Stiri & Publicatii
05/04/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Putine companii din China crutate de platile restante in 2015: 80% dintre acestea, afectate

Putine companii din China crutate de platile restante in 2015: 80% dintre acestea, afectate

Un nou studiu realizat pe tema managementul riscului de credit corporativ releva faptul ca platile au continuat sa se deterioreze in 2015, 8 din cele 10 societati confruntandu-se cu plati restante. Coface prognozeaza o incetinire a cresterii PIB-ului cu 6,5% in 2016 (versus 6,9% in 2015). In plus fata de problemele nerezolvate ale efectului de levier ridicat si de capacitatea excedentara in mai multe sectoare, presiunea in scadere pe volatilitatea RMB (renminbi, moneda oficiala a Republicii China) si pe piata de valori sunt provocari ale pietei chineze in 2016. Pe termen scurt, nu este de asteptat ca situatia non-platilor sa se imbunatateasca.

Restantele corporative continua, in ciuda abordarii mai prudente a creditelor

In 2015, media conditiilor de creditare oferite de firmele din China a scazut din nou, aratand o abordare mai prudenta pentru acordarea facilitatilor de credit catre clienti. Acesta este cel mai probabil rezultatul combinat al experientei slabe de plata din ultimii ani, a deteriorarii increderii si a asteptarilor de crestere mai lenta.

Cu toate acestea, riscurile au crescut, 80,6% dintre companii confruntandu-se cu intarzieri in 2015 (versus 79,8% in 2014). 58,1% dintre firme au mentionat o crestere a valorii intarzierilor. Un procent mai mare de respondenti (+4 puncte procentuale, adica 10% din total) au precizat ca media perioadelor de restante a fost mai lunga de 150 de zile. 17,9% dintre companiile intervievate s-au confruntat cu perioade foarte lungi de intarzieri (mai mari de 180 de zile), sumele restante depasind 5% din cifra de afaceri anuala a acestora. Cresterea perioadei de achitare a platilor pune o presiune tot mai mare asupra companiilor financiare.

Acest lucru este in linie cu cifrele creditelor neperformante (NPL) lansate de China Banking Regulatory Commission. Raportul NLP a atins 1,59% la sfarsitul anului 2015, cel mai inalt nivel din 2009 (comparativ cu 1% in 2013)[1]. Nivelul creditelor neperformante a crescut cu peste 50% in primele trei trimestre ale anului 2015. In acest context, riscul cresterii nivelului de neplata nu trebuie subestimat.

Economia este in intuneric, acoperita de nori, cu multiple provocari in 2016

Firmele chineze supracapacitate care se confrunta cu profituri reduse au acum o probabilitate mai mare de incapacitate de plata, din moment ce guvernul a decis sa combata capacitatea excedentara si companiile „fantoma”. Desi evolutia creditului este incetinita, datoria privata continua sa creasca mai repede decat PIB-ul. China nu a intrat inca intr-un proces de dezintermediere, iar riscurile sunt in crestere. Datoriile restante detinute de sectorul non-financiar privat au ajuns la 201% din PIB in iunie 2015, fata de 114% in iunie 2008 si 176% in iunie 2013. 

Cresterea PIB-ului Chinei de 6,9%, in 2015 a fost cel mai scazut din utimii 25 de ani, in timp ce prognoza Coface de 6,5% in 2016 ar fi un record. Este o tendinta descendenta, ca urmare a procesului de echilibrare si a cererii reduse inregistrate la nivel mondial. Autoritatile implementeaza reforme necesare pentru reechilibrarea cresterii consumului si a serviciilor. In ciuda efectului pozitiv pe termen mediu, aceasta reechilibrare a avut unele efecte negative pe termen scurt si a generat provocari dure companiilor, fiind afectate profiturile si exacerbat riscului de credit.

Pietele bursiere din China s-au confruntat cu un nou episod de cadere (-16% in prima saptamana din Ianuarie) si cu problema volatilitatii. Greoaia utilizare a marginilor de finantare (investitorii imprumuta bani pentru a achizitiona actiuni) a crescut riscul de credit si ar putea intensifica spirala in jos. In acelasi timp, yuan-ul a inregistrat o scadere fara precedent pentru a ajunge la un minimum de 5 ani fata de dolarul american in cursul primei saptamani din Ianuarie. Devalorizarea yuan-ului sufera de asemenea din cauza iesirilor de capital, agravata si de problemele cu privire la incetinirea economica din China.

In ceea ce priveste partea monetara, Banca Populara a Chinei (BPC) a initiat un ciclu de relaxare in Noiembrie 2014 si de atunci a redus rata de creditare de pana la 6 ori (165 puncte de baza), a redus rata rezervelor minime obligatorii cerute bancilor (RRR) de 5 ori (-300 puncte de baza ) si a injecta lichiditati in economie (1,5 trilioane RMB in Ianuarie 2016, prin intermediul diferitelor instrumente). Cu toate acestea, masurile de relaxarea monetara nu au fost foarte eficiente pana acum.

“Strategia guvernului este ambigua, iar autoritatile sunt prinse intre doua obiective. Au nevoie, pe de o parte, sa gaseasca un echilibru pentru a sustine PIB-ul care sa previna o aterizare fortata si sa protejeze locurile de munca, iar pe de alta parte sa gestioneze riscul cresterii bulei de datorii. In acelasi timp, intreprinderile din China se confrunta cu provocari tot mai mari, cum ar fi efectul de levier ridicat, costuri abrupte de finantare (in ciuda relaxarii monetare), profitabilitate redusa (determinata de supracapacitati mari in unele sectoare) si volatilitate pe pietele valutare si bursiere. Masurile de relaxare monetara nu au fost foarte eficiente in 2015, iar Coface se asteapta la mai multe pachete de stimulare in 2016, deoarece autoritatile chineze fac eforturi pentru a evita o aterizare dura”, a declaratCharlie Carré, Economist Coface. 

Sectoarele cu risc inalt: constructii, metale si IT

Potrivit sondajului Coface, sectorul constructiilor pare sa fie riscant, iar situatia se deterioreaza rapid. 28,3% din vanzarile de credite ale sectorului au restante mai mult 150 de zile, iar 57% dintre respondentii din sector au mai mult de 2% din cifra de afaceri afectata de intarzierile mai mari de 6 luni[2]. Metalele si IT-ul inregistreaza 13% si respectiv 15,2% din vanzarile de credit intarzieri mai mari de 150 de zile - in timp ce in domeniul telecomunicatiilor este, de asemenea, sub presiune. Anumite sectoare sunt intr-o forma mai buna, iar cele legate de cheltuielile de uz casnic, cum ar fi industria de retail si auto, vad o deteriorare a platii.

 

[1] Sursa: China Banking Regulatory Commission

[2] Coface efectuaeaza studii de management al creditelor corporative in China din 2003. Studiul din 2015 este a 13-a editie. 1.000 de companii din diferite sectoare au participat la ea intre Octombrie si Noiembrie 2015. Studiul ofera o mai buna intelegere a experientelor de plata catre companii chineze bazate pe practicile lor de gestionare a creditelor.

Descărcaţi această publicaţie : Putine companii din China crutate de platile restante in 2015: 80% din... (571,38 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English