Stiri & Publicatii
03/09/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Studiu privind situatia insolventelor in Romania in primul semestru din 2014

Studiul Insolventelor S1 2014

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, rezulta ca, pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, care a ocupat constant un loc in top 10 pentru ultimii 5 ani, este incadrat acum pe prima pozitie. Fabricarea produselor textile, industria extractiva, industria metalurgica si HORECA raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active. In graficul de mai jos sunt listate Top 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente raportat la 1.000 de firme active.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2014 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a crescut in perioada analizata doar in Bucuresti (+23%) si in zona de Vest (+8%), restul regiunilor inregistrand scaderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contractii fiind inregistarte in zona de S-E (-23%) si zona de N-E (-22%).

Imbunatatirea disciplinei de plata, inregistrata in primul trimestru, se poate observa si in prima jumatate a anului curent, cifrele indicand o contractie valorica si numerica cu aproximativ 30% a instrumentelor refuzate la plata, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, numarul insolventelor deschise in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 MIL EUR a scazut cu 30% in perioada analizata, indicand un posibil recul al impactului de contagiune in randul companiilor peste medie.

Descărcaţi această publicaţie : Studiu privind situatia insolventelor in Romania in primul semestru di... (757,91 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English