Stiri & Publicatii
27/07/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Studiu Coface: Sondajul platilor corporative in Asia, pentru 2016

Sondajul platilor corporative in Asia 2016

Ultimul sondaj anual privind platile realizat de Coface a acoperit 2.795 de companii din regiunea Asia Pacific (APAC), concentrandu-se pe 8 piete: Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Singapore, Taiwan si Thailanda. Sondajul a urmarit, de asemenea, evolutia platilor corporative in 11 [1] sectoare. 

  • 64% dintre companiile intervievate au inregistrat restante in 2016
  • 12,5% (+4,3 ppt fata de 2015) au raportat depasiri medii pentru mai mult de 120 de zile, atingand cel mai inalt nivel din ultimii 4 ani
  • Mai mult de un sfert au inregistrat depasiri [2]
  • Deprecieri s-au inregistrat in China, India si Tailanda, in timp ce alte tari si-au mentinut stabilitatea in ceea ce priveste experienta platilor
  • Cele mai riscante sectoare sunt constructiile, masinile industriale si electronicele, IT & telecomunicatii si industria metalurgica.

„2017 este considerat un alt an dificil, in ciuda incertitudinilor globale in crestere legate de decelerarea Chinei. Acest lucru va fi amplificat de provocarile fiscale cu care se confrunta tarile exportatoare de marfuri si de inasprirea politicii monetare in Statele Unite. Avand in vedere toti acesti factori, experienta globala de plata a companiilor din cele opt economii regionale selectate este posibil sa ramana la un nivel scazut”, a declarat Carlos Casanova, economist pentru Asia Pacific in cadrul Coface.

China, India si Tailanda: deteriorari la nivelul experientei de plati corporative

64% dintre companiile intervievate au inregistrat plati restante in 2016. Riscurile depasirii platilor la termen se pare ca sunt in continua crestere in intreaga regiune. Numarul mediu de zile de plata restante s-a prelungit in 2016. S-a inregistrat o crestere semnificativa a procentului respondentilor care au depasit 120 de zile restante, de la 8,2% in 2015 la 12,5% in 2016.

In 2016, un numar mai mare de respondenti (25,8%, fata de 24,2% in 2015) a avut de suferit din cauza unor sume foarte mari care au depasit 2% din cifra lor de afaceri anuala totala. La un nivel detaliat, datele arata ca situatia s-a depreciat in mod constant, in ceea ce priveste companiile cu sume restante foarte mari, echivalente sau depasind 10% din cifra lor de afaceri anuala totala. Acest procent a crescut de la 3,4% in 2014 si de la 5,1% in 2015 pana la 5,4% in 2016, ceea ce a dus la scaderea semnificativa a fluxurilor de numerar pentru companii.

Desi situatia s-a deteriorat in intreaga regiune, au aparut unele diferente geografice. Cea mai vizibila crestere a riscurilor de neplata a fost inregistrata in China, urmata de Thailanda si de India. Mai multe companii din Australia (14%) si din Japonia (9%) au raportat sume restante in exces, care depasesc 2% din cifra lor de afaceri anuala - dar acestea se situeaza inca la un nivel relativ scazut. S-au inregistrat imbunatatiri in Singapore si Hong Kong, in timp ce situatia din Taiwan a ramas stabila.

Problemele legate de restantele de plata se intensifica in jumatate dintre sectoarele analizate

Constructiile au ramas cel mai riscant sector din regiunea Asia-Pacific in 2016. Procentul respondentilor care inregistreaza restante foarte mari, depasind 2% din cifra de afaceri anuala, de 33%, a fost cel mai mare dintre toate sectoarele din cadrul sondajului Coface.

