Stiri & Publicatii
02/02/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

2017: Un an de riscuri politice si bancare pentru tarile in curs de dezvoltare

Conferinta de Risc de Tara 2017

In ciuda recentei cresteri economice, incertitudinile vor continua sa domine climatul economic global in acest an.

Comertul mondial sub amenintarea protectionismului

Dupa doi ani consecutivi de crestere mai lenta la nivel mondial, perspectivele ar trebui sa se imbunatateasca usor in 2017 (crestere de la 2,5% la 2,7%). Aceasta crestere va fi determinata de o redresare a afacerilor in tarile in curs de dezvoltare (crestere de 4,1%), ca urmare a refacerii economiei in Brazilia si Rusia, care compenseaza incetinirea dezvoltarii in China. Tarile avansate vor inregistra o crestere stabila de 1,6%.

Dezvoltarea anemica a comertului mondial (estimata la 2,4% pentru 2017, comparativ cu o medie de 2,2% intre 2008 si 2015 si o medie de 7,0% intre 2002 si 2007) ar putea fi incetinita si mai mult de reaparitia masurilor protectioniste, in urma alegerii lui Donald Trump. Pe termen scurt, aceste masuri vor avea un efect mai redus asupra economiei Americii la sfarsitul ciclului (+1,8%) decat asupra altor tari care exporta masiv in SUA: America Centrala (in special Honduras, El Salvador, Mexic si Ecuador) si unele tari din Asia (de pilda, Vietnam si Thailanda).

Avand in vedere dependenta puternica a Mexicului de exporturile catre SUA (care reprezinta 7% din PIB), in contextul cresterii inflatiei si scaderii investitiilor, Coface coboara evaluarea riscului de tara la clasa B.Totusi, Argentina va fi relativ imuna la efectul „Trump” si, dupa un an dificil, ar trebui sa inceapa sa culeaga roadele reformelor facute. Ca urmare, Coface modifica evaluarea riscului de tara pentru Argentina, incadrand-o in clasa B.

Riscurile politice pe plan mondial ating un nivel record in 2017

Riscurile politice vor continua sa reprezinte o preocupare majora in 2017.

Dintre zonele cu economii avansate, Europa este cea care se confrunta cu cele mai mari incertitudini politice, deoarece asteapta rezultatul unei serii de batalii electorale decisive, precum si detalii privind conditiile exacte ale Brexitului. Pe parcursul anului trecut, indicatorul european de risc politic Coface a crescut cu o medie de 13 puncte pentru Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie. Daca tulburarile politice majore continua, la o scara similara cu cea a referendumului britanic, cresterea europeana ar putea incetini cu o medie de 0,5 puncte.

Riscurile politice in tarile in curs de dezvoltare sunt mai mari decat oricand, fiind determinate de nemultumirea sociala si de riscurile de securitate sporite. CSI, (din cauza Rusiei, cu un punctaj de 63% din 100% in 2016) si regiunile Africa de Nord/ Orientul Mijlociu (Turcia si Arabia Saudita avand amandoua un punctaj de cate 62%) prezinta cele mai mari riscuri in randul principalelor economii emergente. Cresterea frustrarilor politice si sociale in Africa de Sud este partial responsabila pentru retrogradarea evaluarii sale la clasa C, intr-un context de crestere foarte slaba.

Riscurile de securitate, care includ atacurile teroriste, conflictele si pierderile de vieti omenesti, reprezinta un nou factor in determinarea indicatorului de risc politic in tarile emergente. Dupa cum era de asteptat, acestea ating cotele cele mai ridicate in Rusia si Turcia.

Riscurile de credit: nivelurile ridicate ale datoriei societatilor comerciale reprezinta o amenintare pentru sectorul bancar din tarile in curs de dezvoltare

Aceste riscuri de credit sporite pot lua forme diverse, in functie de tara.

Nivelul insolvabilitatii societatilor comerciale ar trebui sa continue sa scada in tarile cu economii avansate. Exista, totusi, si un aspect negativ, si anume, ca numarul infiintarilor de societati este adesea mai mic fata de nivelul dinaintea crizei (o diferenta de -19,8% in Germania, -5,1% in Statele Unite si -4,1% in Italia, intre 2015 si nivelurile de varf ale perioadei anterioare crizei). Creditele acordate societatilor cu datorii mari micsoreaza resursele disponibile pentru companiile mai tinere, care se dezvolta rapida.

Indatorarea excesiva a companiilor constituie o alta problema pentru tarile in curs de dezvoltare. Companiile din China au cele mai inalte niveluri ale datoriei (echivalentul a mai mult de 160% din PIB) si aceasta datorie a crescut cu 12 puncte din PIB intre al doilea trimestru al anului 2015 si al doilea trimestru al anului 2016. Rata de credite neperformante in sectorul bancar cunoaste o crestere brusca in Rusia, India, Brazilia si China, in timp ce conditiile de creditare devin tot mai stricte.

Urcari in clasament pentru Europa si Africa Subsahariana

Coface a efectuat mai multe urcari decat coborari in clasamentul sau legat de evaluarea riscului de tara, pentru prima data de la mijlocul anului 2015 incoace.

Spania a urcat la nivelul A3, in timp ce Islanda si Cipru (unde riscurile legate de controlul de capital sunt in scadere), sunt acum evaluate la nivelul A2 si, respectiv, B. Tarile din Europa Centrala continua sa isi imbunatateasca pozitia in clasament, printre cele 160 de tari evaluate de Coface. Estonia (A2), Serbia (B) si Bosnia-Hertegovina (C) au inregistrat toate imbunatatiri in ceea ce priveste mediul de afaceri, iar cresterea economica in aceste tari ajunge la niveluri confortabile.Bulgaria (A4)si-a confirmat redresarea, datorita unei cresteri moderate si continuarii consolidarii sectorului bancar.

In Africa Subsahariana, tarile mai mici se descurca mai bine decat cele cu economii mai mari. Doua dintre tarile cu cele mai mari succese din regiune sunt Ghana (B),care a trecut testul maturitatii democratice in luna decembrie, iar in prezent isi gestioneaza bine finantele publice, si Kenya (A4),unde a inflorit turismul si a crescut nivelul investitiilor publice.

Descărcaţi acest comunicat de presă : 2017: Un an de riscuri politice si bancare pentru tarile in curs de de... (84,99 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Vezi şi


Descarca aici

 

 
Sus
  • Romanian
  • English