Stiri & Publicatii
19/10/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Polonia - rezultate solide ale cresterii economice in contextul scaderii insolventelor companiilor

Polonia - rezultate solide ale cresterii economice in contextul scaderii insolventelor companiilor

Cresterea activitatii economice a Poloniei a atins deja nivelurile necesare pentru a stabiliza numarul insolventelor companiilor.

 

Situatia economica globala actuala ar putea fi rezumata drept o redresare treptata pentru economiile avansate si vremurile tulburi pentru tarile in curs de dezvoltare.

Acest lucru nu pare sa fie cazul economiilor emergente din Europa Centrala si de Est, care, in cele mai multe cazuri, se afla pe un o pista de imbunatatire. Polonia este cea care depaseste acest grup regional.

La nivel micro-economic, situatia insolventelor companiilor din Polonia oglindeste accelerarea economica a cresterii.

Perspectivele economice mai bune, scaderea somajului, cresterea salariilor si imbunatatirea consumului si a afacerilor, au determinat cresterea PIB-ului si au contribuit la o scadere a numarului de insolvente.

In acelasi timp, companiile poloneze raman exportatori activi, fiind in masura sa creasca volumul comertului exterior pentru noi destinatii, precum si pe pietele lor de baza. Datorita imbunatatirilor conditiilor, insolventele companiilor poloneze au scazut cu 5,1% in 2014.

Pana acum, acest an a generat o dinamica mai scazuta. Insolventele au scazut cu 3,3% in prima jumatate a anului 2015, crestere economica fiind de 3,4% in aceeasi perioada. Cu toate acestea, falimentele sunt de doua ori mai mari decat cele din prima jumatate a anului 2008, scaderea insolventelor fiind depasita de mediul economic imbunatatit.

Statisticile detaliate despre insolvente confirma efectele pozitive ale cresterii consumului privat si vanzarilor mai mari, in sectorul cu amanuntul. Cele mai multe dintre sectoarele dependente direct la cererea gospodariilor arata niveluri imbunatatite de solvabilitate. Consumatorii nu se concentreza doar pe necesitatile zilnice ci sunt mult mai dispusi sa cumpere bunuri de folosinta indelungata.

Perspectivele bune pe piata fortei de munca, deflatia si mediul scazut al ratei dobanzii se numara printre factorii de sprijin atunci cand vine vorba despre cheltuielile unei gospodarii. Contractiile considerabile ale numarului de insolvente au fost inregistrate in sectorul fabricarii produselor alimentare si in sectorul retail, printre altele.

In ciuda cresterii volumului de tranzactionare, s-a observat o crestere substantiala a falimentelor in randul companiilor de transport, in timp ce procesele de consolidare si evolutiile pietei au determinat falimente in sectorul en-gros.

Studiul Panorama abordeaza, de asemenea, impactul consumului privat asupra insolventelor.

Potrivit analizei noastre, mediul macro afecteaza nivelul de insolvente. In Polonia, cresterea PIB-ului de 3,1% si dinamica consumului privat de 2,9% sunt necesare pentru a stabiliza numarul de falimente ale companiilor. Ambele niveluri au fost atinse deja de economia poloneza. Prognoza noastra arata ca intregul an 2015 va aduce o scadere a insolventelor cu 8%. Aceast imbunatatire va continua anul viitor, atunci cand insolventele este de asteptat sa scada cu 5%.

Descărcaţi această publicaţie : Polonia - rezultate solide ale cresterii economice in contextul scader... (2,82 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English