Stiri & Publicatii
29/01/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Raport Macroeconomic Romania

Raport Macroeconomic Romania

In scenariul de baza pentru 2014, Coface estimeaza ca avansul anual al PIB-ului va fi de 2,5%, (cu posibile variatii in intervalul 2,2% - 2,5%), valoarea finala depinzand de nivelul consumului din luna decembrie (inclusiv cel guvernamental).

Pentru 2015, se asteapta ca activitatea economica sa ramana pe o tendinta crescatoare, inregistrand o crestere marginala superioara, comparativ 2014. Aceasta tendinta va fi sustinuta de: consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat cat si institutional, un aport zero la cresterea economica din partea agriculturii, aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe. Astfel, in scenariul de baza (cu aportul agriculturii), avansul PIB-ului real pentru 2015 este estimat la 2,7%, cu posibilitatea de a varia in intervalul 2,5% - 2,7%, in conditiile in care agricultura va inregistra o dinamica apropiata de trendul pe termen lung.

Deficitul de cont curent inregistrat in anul 2014 nu va depasi 1% din PIB, iar pentru anul curent acesta poate urca pana la -1,5% din PIB, pe fondul unui avans mai rapid al importurilor.

Finantarea deficitului de cont curent este momentan acoperita prin nivelul invesitiilor straine directe precum si perspectivele de crestere a absorbtiei fondurilor europene, 2015 fiind ultimul an in care se primesc sumele alocate pentru programul 2007-2013.

Anul 2015 va debuta cu o inflatie anuala sub 1%, urmand sa inregistreze un trend crescator catre tinta BNR de 2,5% in a doua jumatate a anului. Astfel, in scenariul de baza, inflatia medie anualizata pentru 2015 nu va depasi 2%, insa surprize pot aparea din partea ofertei ("supply side inflation") sau a rezultatului productiei agricole, ambele avand un grad ridicat de incertitudine. Politica monetara din ultimul an (reducerea dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii pentru depozite) ar trebui sa aiba un efect favorabil asupra perspectivelor de relansare a finantarii si sustinerii cresterii economice. Acest lucru se observa deja, cel putin din perspectiva orientarii creditelor noi catre moneda locala, ponderea acestora fiind in crestere in portofoliul bancilor.

Cu toate acestea, apetitul mediului privat pentru creditare este in continuare foarte redus, atat pe zona de corporate cat si in ceea ce priveste gospodariile populatiei.

Descărcaţi această publicaţie : Raport Macroeconomic Romania (482,93 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English