Stiri & Publicatii
24/09/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Tarile din Golf: reactii diferite la acelasi soc

Tarile din Golf: reactii diferite la acelasi soc

Tarile din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), cum sunt Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite controleaza aproximativ 30% din rezervele globale de petrol. Potrivit British Petroleum - Statistical Review of World Energy 2015 - Orientul Mijlociu detine 47,7% din rezervele de petrol existente ale lumii, cu Arabia Saudita in top (15,7%), urmata de Iran (9,3%), Irak (8,8%), Kuwait (6%) si Emiratele Arabe Unite (5,8%). Impreuna, aceste state produceau 28,6 milioane de barili pe zi in 2014, echivalentul a 32,3% din productia globala totala.

Preturile scazute ale petrolului afecteaza toata tarile CCG, insa magnitudinea socului variaza de la o tara la alta si intr-adevar, tarile CCG au diferite praguri de rentabilitate ale preturilor petrolului.

Oman si Bahrain par sa aiba economiile cele mai expuse la impactul declinului pretului petrolului, in timp ce Regatul Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Kuwait si Qatar sunt mai putin impactate. Aceste economii mai rezistente beneficiaza de fundamente macroeconomice solide, cum ar fi diversificare, rezerve financiare si o mai mare integrare in comertul mondial. Au dezvoltat, de asemenea, industrii de productie si servicii, ceea ce le permite sa isi atenueze dependenta fata de veniturile din petrol.

Prima parte a studiului Coface Panorama cauta sa explice impactul preturilor scazute ale petrolului in cadrul perspectivei economice, cu focus pe Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Bahrain. In capitolul doi al raportului sunt examinate strategiile de diversificare si integrare a regiunii in comertul international, ultimul capitol concentrandu-se asupra sectorului de produse alimentare si bauturi racoritoare din Emiratele Arabe Unite si a sectorului auto din Arabia Saudita.

 

DESCARCA PUBLICATIA

 

Oil dominance on economic performance

1. Saudi Arabia: speeding up the diversification process

2. Diversification and global integration

3. Sector Outlook: economic resiliance in the UAE and Saudi Arabia visible in specific sectors

 

 

 

 

Descărcaţi această publicaţie : Tarile din Golf: reactii diferite la acelasi soc (989,02 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English