea globala mai scazuta si lipsa investitiilor. Infrastructura este o problema esentiala, iar tarile din aceasta regiune nu au profitat de oportunitatea de a implementa reforme in anii de imbunatatire a activitatii comerciale.

 

O regiune si doua directii

America de Sud este impartita in doua directii: tarile de langa Pacific (Mexic, Chile, Columbia si Peru) sunt adeptele comertului liber si pietelor libere, in timp ce tarile de langa Atlantic nu au incredere in globalizare, iar modelele de stat joaca roluri semnificative in economie.

Primul grup a creat Alianta Pacificului si a incercat sa imbunatateasca parteneriatele comerciale din afara continentului, in timp ce al doilea grup a ramas blocat in Mercosul.

 

Perspectiva sectorului intre riscuri medii si ridicate

Perspectiva generala a Americii de Sud este intre risc mediu si risc ridicat. Acest rezultat este obtinut pe baza unei medii ponderate a PIB-ului din tarile respective. Dorim sa mentionam faptul ca cinci economii principale (Brazilia, Mexic, Argentina, Columbia si Chile), impreuna, reprezinta 83% din PIB-ul al acestei regiuni.

In contextul unei cresteri regionale a PIB-ului mai slabe, multe sectoare raporteaza o deteriorare a riscului perceput. In aceasta editie a Panorama discutam detaliat perspectiva fiecarui segment.

De asemenea, ne concentram, intr-o editie speciala, pe doua segmente ale economiilor din Mexic si Peru. Aceste industrii sunt constructiile pentru Mexic si mineritul pentru Peru. Prima a avut probleme in 2013 si acum incepe sa-si revina. A doua, un sector major al economiei peruviene, a avut un ritm de crestere slab in ultimele luni.

 

Este putin probabil ca America de Sud sa aiba o crestere ca in perioada anterioara 

In 2015, este putin probabil ca activitatea din America de Sud sa aiba o crestere similara cu cea din perioada anterioara, din cauza preturilor internationale mici ale marfurilor.

"Intensitatea efectului acestui aspect in fiecare economie depinde de importanta exporturilor ca proportie din PIB-ul fiecarei tari. De exemplu, Brazilia este considerata o economie inchisa, deoarece exporturile reprezinta doar 11% din PIB. Valoarea este mai mare in Argentina (13%), Columbia (17%), Peru (25%) si Chile (27%)”, explica Patricia Krause, Economist Coface pentru regiunea America de Sud.

 

dESCARCA PUBLICATIA

SUMAR :

  • Macroeconomic current environment
  • Growth slowing down and two different economic directions
  • Interview with Jonathan Heath - Economist and professor at the Universidad Autónoma Metropolitana UAM
  • Sector Barometer
  • Sectors
  • Conclusion
Descărcaţi acest comunicat de presă : America de Sud: Crestere accelerata a tarilor din zona Pacificului (314,92 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English