Stiri & Publicatii
23/08/2018
PUBLICATII ECONOMICE

Studiul Insolventelor in Romania in Semestrul 1 2018

Studiul Insolventelor in Romania in Semestrul 1 2018

In primul semestru al anului curent s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolventa, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 4.442 de insolvente.

Totusi, numarul companiilor mari (cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR) care intra in insolventa inregistreaza o crestere cu aproape 5%, ajungand la 189 de firme insolvente in primul semestru al anului curent. Cresterea insolventelor in randul companiilor mari reprezinta o problema sistemica, deoarece acestea propaga un soc financiar si social mai mare in mediul de afaceri deja foarte polarizat.

Astfel, desi numarul insolventelor inregistrate in prima jumatate a anului curent este la nivelul minim al ultimilor zece ani, nivelul pierderilor generate creditorilor este la un nivel foarte ridicat, aproape de pierderile maxime inregistrate in ultimul deceniu. Companiile insolvente in primul semestru al acestui an au cauzat creditorilor (institutii de credit, furnizori etc.) pierderi totale de aproape 5 MLD RON, in crestere cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, numarul locurilor de munca inregistrate de firmele insolvente in primul semestru al acestui an este in crestere cu 35%, ajungand la aproape 26.000 de salariati. Cifrele referitoare la impactul financiar si social cauzat de companiile insolvente din primul semestru al acestui an sunt ilustrate in tabelul 2 (pagina 10).

Din perspectiva distributiei sectoriale, cele mai multe insolvente deschise in primul semestru al anului curent au fost inregistrate in sectorul comertului cu amanuntul (674), urmat de constructii (663) si comertul cu ridicata si distributie (624). Aceste sectoare inregistreaza si cel mai ridicat numar de companii active, deci volumul semnificativ al firmelor insolvente este alimentat de factori structurali. Avand in vedere aceste aspecte, este important sa analizam numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv. Din aceasta ultima perspectiva, cele mai multe insolvente raportate la 1.000 de companii active sunt inregistrate in productia si furnizarea energiei electrice si termice (31), fabricarea produselor textile (30) si industria extractiva (26).

 

CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A DESCARCA GRATUIT STUDIUL:

Descărcaţi această publicaţie : Studiul Insolventelor in Romania in Semestrul 1 2018 (258,24 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English