Stiri & Publicatii
12/11/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

18.321 de companii au intrat in insolventa in T1-T3 2013

18.321 de companii au intrat in insolventa
In primele noua luni ale anului 2013, a fost deschisa procedura de insolventa pentru 18.321 de companii din Romania. Desi numarul se afla in scadere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al III-lea, in conditiile in care soldul la finalul primului semestru anunta o contractie de 10%. Una dintre cauze a fost si decizia unor companii de a grabi acest proces, luand in considerare modificarile aferente codului de procedura civila.

Accelerarea ritmului de insolvente din ultima perioada va determina probabil ca nivelul de la sfarsitul anului curent sa fie comparabil cu cel inregistrat anul anterior. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari. 

 

Evolutia recenta a insolventelor indica o stagnare relativa, dar efectele negative prezente sunt semnificative si se vor propaga in economia privata.

In urma analizei datelor financiare aferente firmelor insolvente in corelatie cu contextul macroeconomic si practicile de business observate intre companii, identificam cateva cauze, care au dus la amplificarea acestui risc global:

 • Cresterea importantei creditului comercial, pe fondul unei ponderi mai ridicate a creantelor in active circulante in bilantul companiilor.
 • Extinderea termenelor de incasare, pe fondul cresterii mai agresive a creantelor, comparativ cu dinamica cifrei de afaceri. Aceasta indica o relaxare a conditiilor de creditare intre companiile private prin desfasurarea relatiilor de afaceri cu parteneri ce prezinta un risc mai ridicat. Astfel, firmele intrate in insolventa in primele noua luni ale anului curent au inregistrat o scadere de 13% a cifrei de afaceri in anul 2012, comparativ cu anul 2011, in timp ce valoarea creantelor a crescut cu 3%. Trendul mentionat anterior este observat cu precadere in zona firmelor mari, care au avut capacitatea sa preia rolul de creditor net in aceasta bucla a tranzactiilor comerciale, si care au fost afectate de intrarea in insolventa a unui numar record de IMM-uri in anul 2012.
 • Nivelul inca ridicat al arieratelor si impactul negativ pe care acestea il au asupra companiilor care lucreaza cu statul.
 • Situatia mult mai precara a companiilor din punct de vedere financiar si a perspectivelor de autofinantare, pe fondul unor rezerve proprii erodate si in urma restrictiilor de finantare care au persistat in ultimii 3-4 ani.

 

Impactul evolutiei insolventelor asupra mediului de afaceri si a societatii

Impactul este si va continua sa fie unul major, avand in vedere numarul record al companiilor medii si mari intrate in insolventa si urmareste doua canale de distributie a socului negativ:

 • Din punct de vederefinanciar- in baza calculelor proprii, Coface apreciaza ca in urma insolventelor din primele noua luni ale anului curent, au ramas neacoperite datorii cumulate in valoare aproximativa de 13 MLD RON. Aproximativ 40% dintre acestea si-au lasat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentand principalul motiv pentru cresterea ratei creditelor neperformante acordate companiilor. Restul de 60% vor avea impact asupra celorlalti parteneri (clienti, furnizori etc.), care la randul lor se pot regasi in incapacitate de plata catre furnizorii lor, efectul de domino fiind de doua ori mai rapid decat cel inregistrat in anul anterior.
 • Din punct de vederesocial- intrarea in insolventa a celor 18.321 de companii in primele noua luni ale anului curent a determinat pierderea a aproximativ 77.000 de locuri de munca, peste 60% dintre acestea fiind concentrate in urmatoarele cinci sectoare: Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, Constructii, Fabricarea substantelor si produselor chimice, Alte activitati de servicii personale, Industria metalurgica. Impactul social al firmelor insolvente in primele noua luni ale anului curent este mai mare cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2012 si cu 53% fata de 2011.

 

Comertul cu amanuntul, Comertul cu ridicata & distributie si Constructiile - inregistreaza cel mai mare numar al insolventelor 

In studiile realizate de Coface privind evolutia insolventelor din ultimii trei ani, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa au ramas cu precadere neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului.

Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol din ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar pentru primele 5 sectoare intre 65% - 70%.

Cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in primele noua luni ale anului curent, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, s-au inregistrat in sectoarele: Comert cu amanuntul 22,17%, Comert cu ridicata si distributie 16,93%, Constructii 14,17% si HORECA 6,76%.

 

S-E, N-V si S - regiunile cu cele mai multe insolvente in Romania

Cele mai afectate trei zone ale tarii din punctul de vedere al numarului de insolvente au fost: S-E si N-V, ambele cu 16% si S cu 15%, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata.

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt Centru si S-V, in conditiile in care zona de N-E indica o oarecare stabilizare.

Restul zonelor au inregistrat scaderi ale numarului de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent, cea mai mare scadere fiind inregistrata in zona de V, respectiv 18% si Bucuresti, respectiv 17%. De remarcat ca zona de V inregistreaza de doua ori mai putine insolvente decat zona de S-E, in conditiile in care numarul companiilor active din cele doua regiuni este similar.

 

Managementul riscului de credit si impactul asupra riscului de insolventa
 • Sectoarele care inregistreaza un ciclu de exploatare in crestere in perioada 2011 - 2012, au inregistrat un numar de insolvente raportat la firmele active superior sectoarelor pentru care ciclul operational este in scadere, respectiv 60 de insolvente/ 1.000 de firme active, comparativ cu 50 de insolvente/ 1.000 de firme active.
 • Din punctul de vedere al perspectivelor de finantare si a capacitatii de autofinantare, doar 4 din 10 companii au un fond de rulment peste 50% din nevoia de exploatare, dintre care 2 companii inregistreaza valori la limita, dar in scadere. Restul de 6 companii fie inregistreaza un fond de rulment negativ (70% dintre acestea), fie nu-si pot acoperi datoriile curente din lichidarea activelor circulante.
 • Firmele domestice prezinta o structura de finantare mai degraba defectuoasa, principalele cauze fiind orientarea datoriilor pe termen scurt (7 din 10 companii au inregistrat o crestere a datoriilor pe termen scurt in dauna celor pe termen lung) si gradul redus de capitalizare. 

"Chiar daca primele noua luni ale anului aduc un numar aproximativ egal de insolvente cu cel de anul trecut, sugerandu-ne astfel o stabilizare a mediului de afaceri, 60% dintre acestea provin de la companiile medii si mari, firme cu cifra de afaceri de peste 1 MEUR.  Anul 2013 a aratat o deteriorare a economiei reale, fiind marcat de insolvente cu un impact social puternic, generand pierderi masive de locuri de munca. Cele 50.000 de firme nou infiintate in acest an nu contrabalanseaza pierderea celor 110.000 de firme si din pacate nu se vede o regenerare sanatoasa a economiei. Deteriorarea disciplinei de plata observata la nivelul intregii economii este data si de tranzactiile cu bilete la ordin si cecuri si releva acelasi lucru, tranzactii mai putine comparativ cu 2012. Cu toate acestea valoarea refuzata la plata este cu 16% mai mare decat acum un an si mai mare chiar decat in 2009, lucru care arata ca Romania de fapt nu a iesit din criza economica si ca va fi foarte dificil sa o faca in urmatoare perioada",a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : 18.321 de companii au intrat in insolventa in T1-T3 2013 (236,69 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English