Stiri & Publicatii
17/07/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Riscurilor de Tara - Turcia: Asteptari pentru 2014?

Turcia: Asteptari pentru 2014?

Economia Turciei a inregistrat o crestere remarcabila in ultimul deceniu. Produsul intern brut al tarii aproape s-a triplat in aceasta perioada si a ajuns la 820 miliarde USD la sfarsitul anului 2013. Tara are o populatie de 76,7 milioane de persoane si un venit pe cap de locuitor de aproximativ 10.700 USD. Potrivit FMI, pe baza paritatii puterii de cumparare Turcia este acum a 16-a cea mai mare economie din lume si a 6-a cel mai mare din Europa. PIB-ul tinta al guvernului pe cap de locuitor pentru 2023 este de 25.000 USD.

Dupa ce a inregistrat rate mari de crestere in perioada post-criza, Turcia a reusit sa evite incetinirea activitatii economice in 2012 care a ajutat la reducerea dezechilibrelor din economie. Autoritatile au reusit sa reduca deficitul de cont curent de la niveluri alarmante, sa inmoaie presiunile inflationiste in timp ce numarul locurilor de munca a continuat sa creasca.

Cu toate acestea, dependenta de import a industriei prelucratoare reprezinta inca o slabiciune structurala. Rata de crestere mai mica va afecta negativ profiturile corporative in 2014. Barometrul nostru sectorial, care arata performanta financiara a companiilor din diferite industrii asociata cu experienta de plata a Coface, indica faptul ca riscurile sunt in crestere pentru sectorul corporativ. In special companiile care nu au venituri din activitatea de export sau au o structura de capital fragil ar avea de suferit ca urmare a unei cresteri mai lente, monedei mai slabe si costurilor de productie mai ridicate. Acest lucru ar reduce marjele de profit, care in schimb ar putea creste riscul de falimente.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Riscurilor de Tara - Turcia: Asteptari pentru 2014? (5,10 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English