Stiri & Publicatii
05/02/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Turcia: Insolvente

Panorama Turcia

Publicarea strategiei de iesire a Presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, in mai 2013, a declansat o noua perioada, marcata de o schimbare a perceptiei riscului fata de economiile in curs de dezvoltare de pe pietele financiare. Turcia a intrat in aceasta perioada cu un deficit de cont curent ridicat, un sector de productie care depinde in mod substantial de importuri si trei alegeri succesive.

Povara nivelului ridicat al datoriilor pe piata valutara si dependenta de import determina sectorul corporate sa fie vulnerabil la volatilitatea cursurilor de schimb valutar si scaderea cererii interne. In 2014, companiile au putut sa reziste la deprecierea brusca a lirei de la inceputul anului cu sacrificarea partiala a profiturilor.

Deprecierea rapida a cursurilor de schimb, care a inceput in decembrie 2013, s-a stabilizat doar dupa ce Banca Centrala a redus mult ratele dobanzilor la sfarsitul lunii ianuarie. Cu toate acestea, deprecierea lirei continua sa afecteze negativ bilanturile contabile ale companiilor. Pe de alta parte, masurile de restrictionare a creditelor introduse de Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) la inceputul anului pentru a limita deficitul de cont curent au redus cererea interna, ceea ce a constituit unul din factorii care au ingreunat colectarea creantelor de catre companii.

In conformitate cu aceste evolutii, a inceput sa se observe diminuare a capacitatii de plata in sectoarele in care productia si vanzarile se concentreaza predominant pe piata interna. Cresterea numarului facturilor contestate si a cecurilor respinse confirma aceasta diminuare. Cecurile respinse au insumat 15,9 MLD TL in primele 10 luni ale anului 2014, o crestere de 5,4%. Suma facturilor contestate a crescut de asemenea cu 9,1%, de la un la altul, in primele 10 luni ale anului 2014, din cauza cresterii dobanzilor si a scaderii cererii interne.

Avand in vedere ca nivelurile cursurilor de schimb si ale cererii interne reprezinta doi factori esentiali care afecteaza profitabilitatea companiilor din Turcia, o relansare moderata a cererii interne in primul trimestru al anului 2015 poate afecta pozitiv profitabilitatea companiilor. Cu toate acestea, evolutiile din economia globala, riscurile geopolitice, procesul estimat al cresterii ratelor dobanzilor de catre FED si viitoarele alegeri generale din Turcia indica persistenta riscului privind cursurile de schimb. Aceasta sugereaza ca intram intr-o perioada in care companiile trebuie sa-si administreze mult mai constiincios fluxurile de numerar si imprumuturile.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Turcia: Insolvente (681,17 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English