Stiri & Publicatii
09/05/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Studiul Insolventelor Romania T1 2017

Studiul Insolventelor Romania T1 2017

2017 incepe pentru Romania cu un minim istoric al insolventelor, dar cu un maxim de impact financiar in mediul de business si cu un nivel foarte scazut al antreprenoriatului. Din studiul Coface, realizat pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI), in primul trimestru al anului curent s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 22% fata de anul anterior, cand s-au deschis 2.237 insolvente. In ciuda acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri (estimate prin nivelul datoriilor inregistrate de catre firmele insolvente care depasesc valoarea cumulata a activelor fixe) au ajuns la un maxim istoric.

Aceasta dinamica este determinata de intrarea in insolventa a unor companii foarte mari, care se regasesc cu precadere in sectoare precum fabricarea si furnizarea energiei electrice si constructii (unde dimensiunea financiara primeaza) sau fabricarea produselor textile (unde dimensiunea sociala conteaza cel mai mult).

Cele mai afectate sectoare de insolvente sunt: fabricarea produselor textile, sectorul care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor, raportat la firmele active pentru al treilea an consecutiv, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze, unde anul in curs a debutat nefericit pentru companiile din energie, luate prin surprindere de majorarea pretului energiei electrice, care a explodat intr-un timp foarte scurt pe piata la vedere, provocand pierderi majore multor traderi de energie si constructiile, sector in care productivitatea scazuta, coroborata cu problemele financiare intampinate de catre companiile active, determina cea mai ridicata rata a creditelor neperformante in portofoliul creditelor bancare.

Pe fondul incertitudinilor din mediul economic, tot mai pronuntate pentru sectorul IMM-urilor, comapniile mici si mijlocii trebuie sa faca fata dificultatilor. Astfel, Coface lanseaza pe piata EasyLiner Plus, noua asigurare special adaptata nevoilor IMM-urilor. EasyLiner Plus reprezinta o asigurare de calitate ce permite un proces de adeziune facil, lasandu-i pe oamenii de afaceri liberi sa se concentreze pe activitatea lor principala. Noul produs ofera mai multa flexibilitate asupra riscului, oferind doua solutii: pe baza experientei pozitive a buyerului si pe baza verificarii in sistemul on-line Coface, a posibilitatii de a beneficia de sistemul de acoperire. In schimbul unui pret fix, platibil in rate, EasyLiner Plus este o polita de asigurare simpla, ce include: serviciul de monitorizare al partenerilor de afaceri, care ofera IMM-urilor informatii privind calitatea clientilor lor pentru a limita riscul de neincasare al facturilor; serviciul de colectare al facturilor neplatite si despagubire rapida in cazul unei daune.

Descărcaţi această publicaţie : Studiul Insolventelor Romania T1 2017 (1,27 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English