Stiri & Publicatii
14/04/2021
PUBLICATII ECONOMICE

RAPORTUL COFACE PRIVESTE RELATIA COMERCIALA A CHINEI SI AUSTRALIEI

RAPORTUL COFACE PRIVEȘTE RELAȚIA COMERCIALĂ A CHINEI ȘI AUSTRALIEI

Relatia bilaterala China-Australia s-a deteriorat brusc in 2020, China impunand restrictii comerciale atat formale, cat si informale asupra mai multor exporturi australiene, cum ar fi carbune, orz, carne de vita, vin, bumbac, printre altele. Cu toate acestea, in ciuda actiunii comerciale a Chinei, economia australiana a continuat o recuperare solida de la debutul pandemiei, inregistrand o crestere trimestriala consecutiva a PIB-ului in a doua jumatate a anului 2020, pe masura ce conditiile de afaceri se indreapta spre normalitate ca urmare a relaxarii masurilor de izolare. Coface se asteapta ca PIB-ul Australiei sa revina la nivelul anului 2019 anul acesta. Restrictiile comerciale chineze au pana acum un impact mai slab asupra economiei australiene mai largi din cauza a doi factori principali:

  • in primul rand, capacitatea unor sectoare afectate de a gasi piete alternative, cum ar fi Arabia Saudita pentru orz si tarile din Asia de Sud-Est pentru bumbac,
  • si in al doilea rand, exporturile de top precum minereu de fier si gaze naturale nu au fost vizate de China.

Dar exista ingrijorari din ce in ce mai mari ca o escaladare a tensiunilor bilaterale va face ca China sa-si intareasca pozitia fata de Australia si, probabil, sa inceapa sa vizeze exporturile de servicii australiene, in special in turism si educatie, ceea ce ar putea prezenta un risc de 2% din PIB-ul Australiei. Cu ambele parti care interpreteaza disputa prin prisma suveranitatii nationale, este putin probabil ca situatia sa se imbunatateasca in curand. Dezvoltarea viitoare a tensiunilor China-Australia va fi monitorizata indeaproape de tarile asiatice cu privire la gradul de daune economice potential suferite in cazul in care aceste tari ar trece printr-o situatie similara.

Descărcaţi această publicaţie : RAPORTUL COFACE PRIVESTE RELATIA COMERCIALA A CHINEI SI AUSTRALIEI (1,02 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English