Stiri & Publicatii
04/11/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Riscurilor de Tara: Comertul mondial: o vraja lenta?

Comertul mondial: o vraja lenta?

Aceasta panorama contine in primul rand, un studiu privind Comertul Mondial. Comertul mondial a stagnat in prima jumatate a anului 2014 si se lupta pentru a recupera cei aproape 6 ani de la inceperea crizei. Aceasta este o schimbare radicala a directiei, dupa 30 de ani de expansiune fara precedent: Exporturile mondiale sunt in prezent de 10 ori mai mari decat in 1980. Chiar si in timpul ultimului deceniu, marcat de criza din 2008-2009, exporturile au crescut de doua ori si jumătate. Acest lucru ridica urmatoarea intrebare: este incetinirea ritmului de crestere in comertul international din 2008 doar un fenomen ciclic sau corespunde mai degraba unei schimbari structurale de durata?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, vom analiza mai intai diferitele efecte negative ale crizei asupra comertului, atat directe (cresterea economica din ce in ce mai slaba) cat si indirecte (cererea in scadere de materii prime, cresterea protectionismului), evidentiind rolul internationalizarii lanturilor valorice in raspandirea crizei la nivelul comertului mondial. Comertului regional, la randul sau, nu a putut sa compenseze efectele negative ale crizei, deoarece acesta a crescut putin sau deloc, Asia fiind o exceptie in acest sens. Cu o parte din recenta incetinire a comertului mondial legata de incetinirea economica, potentialul de crestere mai redus din marile economii dezvoltate si emergente reuseste sa aduca comertul international la nivelul pre-criza putin probabil, pe termen scurt sau mediu (mai mult de 8% pe an, in medie, intre 2002 si 2008).

Dar, intr-un context de crestere mondiala timida in 2014 si 2015, precum si internationalizarea in curs de desfasurare a lanturilor valorice care sustin comertul international, Coface anticipeaza o crestere a comertului mondial cu aproape 5% in 2015, adica un nivel mai ridicat decat cel inregistrat in ultimii doi ani. Exceptand ritmul de crestere, structura comertului se va schimba in urmatorii ani. Tertializarea economiilor avansate si emergente este de asteptat sa se reflecte in cel al comertului. Aceasta viitoare tertializare a comertului international are un mare avantaj: Ar trebui sa aduca fluctuatii mai putin marcate, variatii de activitate in sectorul serviciilor fiind, in general, mai putin puternice decat cele din industrie. In urmatorii ani, cresterea comertului mondial va fi, prin urmare, mai moderata, dar, de asemenea, mai putin volatil.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Riscurilor de Tara: Comertul mondial: o vraja lenta? (940,78 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English