Stiri & Publicatii
25/02/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Rolul Chinei in America Latina este cu mai mult decat o problema de comert

Rolul Chinei in America Latina este cu mai mult decat o problema de comert

In timpul Forumului China-Celac sustinut la iinceputul anului trecut, China si-a anuntat intentia de a creste stocul de investitii in America Latina la 250 MLD dolari in urmatorii zece ani si de a obtine un flux comercial anual de 500 MLD dolari in timpul aceleiasi perioade. China a subliniat, de asemenea, construirea unui cadru "1 + 3 + 6" pentru cooperarea cu America Latina.

"1" s-ar referi la un singur plan, "3", la cele trei motoare - comert, investitii si cooperare financiara - si "6" pana la sase domenii de conexiuni ale industriei consolidata ca prioritate dintre China si America Latina (in special in energie si resurse, constructia infrastructurilor, agricultura, productie, inovatiile stiintifice si tehnologice si tehnologii informationale).

Acest anunt este o veste buna pentru America Latina, care a inregistrat o recesiune in 2015.

Potrivit unor estimari Coface, PIB-ul a scazut cu 0,6% in 2015 si este de asteptat sa inregistreze o imbunatatire marginala in 2016 (-0,2%).

Decelerarea cresterii PIB-ului a fost un proces continuu in America Latina din 2011. Miscarea a castigat in intensitate odata cu scaderea preturilor materiilor prime, proces inceput la jumatatea anului 2014. Impactul activitatii mai putin dinamice din China nu a fost lipsita de consecinte in America Latina, in special in ceea ce priveste comertul.

Mai mult decat atat, acest fenomen a contribuit la scaderea presiunii asupra preturilor materiilor prime la nivel mondial, cele ce reprezinta o sursa majora de venituri pentru economiile din America Latina. Cum modelul economic al Chinei presupune trecerea de la investitii la o economie bazata pe consum, pretul metalelor si al energiei este putin probabil sa beneficieze de o revenire puternica. Preturile produselor din agricultura nu vor creste semnificativ pe termen scurt, insa vor evolua pe termen lung, tinand cont de tendinta de crestere a cererii populatiei si de evolutiei clasei de mijloc din tarile in curs de dezvoltare.

In aceasta editie, ne vom concentra pe consolidarea legaturilor dintre China si America Latina. Ceea ce a inceput initial ca o legatura in sectorul comert s-a extins acum si in alte domenii.

De exemplu, gigantul asiatic devine un actor financiar important pentru economiile cu acces limitat la pietele internationale si creste investitiile in regiunea Americii Latine. Cu toate acestea, conditiile de creditare si implementarea proiectelor raman probleme cheie.

Descărcaţi această publicaţie : Rolul Chinei in America Latina este cu mai mult decat o problema de co... (689,49 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English