Stiri & Publicatii
22/01/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Raport Macroeconomic Romania 2013

Raport Macroeconomic 2013
Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania laB, clasa de risc care indica un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac. Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor externe si interne precum si necesarului ridicat de finantare pe fondul unei economisiri interne insuficiente. Sistemul bancar ramane afectat de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante. 

 

Pentru anul 2014, ne asteptam ca activitatea economica sa ramana pe un trend crescator, dar cresterea finala sa fie usor temperata, pe fondul:

  • Unui avans mai temperat al exporturilor in comparatie cu anul 2013 
  • Unui aport zero la cresterea economica din partea agriculturii 
  • Revenirea graduala, dar greoaie a consumului 

Sub aceste auspicii si in conditiile evitarii unor derapaje pe scena politica, ne asteptam la un avans al PIB real de 2,1% pentru anul 2014 (scenariu de baza), care oricum este un rezultat superior, comparativ cu cel inregistrat in anul 2013, eliminand efectul agriculturii (aproximativ 1,5%).

Estimam ca moneda locala va continua sa aiba o evolutie stabila pe parcusul anului 2014, cu mai multe riscuri planand asupra directiei de usoare deprecieri. Principalul motiv este ca potentialul de crestere al cererii din partea non-rezidentilor pentru titlurile de stat denominate in moneda locala este limitat, in condtiile unor randamente actuale foarte scazute. In scenariul de baza (nu considera modificari bruste in politica monetara FED si nici derapaje politice pe scena locala), estimam un curs mediu de 4,55 EUR / RON pentru anul 2014.

Putem aprecia astfel ca procesul de dezindatorare se regaseste atat in randul populatiei, cat si al companiilor private nonfinanciare, fenomenul fiiind mai pregnant la acestea din urma. Precautia in crestere in ceea ce priveste apetenta pentru creditare si consum este confirmata si de stagnarea cererii de credite noi si care se afla la un nivel de aproape 10 ori mai mic, comparativ cu anul 2008. Incapacitatea sectorului bancar de a plasa excedentul de lichiditate in conditii de creditare foarte avantajoase, in special pentru imprumuturile denominate in moneda locala, confirma reticenta agentilor economici catre creditare, pe fondul incertitudinii si nivelului redus de incredere al consumatorilor pozitionat la minimul zonei UE (28). 

Descărcaţi această publicaţie : Raport Macroeconomic Romania 2013 (1,39 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English