Stiri & Publicatii
02/02/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Studiul insolventelor Romania 2017

Coface insolvente romania 2017

Numarul insolventelor a scazut in 2016 cu 21% fata de 2015, de la 10.174 proceduri noi la 8.053, si cu 54%, comparativ cu media ultimilor zece ani. 2016 este primul an cand scaderea frecventei fenomenului insolventelor (numarul acestora) este insotita si de diminuarea severitatii acestuia, conform ultimului studiu Coface.

Scaderea semnificativa a insolventelor din 2016 este inregistrata pe fondul unui efect de baza, precum si ponderii ridicate a insolventelor in randul companiilor foarte mici. Diminuarea se regaseste in proportie de 84% in randul firmelor care oricum nu desfasurau nicio activitate (cifra de afaceri inregistrata in 2015, fiind zero) sau nivelul veniturilor inregistrate in anul 2015 nu a depasit 100K EUR.

Doar 333 de companii care au avut venituri peste 1MIL EUR au intrat in insolventa in 2016, acesta fiind nivelul minim inregistrat in ultimii zece ani pentru acest segment de companii. Astfel, companiile care au intrat in insolventa in 2016 au avut un surplus al datoriilor peste nivelul activelor imobilizate in valoare de 8,5 MLD RON, cu 41% mai putin decat acelasi indicator din  2015.

Studiul Coface confirma ca incidenta fenomenului insolventelor se regaseste mai des in randul microintreprinderilor, aproximativ 93% dintre companiile insolvente avand venituri sub 500K EUR.

In acelasi timp, incidenta insolventelor se regaseste si in randul companiilor care au mai multi angajati, dinamica fiind corelata probabil cu avansul foarte accelerat al salariului minim pe economie din ultimii ani. Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori in ultimii opt ani si a crescut mult mai rapid decat nivelul productivitatii medii, ponderea acestuia in salariul mediu brut de la nivelul economiei crescand de la 27% in 2008, pana la 43% in 2016. Dinamica arata ca majorarile consecutive ale salariului minim pe economie s-au realizat intr-un ritm foarte accelerat, nefiind sustinut de evolutia corespunzatoare a productivitatii medii de la nivelul mediului de afaceri.

Numarul locurilor de munca raportat de companiile insolvente in 2016 a scazut doar cu 14%, comparativ cu 2015, mai lent fata de contractia insolventelor, de -21%. Numarul mediu de angajati pentru fiecare companie insolventa a ramas similar in ultimii doi ani, respectiv 16.

Scaderea semnificativa a veniturilor, cuplata cu acumularea de pierderi din ce in ce mai mari, principala cauza a insolventelor: 

  • Din totalul celor 8.053 de companii insolvente in 2016, 4.429 companii au depus declaratiile financiare pentru activitatea desfasurata in 2015. Una dintre principalele cauze care a accelerat riscul intrarii in insolventa a fost scaderea semnificativa a veniturilor, cuplata cu acumularea de pierderi din ce in ce mai mari.
  • In contextul scaderii semnificative a veniturilor, companiile au demonstrat o capacitate limitata de a se restructura. Flexibilitatea redusa a acestor companii si incapacitatea de a se restructura eficient au fost cauzate de nivelul foarte ridicat al cheltuielilor fixe. Avand in vedere faptul ca 93% dintre firmele care au intrat in insolventa in 2016 au inregistrat venituri sub 500K EUR, probabil eficienta acestor companii a fost afectata negativ de incapacitatea de a tine ritmul cu avansul rapid al salariului minim pe economie.
  • Sectoarele cele mai afectate de fenomenul insolventei, prin raportare la numarul firmelor active, sunt fabricarea produselor textile, constructii si horeca pentru ca necesita un capital uman intens si angajeaza cu preponderenta salariati la nivelul venitului minim impus prin lege.
  • Gradul de indatorare a companiilor respective a crescut constant, de la71%in 2008, la aproximativ 92% in 2015. Aceasta dinamica a fost cauzata de acumularea de pierderi care au erodat nivelul capitalurilor proprii, aportul foarte scazut de capitalizare din partea actionariatului, si necesitatea de suplimentare a datoriilor pentru a gestiona presiunile asupra lichiditatii.
  • Ciclul de conversie a banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotatiei stocurilor si creantelor minus durata medie de plata a furnizorilor) a deveni negativ in 2015, ceea ce inseamna ca principala sursa de finantare a fost reprezentata de cresterea datoriilor pe termen scurt, a caror pondere in total capitaluri imprumutate a crescut de la 42% (2008), la 70% (2015). Pentru acestea din urma, aportul creditului furnizor a fost din ce in ce mai mare (ponderea furnizorilor in total datorii pe termen scurt crescand de la 33%, nivelul din 2008, la aproape 58%, in 2015).

Zonele cele mai afectate de insolvente sunt:

  • Zonele Bucuresti si N-V, primele doua regiuni unde se inregistreaza cel mai ridicat numar de insolvente.
  • Zonele V, S-V si centru raman pe ultimele pozitii din acest punct de vedere.

„2016 este primul an care marcheaza o contractie majora a insolventelor in randul companiilor mari, ceea ce inseamna un impact financiar mai mic. Doar 333 de companii cu venituri peste 1 MIL EUR au intrat in insolventa in 2016, nivelul minim inregistrat in ultimii zece ani pe acest segment de companii. Si cu toate ca a crescut cu 15% numarul SRL-urilor nou inmatriculate, Romania numara peste 2 companii care isi intrerup activitate la fiecare companie nou inregistrata”, a precizat Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania.  

“Analizand datele publicate de ONRC, raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea (toate formele) relativ la numarul companiilor nou inregistrate (SRL) a crescut de aproape patru ori in perioada analizata, de la nivelul din 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,3, nivelul din 2016. Dinamica ne arata faptul ca evolutia intreruperilor de activitate a fost net superioara inmatricularilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scazut, precum si a unui cadru fiscal care nu prezinta o predictibilitate si sustenabilitate pe termen lung”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Descărcaţi această publicaţie : Studiul insolventelor Romania 2017 (168,96 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English