Stiri & Publicatii
03/04/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Republica Ceha, o imagine de ansamblu

Czech Republic

Republica Ceha este pe drumul cel bun. Dupa caderea in criza economica in 2012 si 2013, datorata consolidarii bruste a fiscalitatii si a crizei datoriilor suverane din zona Euro, economia s-a ridicat, inregistrand o crestere solida de 2% in 2014, Coface estimand o crestere de 2,5% in 2015. Perspectiva imbunatatia pentru partenerii comerciali principali ai Cehiei din zona Euro s-a concretizat in cresterea exporturilor, responsabile pentru 84% din PIB-ul tarii. O parte semnificativa din exporturile Cehiei este reprezentata de industria automobilelor, care  pare sa fie specialitatea tarii. Cu toate acestea, si cererea interna joaca un rol considerabil in cresterea economica, in special datorita evolutiei pozitive pe piata muncii, ce contribuie la cresterea consumului privat.

In prima parte a studiului, Republica Ceha este prezentata drept un hub de fabricatie pentru germani si alti investitori europeni datorita fortei de munca relativ ieftina, insa specializata, proximitatii geografice a pietelor principale, cadrului economic solid si mediului de afaceri echitabil. In schimbul deschiderii sale si a prezentei semnificative a firmelor straine, economia este destul de dependenta de pietele europene, cateva industrii si grupuri globale.

In sectiunea sectoriala, studiul se concentreaza asupra industriei auto si a comertului cu amanuntul. Sectorul auto se concentreaza in special pe fabricarea de autoturisme, cu VW Skoda si branduri straine, plasand Cehia pe locul 13 in topul celor mai mari producatori globali de autoturisme. De asemenea, studiul analizeaza daca succesul este rezultatul costului sau abilitatilor fortei de munca sau fortei de munca. Intrucat industria de automobile are cel mai mare aport in exporturi, sectorul comertului cu amanuntul este determinat de cererea interna. Pe de-o parte, comertul cu amanuntul beneficiaza de cresterea consumului privat, pe de alta parte acesta se confrunta cu competitia acerba si marje scazute.

Ultima parte a studiului analizeaza riscurile din principalele sectoare ale economiei cehe. Desi tara nu tranzactioneaza volume semnificative cu Rusia, sectorul transporturilor este impactat de comertul deteriorat din Est datorita expunerii sale la serviciile internationale. Dependenta de petrolul si gazele rusesti, precum si riscurile geopolitice in curs de desfasurare au afectat multe companii, indiferent de sectoarele de activitate. In schimb, ritmul rapid de crestere din zona euro, de la 0,9% inregistrat in 2014 si 1,3% prognozat pentru 2015, va contribui la aparitia oportunitatilor pentru mai multe sectoare.

Intr-un context alcresterii accelerate, evaluarea riscurilor, realizata de Coface pentru Republica Ceha (A4) a fost pusa sub supraveghere pozitiva inca din Ianuarie 2015. Principalele motive p sunt redresarea piatei europene de automobile, o buna utilizare a fondurilor UE, ceea ce a condus la cresterea investitiilor publice, ancorarea solida a coroanei cehesti la euro care va facilita cresterea exporturilor in tarile din zona euro si consumul casnic sustinut datorat cresterii ocuparii fortei de munca si a relaxarii fiscale.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Republica Ceha, o imagine de ansamblu (2,69 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English