Stiri & Publicatii
11/06/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

6.381 de companii romanesti au intrat in insolventa in primele 3 luni ale anului 2013, in scadere cu aprox. 10% fata de aceeasi perioada a anului an...

Insolvente T1 2013
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Martie 2013.Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, rezulta ca in primul trimestru al anului curent un numar total de 6.381 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 7.139 de insolvente noi.Se observa scaderea generalizata pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolventelor inregistrate in primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior. 

 

Constructiile, HORECA si industria metalurgica au fost cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numarul firmelor active 

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii. 

Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol in ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%. Aceste ponderi nu sunt intamplatoare si sunt determinate de factori structurali precum distributia sectoriala a tuturor firmelor active la nivel national. 

Astfel, primele 5 sectoare care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al totalului firmelor active. Avand in vedere acest factor structural, este important sa analizam numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active  din sectorul respectiv. Astfel, primele 10 sectoare care inregistreaza cele mai ridicate valori pentru acest indicator sunt lístate in graficul de mai jos.

Constructiile, HORECA si industria metalurgica sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul trimestru al anului curent raportat la numarul firmelor active. De mentionat ca aceleasi sectoare au fost incluse in top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si pentru anul 2012, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.

 

Numarul firmelor insolvente cu cifra de afaceri mai mare decat 1 MIL EUR este de 2,5 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior 

Pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat in ultimii 3-4 ani si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce in ce mai semnificativ de “banci comerciale” pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare extinse. Astfel, IMM-urile au transferat in ultimii ani o parte semnificativa a creditului bancar catre cel comercial (credit furnizor), acest lucru fiind de natura sa intensifice relatiile intre companiile private, care au inceput sa imbrace o forma financiara semnificativa, nu doar una cu caracter comercial. 

Intr-un studiu realizat la inceputul anului curent, Coface a ridicat un semnal de alarma privind problemele multiple intampinate de sectorul IMM in general si cel al microintreprinderilor in special. Apreciem ca acest risc s-a propagat in economie cu efect negativ asupra companiilor mari si foarte mari.

Pe fondul erodarii sustenabilitatii si capacitatii de autofinantare din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, precum si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele mari si foarte mari incep sa prezinte un grad de senzitivate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere.

Numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare decat 1 MIL EUR care au intrat in insolventa in primul trimestru din anul curent este de 239 de companii, de 2,5 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior.   

Impactul modificarilor structurale privind inter-relationarile din mediul privat asupra sectorului bancar 

Aici apreciem ca exista doua scenarii:  

  1. In conditiile in care companiile mari si foarte mari nu au creditat comercial (capitaluri proprii, rezerve sau capital de lucru excedent) si in baza surselor proprii (prin termene de plata extinse) segmentul IMM, ci au folosit de fapt linii de finantare atrase din sectorul bancar, atunci toata aceasta dinamica va avea un efect negativ final asupra sustenabilitatii sectorului bancar prin cresterea creditelor neperformante. Astfel, sectorul bancar a creditat “mascat” sectorul IMM prin linii de finantare acordate companiilor mari si foarte mari, care la randul lor au folosit aceste surse pentru creditarea comerciala a microintreprinderilor, companiilor mici si mijlocii. Amplitudinea si viteza impactului va fi determinata de optiunea de finantare a companiilor mari si foarte mari, precum si de structura capitalurilor. 
  1. In conditiile in care companiile mari si foarte mari au creditat comercial segmentul IMM folosind surse proprii (capital de lucru excedentar, profituri reinvestite, fond de rulment suficient de mare incat sa acopere necesarul de finantare pe termen scurt) se pune problema sustenabilitatii acestor masuri: pana cand vor accepta/ reusi companiile mari si foarte mari sa fie “banci comerciale” pentru clientii acestora? 

Datele analizate ne arata ca un efect de propagare a unor socuri negative este mult mai rapid in prezent cu potentiale consecinte negative asupra finantatorilor:

  • Riscuri pentru sectorul bancar de a recunoaste credite neperformante in crestere pentru companiile mijlocii, mari si foarte mari
  • Capacitate limitata a companiilor mari de a mai sustine creditarea comerciala a companiilor mici, care se lovesc de perspective reduse de finantare alternativa

 

S-E, S si N-V concentreaza jumatate din totalul insolventelor  pentru primul trimestru al anului 2013

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru al anului curent nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numarului de insolvente inregistrate in anul curent au fost S-E, S si respectiv N-V, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata. 

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrat in primul trimestru din anul curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior sunt Centru, N-E si S-E.  

"Din perspectiva Coface, 2013 va fi anul insolventelor mari si foarte mari, iar faptul ca acestea au crescut de 2,5 ori mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut este o certitudine. Este un semn ingrijorator tinand cont de impactul in economie, precum si cel social. Foarte multe companii medii si mari care au incercat sa se extinda in anii trecuti intampina astazi probleme de sustenabilitate a afacerii in conditiile in care au devenit banci comerciale pentru clientii lor. Nu numarul insolventelor va fi important in 2013, ci magnitudinea companiilor ce intra in aceasta procedura de insolventa.", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : 6.381 de companii romanesti au intrat in insolventa in primele 3 luni ... (263,49 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Vezi şi


Consultati studiul privind Situatia insolventelor in Romania - T1 2013

Sus
  • Romanian
  • English