Stiri & Publicatii
04/08/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Pentru prima data dupa 10 ani, scade riscul sistemic cauzat de evolutia insolventelor

 Pentru prima data dupa 10 ani, scade riscul sistemic cauzat de evolutia insolventelor

Coface a imbunatatit calificativul privind riscul de tara pentru Romania la A4, clasa de risc ce indica faptul ca perspectivele economice si financiare pot fi marcate de cateva fragilitati. Contextul politic cunoaste tensiuni, iar mediul de afaceri prezinta inca unele lacune legislative. Probabilitatea medie de risc de neplata a intreprinderilor se situeaza la un nivel convenabil. In acest context, remarcam, pentru prima data in ultimii 8 ani, ca in primul semestru al anului curent a existat o diminuare a efectului in economie provocat de insolvente.

 Desi numarul acestora a inregistrat o scadere semnificativa in 2014 (-28%) si in 2015 (-50%) si in primul semestru al anului curent (-25%), impactul economic a fost relativ constant, in conditiile in care pierderile financiare s-au situat intre 13 si 14 MLD RON, iar cele sociale, adica numarul locurilor de munca pierdute, au variat intre 80.000 si 90.000. Scaderea insolventelor din anii 2014 si 2015 nu a fost corelata cu un efect benefic in economie, in conditiile in care numarul companiilor mari insolvente a fost ridicat.

In schimb, scaderea cu 25% a insolventelor nou deschise in primul semestru al anului curent comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, este corelata si cu o diminuare a efectului negativ de domino propagat in economie, pentru ca pierderile financiare au scazut cu 56%, iar numarul locurilor de munca pierdute cu 12%.

Scadere a insolventelor in primul semestru 2016 comparativ cu semestrul I 2015

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) si in baza metodologiei Coface, in primul semestru al anului 2016 s-au deschis 4.291 proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 5.759 insolvente. Conform estimarilor Coface, numarul total al insolventelor nou deschise in acest an urmeaza sa fie de aproximativ 7.800, cu 55% mai putin decat media ultimilor 10 ani.

Avand in vedere scaderea constanta a insolventelor nou deschise in ultimii trei ani, nivelul estimat pentru intreg anul curent este inferior celui din 2015, minimul anterior al ultimilor zece ani.

In plus, numarul insolventelor deschise in primul semestru 2016 in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR inregistreaza o scadere importanta, respectiv 229 de firme, comparativ cu 309 in aceeasi perioada a anului anterior.

Efecte asupra comportamentului de plata

Diminuarea efectului negativ de contagiune in sistemul economic este observat in dinamica comportamentului general de plata. Valoarea instrumentelor refuzate la plata in primele cinci luni ale anului curent a fost de doar 1,5 MLD RON, cu 71% mai putin decat anul anterior, dar similar cu aceeasi perioada din 2008. Mai mult, numarul instrumentelor refuzate la plata a scazut in perioada analizata cu 21% fata de 2015, respectiv de la 148 K RON, la doar 53 K RON in anul curent.

Romania si dinamica insolventelor din tari similare din regiunea CEE

Analizand fenomenul insolventelor prin comparatie cu dinamica din tari similare din regiunea Central Est Europeana, Romania are in continuare o incidenta foarte ridicata a insolventelor raportate la numarul de companii active. Si cu toate ca are o pondere de aproximativ 7% in totalul firmelor active la nivelul regiunii CEE, Romania a generat in 2015 aproximativ 22% din insolventele la nivel regional. Astfel, raportul de 23 de insolvente la 1.000 de firme active inregistrat in Romania este de aproximativ trei ori mai mare decat media la nivel regional.

Comparatia cu Polonia (cel mai sustenabil model din acest punct de vedere) este elocventa, aceasta avand de aproape patru ori mai multe companii active decat Romania, dar sub 1.000 de companii insolvente in fiecare din ultimii zece ani. Acest lucru arata ca numarul companiilor insolvente din Romania intr-un singur an este aproape egal cu totalul insolventelor deschise in Polonia in zece ani.

In viitor, provocarile principale ale mediului de afaceri vor fi:

  • Continuarea trendului pozitiv privind imbunatatirea disciplinei de plata. Evolutia pozitiva din primul semestru 2016 trebuie sa continue, avand in vedere pozitionarea relativa fata de media inregistrata pe plan regional.
  • Romania este o tara cu o populatie numeroasa, dar cu foarte putine companii, pe fondul unui spiritul antreprenorial scazut, a coruptiei ridicate si a efectului de migratie ridicat, care afecteaza din ce in ce mai mult si forta de munca calificata. Romania inregistreaza o rata de antreprenoriat de doar 2%, cu doar 23 de companii active la 1.000 de locuitori, in timp ce media la nivel regional este de 57. Cel mai sustenabil model din acest punct de vedere este Cehia, cu 137 de companii active la fiecare 1.000 de locuitori, in conditiile in care Cehia are o populatie de doua ori mai mica decat Romania, dar de aproape trei ori mai multe companii active;
  • Mediul privat este afectat in continuare de o rata foarte ridicata de inchidere a companiilor active. Desi numarul insolventelor nou deschise scade cu 23% pentru perioada Ianuarie-Mai 2016 (conform ultimelor raportari ONRC), numarul companiilor radiate creste cu 63%, a celor dizolvate cu 52% si a suspendarilor cu 9%. Numarul companiilor care isi intrerup activitatea in primele cinci luni ale anului curent creste cu 47% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, fiind cu 63% mai mare decat a companiilor nou inmatriculate, desi acestea din urma cresc cu 31% in randul SRL-urilor.

“Spre deosebire de profilul insolventelor din perioada 2010-2015, cand una din principalele cauze era supraindatorarea cauzata de pierderile acumulate gradual si de utilizarea ineficienta a activelor, companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat o scadere constanta a nivelului indatorarii. Colectarea din ce in ce mai lenta a creantelor este una dintre problemele majore ale firmelor insolvente. Companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat aproape o triplare a duratei medii de colectare a creantelor. In plus, este pentru prima data in ultimii opt ani cand contractia insolventelor este insotita si de o scadere a impactului financiar si social precum si de o scadere a instrumentelor refuzate la plata la nivel national”, a declarat Iancu Guda, Senior Economist Coface Romania.

Descărcaţi această publicaţie : Pentru prima data dupa 10 ani, scade riscul sistemic cauzat de evolut... (712,20 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English