Neregulile provocate de incetinirea cresterii economice din China, combinate cu incertitudinile legate de politicile monetare si fiscale din SUA vor avea, probabil, un impact considerabil asupra perspectivelor economice din regiune. Acest lucru destabilizeaza increderea atat fata de achizitiile corporative, cat si fata de achizitiile individuale. In plus, datoria inregistrata la nivelul populatiei ramane ridicata in unele economii din regiunea Asia-Pacific (cum ar fi Australia, Thailanda, Singapore,Malaezia si Coreea de Sud). Acest lucru ar putea reduce capacitatea de achizitii individuale, mai ales daca ratele dobanzilor vor creste la egalitate cu cele din SUA. Investitiile in infrastructura publica, in unele regiuni, vor contribui la sustinerea sectorului constructiilor din perspectiva unui declin mai pronuntat in 2017.

Urmand indeaproape sectorul constructiilor, in 2016, industria electronica si industria producatoare de masini industriale au reprezentat urmatorul sector cu cel mai mare grad de vulnerabilitate. Cu toate acestea, in 2016, procentul respondentilor care au inregistrat restante foarte mari, depasind 2% din cifra de afaceri anuala, a ramas ridicat, de 32%. Acest aspect subliniaza riscuri de restante de plata deloc neglijabile in ceea ce priveste echipamentele industriale si electronice, 2017 fiind, probabil, inca un an dificil pentru sectorul mentionat. Factorii pro-ciclici indica o cerere latenta pentru restul anului, ca urmare a unei decelerari a activitatii in China si a cheltuielilor de capital mai slabe in cadrul APAC. Semnele de saturatie din China si o fragmentare semnificativa a pietei vor spori concurenta. In plus, revenirea presiunilor deflationiste pe pietele principale ale APAC, inclusiv in China (in care inflatia preturilor la producator a incetinit din Februarie), ar putea sa reduca marjele.

Riscurile de neplata par sa se fi deteriorat pentru sectorul de IT si telecomunicatii, deoarece un procent mai mare de respondenti (68% in 2016, fata de 63% in 2015) au inregistrat o crestere a restantelor la plati. Investitiile in infrastructura publica in unele economii ale APAC, precum si mega-proiectele strategice, cum ar fi initiativa Belt and Road din China, vor genera o cerere suplimentara in urmatorii ani. Acest lucru va veni cu beneficii relativ reduse, in special pentru telecomunicatii. Cu toate acestea, concurenta acuta de pe piata in sectorul IT, impreuna cu deteriorarea conditiilor de lichiditate, vor intretine, cel mai probabil, un mediu favorabil pentru activitatile de fuziuni si achizitii, in 2017.

In timp ce industria metalurgica ramane unul dintre cele mai riscante sectoare, nivelul sau de performanta din 2016 a fost stimulat de o revenire a preturilor la materii prime. Sectorul industriei metalurgice va continua, probabil, sa faca fata provocarilor in 2017. Economia Chinei a inceput sa dea semne de decelerare, iar autoritatile pun in aplicare masuri de diminuare a speculatiilor si cererii din sectorul domestic. Aceasta s-ar putea manifesta printr-o recidiva a preturilor mai scazute la metale, ceea ce va afecta aproape sigur marjele. Restructurarea inregistrata in acest sector este posibil sa continue, ca urmare a fuziunii dintre Baosteel si Wuhan Iron and Steel din 2016. Incepand cu anul 2017, se preconizeaza inchiderea intreprinderilor fantoma ale Chinei din sectorul siderurgic si o crestere a activitatilor de fuziuni si achizitii.

 

[1] Cele 11 sectoare studiate sunt auto și transporturi, chimicale, construcții, electronice și produse de uz casnic, mașini industriale, IT& telecom, metale, hârtie și lemn, farmaceutice, retail și textile - haine.

[2] Potrivit experienței Coface, aproximativ 80% din restanțele pe termen lung nu vor fi plătite deloc. Atunci când peste 2% din cifra de afaceri anuală totală este legată de restanțe pe termen lung, o companie poate întâmpina deficiențe de fluxuri de numerar dacă se materializează riscurile de neplată, ducând la o dificultate mai mare a lichidității financiare.

Descărcaţi această publicaţie : Studiu Coface: Sondajul platilor corporative in Asia, pentru 2016 (2,15 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English