Stiri & Publicatii
12/02/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Polonia: Sectorul constructiilor

Panorama Polonia: Sectorul constructiilor

Sectorul constructiilor din Polonia a fost caracterizat de vremuri zbuciumate. Dupa perioada de expansiune ca urmare a cresterii cererii pentru constructia de locuinte, precum si masivele investitii publice datorate organizarii campionatului de fotbal Euro 2012, sectorul a cunoscut o deteriorare semnificativa. Evenimentul a adus multe contracte, dar companiile au avut de suferit ca urmare a aparitiei fluctuatiilor de pret semnificative pentru materialele de constructii. Acest lucru le-a afectat profitabilitatea si a condus, in multe cazuri, la insolventa. Incepand cu anul 2008, numarul de falimente al firmelor de constructii a crescut considerabil, cu o dinamica anuala de doua cifre.

Cele mai recente statistici de insolventa indica o stabilizare a sectorului constructiilor. Daca numarul de falimente nu a mai crescut, inseamna ca sectorul a iesit din perioada de profunda deteriorare? Aceasta tendinta va fi constanta? Fara indoiala, evolutia recenta a pietei imobiliare a fost factorul principal de sustinere pentru intregul sector al constructiilor. Cererea de locuinte a crescut datorita preturilor atractive, ratelor de dobanda scazute la un nivel istoric si, intr-o anumita masura, sprijinului guvernamental. Tendinta aceasta va sprijini oare sectorul constructiilor in urmatorii cativa ani?

Desi fondurile din bugetul precedent al UE trebuie sa fie utilizate pana in 2015, noul buget alocat pentru 2014-2020 va fi in continuare orientat catre sustinerea companiilor de constructii. Polonia este cel mai mare beneficiar al cadrului actual, fiind alocate aproape 90 MLD EUR. Investitiile publice masive aduc oportunitati uriase pentru sectorul constructiilor.

Aceasta Panorama analizeaza situatia actuala si perspectivele pentru sectorul constructiilor din Polonia. Oportunitatile actuale vor ajuta la imbunatatirea pe termen lung a sectorului? Insolventele firmelor de constructii vor deveni doar un termen teoretic, daca cererea mai mare pentru serviciile de constructii va declansa o perioada plina expansiune pentru toate entitatile? In primul rand, vom analiza fluctuatiile istorice ale sectorului constructiilor, care au avut, intr-o anumita masura, un impact si asupra performantelor sale recente. Apoi vom trece in revista situatia actuala, cu previziunile pentru sectorul constructiilor, inclusiv principalii factori care ar putea declansa redresarea acestuia. Ultima sectiune se concentreaza pe evaluarea riscurilor sectoriale pentru anumite sectoare ale economiei poloneze. In cazul sectorului constructiilor,  perspectivele de imbunatatire au justificat decizia recenta de a modifica evaluarea de la risc foarte ridicat, la risc ridicat. De asemenea, au fost facute si alte revizuiri ale riscului sectorial. Sectoarele evaluate in sens pozitiv includ metale si auto, incadrate in clasa de risc mediu. Retrogradari au fost efectuate in cazul sectorului de transport si al produselor chimice, mai ales din cauza riscurilor externe.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Polonia: Sectorul constructiilor (1,53 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English