Stiri & Publicatii
21/11/2013
PUBLICATII ECONOMICE

Sectorul constructiilor, suprareprezentat in randul companiilor franceze, cu riscuri ce vor continua sa creasca si in 2014

Sectorul constructiilor, suprareprezentat in randul companiilor franceze
Constructiile, sectorul cel mai "costisitor" pentru companii

Constructiile se confrunta in prezent cu o situatie paradoxala: mai mult de una din trei insolvente ale companiilor din Franta inca provin din acest sector, in ciuda piatei imobiliare care a ramas relativ rezistenta in timpul crizei din 2008-2009. La sfarsitul lunii octombrie 2013, aceste evenimente implicau peste 20.000 de companii (+5% intr-un an), cu 78% in domeniul constructiilor si lucrarilor publice. Situatia referitoare la proprietati si constructii este mai putin severa, dar declinul a fost unul amplu (insolventele au crescut cu 3,5% si 9% intr-un an).

O alta diferenta semnificativa in urma crizei: constatam acum un numar tot mai mare de insolvente in randul companiilor mari si foarte mari, care au devenit din ce in ce mai vulnerabile din cauza duratei crizei.

Asa cum era de asteptat, costul(1) acestor insolvente continua sa fie ridicat. Cu o crestere de 9,6% intr-un an(2), ele reprezinta acum aproape 30% din costul total al insolventelor din Franta, ceea ce face ca sectorul constructiilor sa fie considerat cel mai "scump", cu mult departe de industria alimentara si distributia. Costului "social" respecta aceeasi tendinta ingrijoratoare: aproximativ 60.000 de locuri de munca au fost in pericol in sectorul constructiilor, cu o pierdere medie de 2,88 joburi cauzate de fiecare insolventa.

 

Nivelul de vulnerabilitate financiara in randul companiilor a fost agravat de lipsa oportunitatilor

Cresterea continua a numarului de insolvente si a costului este in principal cauzata de cresterea fragilitatii financiare a sectorului, constand 95 % din micro-intreprinderi. Profitabilitatea companiilor din constructii s-a inrautatit substantial din 2009, iar ponderea auto-finantarilor a scazut cu 44% in 6 ani, de la un nivel care a fost de doua ori mai mare decat media pentru companii franceze.

Aceasta vulnerabilitate este agravata de lipsa oportunitatilor mediului de afaceri. Companiile se confrunta cu o cerere scazuta, asa cum poate fi observat printr-o usoara scadere a preturilor proprietatilor, pe care Coface le estimeaza ca vor fi subevaluate cu 30%. Acest declin are un impact asupra activitatii sectorului printr-o incetinire a investitiilor si a consumului populatiei.

Aceste rezultate sunt observate in cresterea brusca a neplatilor inregistrate de catre Coface in al 2-lea trimestru din 2013, iar riscul de credit ramane ridicat in sectorul constructiilor, o valoare apropiata de cea inregistrata la inceputul anului 2009.

 

2014: Coface se asteapta la o crestere de 7% a insolventelor companiilor din sectorul constructiilor

Coface ramane precaut cu privire la perspectivele sectorului de constructii in 2014. Aprobarile de constructii, care reprezinta santierele de maine au scazut cu 16% la sfarsitul lunii septembrie 2013, ceea ce inseamna ca nu va exista nicio recuperare reala si sustenabila pentru noi constructii inaintea celui de-al doilea trimestrul din 2014. Segmentul de reabilitari in constructii, care in mod traditional era mai dinamic se confrunta acum cu o stare de incertitudine, in timp ce gospodariile adopta o strategie de "wait & see". Cererile pentru lucrarile publiuce continua sa se deterioreze din cauza lipsei tot mai mare de contracte.

In cele din urma, Coface se asteapta la o continuare a tendintei de scadere a preturilor proprietatilor. Utilizand aceasta ipoteza pentru modelul statistic Coface, se observa o scadere de 5% in preturile proprietatilor, ce va declansa o crestere de 7% a numarului de insolvente. Aceste concluzii impreuna cu speranta foarte slaba de crestere economica in Franta (0,6% precizeaza Coface), ar parea indica faptul ca numarul de insolvente din sectorul constructiilor va fi in imediata apropiere a valorii de 22.000 pentru anul viitor, cu o crestere de aproape 7%.

"Supra-reprezentarea insolventelor companiilor din sectorul constructiilor franceze este izbitoare. Acestea au reprezentat cel putin 30% din totalul anului 2006, comparativ cu 19,4% in Germania, indiferent de fluctuatiile ratelor de crestere. Mai mult, aceste cazuri de insolventa cresc intr-un ritm mult mai rapid decat media altor sectoare. Aceasta diferenta va fi mai mare in 2014: 7% pentru constructii, fata de o stabilizare, desi la un nivel ridicat, a insolventelor companiilor per total.", declara Jennifer Forest, Economist, Coface.

(1) Totalul sumelor datorate catre furnizorii de fiecare companie insolventa
(2) In perioada Noiembrie 2012 si Octombrie 2013

Descărcaţi această publicaţie : Sectorul constructiilor, suprareprezentat in randul companiilor france... (487,28 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English