Stiri & Publicatii
06/10/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Sectorul agroalimentar in Africa de Nord: un sector strategic aflat la mila naturii

Sectorul agroalimentar in Africa de Nord: un sector strategic aflat la mila naturii
  • Cativa factori favorabili contribuie la dezvoltarea sectorului, incluzand cresterea populatiei, a cererii pentru produse alimentare procesate, venituri mai mari pe cap de locuitor si capacitati imbunatatite de productie
  • Infrastucturile, climatul si strategiile guvernamentale sunt influentatori majori

Sectorul agroalimentar depinde de diversi factori

Sectorul agroalimentar ramane unul dintre cele mai importante pentru economiile Nord Africane. Desi contributia sa la rezultatul national variaza in functie de regiune, in 2014[1] a reprezentat 9,5% din PIB-ul Tunisiei, 12,7% din cel al Algeriei, 13% in Egipt si 15,6% in Maroc. In 2015, sectorul a oferit locuri de munca pentru 21,7% din totalul fortei de munca din Egipt, 15% in Tunisia si aproximativ 40% in Maroc.

Factorii favorabili care sustin sectorul includ cresterea populatiei, a cererii pentru produse alimentare procesate, venituri mai mari pe cap de locuitor si capacitati imbunatatite de productie. Totusi, conditiile locale si strategiile guvernamentale influenteaza provocarile specifice cu care se confrunta fiecare tara. In general, strategiile guvernamentale care sustin agricultura si sectorul agroalimentar sunt in principal preocupate ca proviziile alimentare sa satisfaca cererea - o provocare serioasa, dat fiind populatia in crestere rapida si venitul pe cap de locuitor.

In timp ce progresul a fost deja atins, cateva probleme raman. Cea mai mare este infrastuctura relativ slaba, ceea ce duce la cresterea costurilor cu transportul, restrangand marginile de profit. In unele zone, topografia si climatul dificil fac aproape imposibila cultivarea multor tipuri de produse alimentare. Preturile scazute ale hranei, in regiune, ar putea de asemenea sa descurajeze noile investitii in sector.

Maroc, Algeria, Egipt si Tunisia: tari cu o dinamica plina de contraste

Importanta afacerilor agricole variaza in economiile Nord Africane. In timp ce la nivel regional sectorul exporturilor conduce, la nivel de tara difera.

  • Afacerile agricole din Maroc beneficiaza de subventii guvernamentale, intrucat contribuie la aproape 16% din PIB si furnizeaza locuri de munca pentru 40% din populatie. In ansamblu, Maroc beneficiaza de cel mai scazut nivel de risc dintre principalele tari Nord Africane.
  • Algeria nu este un producator major de bunuri agricole si astfel depinde de importuri alimentare pentru a satisface cererea interna. Confruntandu-se cu eroziunea rezervelor sale valutare straine, cauzate de scaderea preturilor la petrol, guvernul Algerian multiplica masuri pentru a incerca sa isi imbunatateasca echilibrul comercial. Aceste masuri includ reducerea importurilor de produse alimentare si agricole.
  • Odata cu intoarcerea Egiptului la stabilitate, ca urmare a turbulentelor politice din 2011 si 2013, afacerile agricole au inceput sa isi revina - mai ales ca guvernul a facut din dezvoltarea acestui sector o prioritate.
  • Pentru Tunisia, afacerile agricole au o importanta mai mica decat in celelalte tari din regiune, turismul fiind principalul motor al economiei sale. 

Provocari majore: preturi scazute la alimente si conditii meteorologice dificile

Preturile internationale ale produselor alimentare s-au micsorat in Iulie, dupa cinci luni de cresteri consecutive. Indexul Pretului Alimentelor (IPA) a avut o medie de 161,9 puncte in Iulie 2016, scazand cu 0,8% (1,3 puncte) sub nivelul inregistrat in Iunie si 1,4% sub cel din Iulie 2015. In primele sapte luni din 2016, preturile alimentelor au scazut cu 9% comparativ cu anul trecut. Declinul general din Iulie este cauzat in principal de scaderea cotatiilor internationale pentru cereale si uleiuri vegetale[2].

Preturile globale scazute la alimente reprezinta o provocare serioasa pentru Africa de Nord, agricultura fiind un factor cheie de crestere economica pentru regiune. Combinat cu costuri ridicate de intrare, infrastructura slaba si conditiile meteorologice dificile, productia bunurilor agricole necesita eforturi suplimentare si sprijin din partea guvernului. In timp ce seceta este principala amenintare pentru tarile producatoare, El Niño (un fenomen natural care determina o incalzire anormala a temperaturii suprafetei apei, ducand la evenimente climatice extreme) face productia si mai dificila, din cauza ploilor abundente, a inundatiilor si a extremelor de vreme calda si rece. Un alt risc privind fenomenele naturale este La Niña. Conform Food and Agriculture Organization (FAO), modelele climatice prezic o posibilitate marita ca La Niña (opusului lui El Niño) sa fie mai puternic in 2016. Daca se va intampla acest lucru, impactul ar putea include cresteri ale cantitatilor de ploi si inundatii, care ar putea lovi aceleasi zone afectate si de El Niño.

Conditiile climatice sunt extrem de importante, acestea avand impact direct asupra nivelurilor preturilor materiilor prime din tarile Nord Africane. Din cauza acestei situatii, guvernele regiunilor sustin sectoarele agricole prin subventii si fac investitiile necesare pentru imbunatatirea infrastructurilor. In ciuda conditiilor meteorologice nefavorabile care fac nivelurile productiei sa devina volatile, sectorul agricol prezinta multe oportunitati. Populatia in crestere, nivelurile mai mari ale veniturilor disponibile sau dezvoltarile economice, determina perspective pozitive de vanzari. In perioada urmatoare, acestea pot duce la un lant de aprovizionare al sectorului mai integrat, mai eficient si mai productiv.

[1] Business Monitor international data

[2]  Indexul Pretului Alimentelor a scazut usor in iulie, FAO, August 2016

Descărcaţi această publicaţie : Sectorul agroalimentar in Africa de Nord: un sector strategic aflat la... (182,98 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English