Stiri & Publicatii
12/11/2013
PUBLICATII ECONOMICE

Tendinta recenta a insolventelor si evolutia lor numerica indica o relativa stagnare…

Studiul Insolventelor

Conform datelor finale publicate de BPI si in baza metodologiei Coface, in primele noua luni ale anului curent s-au deschis 18.321 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 18.991 de proceduri noi de insolventa.

Ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al III-lea, in conditiile in care soldul la finalul primului semestru anunta o contractie de 10%. Una dintre cauze a fost probabil si decizia unor companii de a grabi acest proces, in lumina modificarii iminente a codului de procedura civila.

 

…DAR CE SE ASCUNDE IN SPATELE CIFRELOR? EFECTELE NEGATIVE SUNT SEMNIFICATIVE SI SE VOR PROPAGA IN ECONOMIA PRIVATA!

In contextul actual, evolutia numerica a procedurilor noi de insolventa devine relevanta doar statistic, chiar daca in Romania fenomenul este unul de amploare, in conditiile unor scaderi de 20% sau chiar 30%. Evolutia numerica poate fi exprimata atat in valori absolute, cat si relative, prin raportare la practica altor tari din Europa.

Accelerarea ritmului de insolvente din ultima perioada va determina probabil ca nivelul de la sfarsitul anului curent sa aterizeze la un nivel comparabil cu cel inregistrat anul anterior. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 vom inregistra, fara echivoc, un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari. Numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR care au intrat in insolventa in primele noua luni din anul curent este de 523 de companii, comparativ cu un nivel de 331 de insolvente din aceeasi categorie, inregistrate in aceeasi perioada a anului anterior. Capitolul trei detaliaza toate aspectele legate de acest risc.

Pentru mai multe informatii despre evolutia insolventelor in Romania, va invitam sa parcurgeti intregul studiu.

Descărcaţi această publicaţie : Tendinta recenta a insolventelor si evolutia lor numerica indica o rel... (933,68 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English