Stiri & Publicatii
27/02/2024
PUBLICATII ECONOMICE

Vremuri dificile pentru constructori si companiile imobiliare

Vremuri dificile pentru constructori si companiile imobiliare

Sectoarele constructii si imobiliare sunt printre cele mai ciclice sectoare. Sensibile la schimbarile de pe piata muncii, preturile marfurilor si, in primul rand, la mediul ratei de dobanda si accesibilitatea creditelor, aceste domenii de activitate sunt in prezent sub presiune. Si este putin probabil ca lucrurile sa se imbunatateasca in 2024.

Piata rezidentiala se confrunta cu oconstrangere dubla. atat pe zona de cerere, cat si la nivel de oferta.Cresterea ratelor dobanzilora dus la o deteriorare rapida a cererii, deoarece gospodariile nu isi permit sa cumpere proprietati, mai ales ca preturile locuintelor au crescut substantial.

La aceasta se adauga o penurie globala de forta de munca, cel mai mare impediment din 2021 pana la sfarsitul anului 2023 in constructii conform companiilor europene[1]. Acest lucru are ecou si in Statele Unite, unde numarul locurilor de munca deschise in constructii este cu aproape 30% mai mare decat inainte de pandemie, si in Japonia, unde 60% dintre companiile de constructii au reclamat lipsa fortei de munca conform unui sondaj din 2022[2].

Toate aceste probleme legate de oferta, dublate de cresterea rapida a ratelor dobanzilor in ultimii doi ani, au dus lacresterea costurilor de constructii: preturile materialelor au crescut, presiunile salariale s-au intensificat, iar costurile de finantare au crescut vertiginos

[1] Sursa: ECOFIN, Coface

[2]https://www.statista.com/statistics/1113127/japan-full-time-employee-labor-shortages-among-companies-by-industry/

Descărcaţi această publicaţie : Vremuri dificile pentru constructori si companiile imobiliare (4,42 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English