Stiri & Publicatii
24/04/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Africa: diminuarea rezervelor creste riscul producerii altei crize

risks of another crash
  • Presiunea continua asupra schimburilor valutare;manifestata inca din 2014, a avut consecinte directe asupra operatiunilor la nivel corporativ
  • In 2017, preturile mai mari ale materiilor prime au redus presiunea asupra cursurilor de schimb din Africa de Sud, Nigeria, Egipt si UEMOA
  • Tensiunile raman ridicate in Angola, Etiopia, CEMAC[2] si in tarile afectate de epidemia Ebola

 

 

Deprecierea monedei cunoaste o oarecare stagnare, dar indicele de presiune pe piata valutara semnaleaza situatii de risc

Afectate negativ de scaderea preturilor la materii prime, majoritatea monedelor africane si-au redus valoarea cu peste 20% intre 2013 si 2016. Acest aspect a avut consecinte directe asupra companiilor care s-au confruntat cu accelerarea cresterii preturilor pentru produsele importate, cu o crestere a datoriei denominate in valuta si cu costuri mai mari pentru tranzactiile internationale. In plus fata de fluctuatiile valutare, presiunile asupra cursului valutar au condus, de asemenea, la aparitia unor crize de lichiditati si la impunerea unor controale de capital sau a unor licente de import care au perturbat operatiunile la nivel corporativ. 

 

africa

Aceasta depreciere a cunoscut o relaxare in 2017 - in special in Africa de Sud (Africa de Sud, Zambia si Mozambic), unde s-a inregistrat o relativa stabilizare a cursurilor de schimb valutar datorita regimului liber de schimb si a imbunatatirilor balantei comerciale. Evolutia indicelui de presiune a pietei valutare (EMPI) arata ca, intre 2016 si 2017, indicele de stres a scazut si in tarile cu regimuri de curs de schimb valutar mai putin flexibile, de exemplu in Uniunea Economica si Monetara din Africa de Vest. In Nigeria, scaderea brusca inregistrata in EMPI in 2017 se datoreaza cresterii preturilor petrolului si deschiderii unei ferestre de schimb valutar pentru investitori si exportatori in Aprilie 2017, ceea ce a contribuit la recuperarea treptata a rezervelor. In Africa de Nord, situatia este diferita. In timp ce Algeria si Tunisia raman sub presiune, se constata o detensionare a situatiei in Libia, sustinuta de reluarea productiei de petrol in 2017, si in Egipt, unde EMPI (indicele presiunii pietei de schimb) care a ajuns la aproape 91% la sfarsitul anului 2016) a raportat valori negative in 2017, dupa stabilizarea lirei si cresterea cu 80% a rezervelor.

Cu toate acestea, dezechilibrele mai vechi ramase din perioada 2014-2016 exercita inca presiuni asupra anumitor valute. Rezervele continua sa scada in Angola (unde exista inca un decalaj intre rata oficiala kwanza si rata paralela) si in Comunitatea Economica si Monetara a Africii Centrale (unde, in pofida stabilizarii relative, devalorizarea francului CFA nu poate fi exclusa definitiv). Tensiunile persista in tarile afectate de izbucnirea epidemiei Ebola din 2014, precum Guineea, Liberia si Sierra Leone. In Etiopia, deficitul constant de cont curent exercita presiuni asupra rezervelor si asupra monedei, care ramane supraevaluata cu aproximativ 7%. 

 

Nivelul mediu al rezervelor valutare a scazut la un grad de acoperire de 3,2 luni

Cursurile de schimb valutar au fost epuizate deoarece au fost solicitate in mod extensiv pentru a sprijini valutele incepand cu 2014. In timp ce, in 2014, nivelul mediu al acoperirii importurilor in tarile africane era de 3,9 luni, in 2017 acesta s-a situat la 3,2 luni. Alte sapte tari (Zambia, Mozambic, Guineea si membrii CEMAC) au asistat la o diminuare a rezervelor proprii la un nivel de acoperire de sub 3 luni. Tarile cu rezerve mai mari nu au ramas imune la aceasta tendinta, dat fiind ca se bazeaza pe materii prime neprelucrate, declinul rezervelor fiind extrem de rapid. Aceasta situatie expune piata valutara unor fluctuatii extrem de clare. Acesta a fost cazul, de exemplu, al tarilor care exporta materii prime agricole in contextul unor preturi relativ scazute. Aceste culturi cu valoare comerciala includ cacao (Côte d'Ivoire, Ghana, Nigeria si Camerun) si cafea (Etiopia, Uganda si Tanzania). In plus, expunerea deosebit de grava a Africii la schimbarile climatice constituie un factor de risc suplimentar. 

La aceste vulnerabilitati se adauga riscurile politice si ciclul accelerat al tensiunii monetare din Statele Unite, care ar putea, din nou, sa intensifice iesirile de capital din regiune si, in consecinta, sa sporeasca presiunile exercitate asupra cursurilor de schimb.

 

Download the publication
Descărcaţi acest comunicat de presă : Africa: diminuarea rezervelor creste riscul producerii altei crize (73,00 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English