Stiri & Publicatii
25/10/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Polonia: insolventele sunt in declin, desi inregistreaza o crestere economica rezonabila

Panorama Polonia: insolventele sunt in declin, desi inregistreaza o crestere economica rezonabila
  • Economia Poloniei incetineste anul acesta, chiar daca rata de crestere ramane rezonabila: 3,2% in 2016, fata de 3,6% in 2015
  • Afacerile beneficiaza de conditii macroeconomice pozitive
  • Insolventele si restructurarile au scazut cu peste 14%. Coface prognozeaza imbunatatiri, numarul restructurarilor scazand in 2016 si 2017 

Companiile din Polonia continua sa beneficieze de un mediu macroeconomic pozitiv, cu o cerere interna si externa puternica. Cresterea lenta experimentata in acest an a aparut din cauza investitiilor mai slabe (care au scazut cu 3,6% de la an la an, in prima jumatate a lui 2016). Acesta este, partial, rezultatul lent al investitiilor co-finantate de UE, alocate in noul buget. Alti factori au fost riscurile interne si externe, incluzand posibile amendamente legale, fluctuatiile in ratele de schimb si eventualele consecinte ale Brexit-ului.

Falimente mai putine, ca urmare a noii legislatii

Numarul falimentelor incepe sa scada inca din 2014. In prima jumatate a lui 2016, 328 de proceduri au fost inregistrate - o scadere de 14,1% comparativ cu anul anterior. Noua legislatie, introdusa anul acesta, presupune alternative la procedurile de faliment. Noile proceduri de restructurare ar putea fi folosite de companii mult mai frecvent, spre deosebire de al doilea sfert al acestui an.

„Trendul descrescator al falimentelor afacerilor va continua in urmatoarele trimestre. Cu toate acestea, cadrul se schimba - sunt mai putine insolvente, dar mai multe proceduri de restructurare,explica Grzegorz Sielewicz, economist Coface pentru Europa Centrala si de Est.„Noile proceduri de restructurare, implementate anul acesta, au castigat progresiv popularitate, reprezentand un remediu pentru companiile care sufera din cauza problemelor de plata. Tot mai multe companii sunt acum predispuse sa se intoarca la operatiunile de afaceri, in loc sa esueze”.

Coface prezice un declin in insolvente si restructurari de 8,9%, pana la sfarsitul lui 2016. Totusi, nu este exclusa o crestere, mai puternica decat a fost anticipata, a procedurilor de restructurare. Este de asteptat ca acestea sa scada cu 4,8% in 2017.

Consumul privat in Polonia reprezinta lementul determinant al cresterii

Cresterea economica solida a Poloniei este determinata in principal de consumul gospodariilor. Chiar daca tara se confrunta cu o scadere a fondurilor venite din partea UE, contributia consumului privat se va intensifica in acest an - in special cu imbunatatiri continue pe piata fortei de munca. Rata de somaj a Poloniei a scazut pana la un nivel nemaiintalnit de 25 de ani, salariile inregistrand o crestere buna, in timp ce inflatia ramane scazuta. Acest mediu indica perspective bune pentru comertul cu amanuntul.

Datele privind structura economiei Poloniei arata un consum privat cu un impact mai mare in ponderea PIB-ului nominal decat exporturile - consumul gospodariilor reprezentand 58% din PIB-ul anului trecut. Analiza corelatiilor arata, de asemenea, un consum intern cu un impact mai puternic decat exporturile, la nivelul insolventelor companiilor in Polonia. Cu toate acestea, rentabilitatea afacerilor este imbunatatita de operatiunile companiilor pe pietele externe. Perspectivele sunt deosebit de bune pentru producatorii de marfuri, existand o cerere externa ridicata. Aceste sectoare includ automobilele, mobilierul, electrocasnicele albe si IT-ul. In acelasi timp, castigurile sunt experimentate de companiile care care au drept obiect de activitate bunurile domestice. Cei mai mari retaileri sunt acum supusi unei noi sarcini fiscale, implementata pe 1 Septembrie 2016. Totusi, aceasta ar trebui sa fie oarecum compensata de cresterea cheltuielilor consumatorilor. Consumul gospodariilor se asteapta sa reprezinte un factor determinant al cresterii economiei Poloniei in urmatoarele trimestre. Prin urmare, insolventele ar trebui sa inregistreze imbunatatiri suplimentare, in timp ce noua restructurare legislativa ar trebui sa ajute companiile care inregistreaza probleme de lichiditate sa se intoarca la operatiunile eficiente de afaceri.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Polonia: insolventele sunt in declin, desi inregistreaza o cr... (3,23 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English