Stiri & Publicatii
22/01/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Studiu privind situatia insolventelor din Romania pentru anul 2013

Studiul Insolventelor 2013
Datele preliminare indica o usoara crestere, alimentata in special de avansul inregistrat in T4…

Conform datelor preliminare publicate de BPI si in baza metodologiei Coface, in anul 2013 s-au deschis 26.372 de proceduri noi de insolventa, in crestere cu aproximativ 2% fata de anul anterior, cand s-au deschis 25.842 de insolvente.Acestea sunt date preliminare, urmand ca cifrele finale sa fie confirmate pana la sfarsitul primului trimestru al anului curent.In urma calculelor proprii, Coface estimeaza ca numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in anul 2013 este de aproximativ 27.145, cresterea reala fata de anul anterior osciland in jurul a 5%. Ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al IV-lea, cresterea fiind alimentata de efectul negativ propagat de intrarea in insolventa a unui numar record de firme medii si mari, precum si, probabil, intentia unor companii de a „grabi” demararea insolventei pe fondul schimbarilor iminente ale codului procedurii de insolventa. Astfel, datele preliminare confirma un avans de 12% al insolventelor deschise in trimestrul al IV-lea din anul 2013, comparativ cu acelasi trimestru din anul anterior, iar estimarile Coface pentru datele finale plaseaza cresterea la peste 20%.

 

…dar ce se ascunde in spatele cifrelor? Efectele negative sunt semnificative si se vor propaga in economia privata!

In contextul actual, evolutia numerica a procedurilor noi de insolventa devine relevanta doar statistic, chiar daca in Romania fenomenul este unul de amploare, in conditiile unor scaderi de 20% sau chiar 30%. Evolutia numerica poate fi exprimata atat in valori absolute, cat si relative, prin raportare la practica altor tari din Europa.

Chiar daca datele cu frecventa trimestriala pentru primele noua luni ale anului 2013 anuntau o relativa stagnare a insolventelor, cifrele anuale preliminare anunta o usoara crestere a insolventelor nou deschise pe parcursul anului 2013. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 s-a inregistrat, fara echivoc, un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari. Numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR care au intrat in insolventa in 2013 este de 718 de companii, comparativ cu un nivel de 485 de insolvente din aceeasi categorie, inregistrate in anul 2012. Capitolul trei detaliaza toate aspectele legate de acest risc.

 

Ce impact vor avea aceste insolvente? 

Acesta este si va continua sa fie unul major, avand in vedere numarul record al companiilor medii si mari intrate in insolventa. Partea finala a capitolului patru analizeaza acest aspect in detaliu si urmareste doua canale de distributie a socului negativ:

  • Plan financiar- in baza calculelor proprii, Coface apreciaza ca in urma insolventelor din anul 2013, datorii cumulate in valoare aproximativa de 16 MLD RON (financiare si comerciale) au ramas neacoperite. Aproximativ 40% dintre acestea si-au lasat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentand principalul motiv pentru cresterea ratei creditelor neperformante acordate companiilor non-financiare cu 4 puncte procentuale in ultimul an. Restul de 60% vor avea impact asupra partenerilor privati, care la randul lor se pot regasi in incapacitate de plata catre furnizorii lor, efectul de domino fiind de doua ori mai rapid (prin prisma datoriilor neacoperite) decat cel inregistrat in anul anterior.
  • Plan social- intrarea in insolventa a celor 26.372 de companii in anul 2013 a determinat pierderea a aproximativ 100.000 de locuri de munca, peste 60% dintre acestea fiind concentrate in urmatoarele cinci sectoare: Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte; Constructii; Fabricarea substantelor si produselor chimice; Alte activitati de servicii personale; Industria metalurgica. Impactul social al firmelor insolvente in anul 2013 este similar cu cel inregistrat de firmele intrate in insolventa in anul 2012, dar cu 41% mai mare comparativ cu 2011.

 

Descărcaţi această publicaţie : Studiu privind situatia insolventelor din Romania pentru anul 2013 (545,10 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English