Stiri & Publicatii
13/07/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Studiul Coface Panorama: insolvente mai putine in ECE datorita conditiilor economice favorabile

Studiul Coface Panorama: insolvente mai putine in ECE datorita conditiilor economice favorabile

Anul trecut, tarile din regiunea Europei Centrale si de Est s-au bucurat de conditii economice favorabile. Acest lucru a condus la o situatie imbunatatita pentru intreprinderile din ECE. Numarul de insolvente a scazut in 2015, in 9 din 13 tari, in timp ce media ponderata a insolventelor pe regiuni raportata la PIB a fost de -14%. Regiunea a aratat o imagine variata, cu o deteriorare de doua cifre inregistrata in Ucraina si Lituania, in timp ce Romania si Ungaria s-au bucurat de imbunatatiri semnificative. Coface estimeaza ca intreprinderile vor continua sa profite de conditii incurajatoare si ca insolventele companiilor vor scadea cu -5,3% in 2016.

Anul trecut, in timp ce marile piete emergente au suferit din cauza reducerii vitezei de crestere - si chiar au inregistrat recesiuni - economiile din ECE au beneficiat de un mediu economic imbunatatit si favorabil. Ritmul mediu de crestere a PIB-ului regional a crescut de la +2,6% in 2014, pana la +3,3% in 2015. Industria exporturilor a beneficiat de o recuperare lenta, dar progresiva a principalelor sale destinatii de tranzactionare, Zona Euro. Mai mult, combinatia de scadere a ratei somajului, crestere a salariilor, inflatie scazuta, scadere a preturilor pentru materii prime si cele mai scazute rate ale dobanzii din istorie, au facut din consumul privat un factor cheie pentru dezvoltare. Cu toate ca economiile din ECE au beneficiat deja de investitii cofinantate de UE pentru cativa ani, ritmul de utilizare a accelerat in 2015. De asemenea, 2015 a fost ultimul cu acces la finantarea UE din bugetul pentru perioada 2007 - 2013. Aceste investitii au avut o contributie semnificativa la cresterea inregistrata de economiile din ECE anul trecut.

Diverse aspecte ale ECE: semne pozitive si negative din interiorul regiunii

Analizand economiile din ECE, am observat ca dinamica insolventelor a fost una variata. Cea mai puternica scadere (de aproximativ -50%) a fost inregistrata de Romania, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative. Cea mai mare crestere, de +20,8%, a fost inregistrata de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia.

Sectoarele care depind in mod direct de consumul gospodariilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate ca piata este saturata, concurenta intensa si marjele scazute. Acest lucru a insemnat ca societatile comerciale inca figurau puternic in tabloul insolventelor. Sectorul constructiilor a beneficiat de proiecte cofinantate de UE anul trecut, dar comportamentul de plata este inca slab, iar companiile de constructii raman prezente in statisticile de insolventa. Anul trecut, aproape 1% din intreprinderile active din regiunea ECE au intrat in insolventa.

Pentru majoritatea tarilor, nivelul de insolvente inca nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008. In Republica Ceha, au fost de aproape 4 ori mai multe insolvente decat in 2008, in Polonia, de 1,8 ori mai multe si in Slovenia, de 2,2 ori mai multe. In acelasi timp, firmele insolvente din Slovacia si Romania inca sunt sub nivelul de dinaintea crizei.

Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolventele din 2015 ilustreaza o imagine pozitiva a companiilor din ECE. Aceasta tendinta ar trebui sa persiste, deoarece corporatiile continua sa beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales in comparatie cu problemele intampinate de multe alte economii emergente. Progresul regional este confirmat de evaluarile riscului de tara realizate de Coface, incluzand mai multe imbunatatiri in acest an. In Ianuarie, evaluarea Ungariei a fost ridicata la A4, in timp ce in Iunie, Letonia a fost actualizata si ea la A4, Lituania la A3, Romania la A4 si Slovenia la A3. Cele mai multe tari din ECE au trecut, astfel, la un nivel de risc acceptabil.

Perspectiva pozitiva: conditii favorabile pentru afaceri in 2016

“Conditiile pentru afaceri vor ramane incurajatoare, insa mai putin decat anul trecut”,a declarat Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface pe Europa Centrala si de Est. “Estimam ca insolventele vor scadea cu -5,3% in 2016." Imbunatatirea continua pe piata fortei de munca, impreuna cu cresterea increderii, vor consolida consumul casnic transformandu-l intr-un motor principal de crestere a economiilor din ECE. Contributia investitiilor nu va fi la fel de mare ca anul trecut, din cauza unui inceput lent de noi proiecte cu cofinantare UE. Acest lucru slabeste expansiunea sectorului constructiilor si diverse alte industrii asociate cu acesta.

 Pe latura externa, tarile ECE vor ramane exportatori activi, cu toate ca incetinirea comertului mondial le-ar putea impiedica ambitiile. Turbulentele la nivel mondial, inclusiv incetinirea mai abrupta a Chinei - care afecteaza in special Germania, principalul partener ECE - ar putea diminua dinamica exporturilor.

Descărcaţi această publicaţie : Studiul Coface Panorama: insolvente mai putine in ECE datorita conditi... (1,57 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English