Stiri & Publicatii
19/12/2018
PUBLICATII ECONOMICE

Piata metalelor este in plina dezvoltare, insa riscurile raman ridicate.

Piata metalelor este in plina dezvoltare, insa riscurile raman ridicate.

Comertul cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice: 50% dintre companii au risc mare de insolventa.

 

 

 

 

 

 

Puncte forte:

  • Cresterea profitabilitatii sectorului de la 1,3% in 2015, la 2,8% in 2016
  • Reducere cu aproximativ 46% a numarului de companii cu datorii la Bugetul de Stat in 2017
  • 73% dintre companii obtin profit, 13% dintre ele avand un profit net de peste 20%

Vulnerabilitati:

  • Peste jumatate dintre companiile din sector au un risc de insolventa peste medie
  • Polarizare crescuta in ceea ce priveste cifra de afaceri realizata de Top 10% jucatori (peste 84% de-a lungul intregii perioade analizate)
  • Cresterea actiunilor in instanta impotriva firmelor din sector in 2017

Pentru analiza curenta au fost adunate datele a 770 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 5,79 MLD RON. Companiile din sectorul comert cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice au inregistrat in 2016 o evolutie negativa a veniturilor, acestea scazand cu 8% fata de 2015, cu toate ca numarul companiilor din sector a crescut cu 4%.

 

Din totalul de 770 companii active in 2016, Coface a analizat 220, adica aproximativ 28,5%, dar care au o pondere a cifrei de afaceri de 68% la nivel de sector. In acest context, cele mai multe, 50%, sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se afla, cu procentaje de 11%, companii care au un risc mare de insolventa, respectiv 30% cu risc scazut.

 

„Cu toate ca profitabilitatea consolidata a sectorului a fost in crestere, jumatate dintre firme au avut o deteriorare a rezultatului net. In plus, gradul de indatorare ridicat afecteaza peste 40% dintre companii, iar lichiditatea scazuta are efecte negative asupra a una din patru firme. Sunt semnale de ingrijorare cu privire la evolutia companiilor din acest sector, dat fiind ca jumatate dintre acestea prezinta un risc de insolventa peste medie”,a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface.

Totodata, in 2017 fata de anul precedent au crescut actiunile in instanta impotriva companiilor din sector. Cel mai scazut numar al dosarelor a avut loc in 2008 (inainte de criza), urmand ca un an mai tarziu sa creasca de 2,2 ori, cel mai ridicat fiind in 2012. Un aspect important este ca numarul somatiilor de plata tinde sa se stabilizeze la sub 5 pe an din 2014, evoluand in aceeasi directie cu numarul executarilor (exceptie fiind 2017).

 

„La nivelul sectorului comert cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice se remarca atat aspecte pozitive cat si negative in ceea ce priveste comportamentul de plata. 2017 a reprezentat maximul atat din punct de vedere al numarului de companii cu incidente de plata - in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR - cat si din punct de vedere al numarului de incidente, acesta situandu-se mult peste anii anteriori. Totodata, se remarca o intensificare a actiunilor in instanta impotriva firmelor din sectorul analizat in 2017, dupa 5 ani de reducere a acestor actiuni, intre 2012 - 2016”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Crestere a preturilor in industria metalurgica si aminereurilor metalice

 

Evolutia preturilor in industria metalurgica a avut un trend ascendent, crescand cu peste 14% comparativ cu 2015, in luna iunie a acestui an.

Exportul de metale comune si de articole din metale a fost mai mare in ultimii 6 ani fata de import, creand o balanta comerciala pozitiva. Atat importurile, cat si exporturile au fost majoritare cu tari membre ale Uniunii Europene.

Descărcaţi această publicaţie : Piata metalelor este in plina dezvoltare, insa riscurile raman ridicat... (764,89 kB)
Sus
  • Romanian
  • English