Stiri & Publicatii
13/12/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Mexic: urmeaza vremuri dificile

Panorama Mexic: urmeaza vremuri dificile
  • PIB-ul este de asteptat sa creasca cu 1,6% in 2016 si cu 1,5% in 2017
  • Datoria publica a crescut la 42,3% in 2015, de la 38,3% in 2013. Se asteapta sa atinga 45%, pana la finalul acestui an
  • Guvernul prezinta reduceri bugetare de 240MLD MXN, aproximativ 12,9MLD USD si 1,2% din PIB
  • Proximitatea fata de situatia politica din SUA continua sa aduca incertitudini 

O perspectiva economica tulbure

In al doilea trimestru al anului 2016, activitatea sezoniera ajustata a decelerat la 1,5%, in scadere de la 2,5% (de la an la an), raportata in aceeasi perioada. Industria, care s-a redus cu 1,5% in semestrul doi comparativ cu primul, a fost principalul contributor la acest rezultat slab, din cauza scaderii productiei petrolului si a provocarilor cu care s-au confruntat industriile de fabricatie si constructiile. Sectorul serviciilor a incetinit de asemenea in aceasta perioada, avand o crestere a ratei de 2,4% de la an la an, in scadere de la 3,4% in primul trimestru din 2016.

agraficlk

Elementele fundamentale ale venitului este de asteptat sa piarda putere progresiv

José Antonio Meade, numit de curand Ministru de Finante, a prezentat bugetul pe 2017 care semnaleaza intentiile guvernului de a intensifica austeritatea. Bugetul include o reducere de 240MLD MXN a cheltuielilor, aproximativ 12,9MLD USD si 1,2% din PIB. Acest lucru este cu mult peste reducerile de 169MLD MXN pentru 2016 si de 124MLD MXN din 2015. Majoritatea reducerilor vor proveni din fondurile companiei petroliere de stat PEMEX (-5,3MLD USD). Se pare ca guvernul isi reduce singur veniturile, investitiile mici in compania petroliera conducand la scaderea productiei de petrol, limitand viitoarele venituri fiscale.

In completarea acestor reduceri de buget, deprecierea puternica experimentata de Peso-ul Mexican in acest an a redus puterea de cumparare a consumatorului. In comparatie cu 61 de valute, Peso-ul Mexican a raportat a treia cea mai mare variatie negativa in timpul perioadei din Ianuarie pana in Septembrie 2016 (-12% de la an la an). S-a situat, astfel, in urma Lirei Britanice si a Peso-ului Argentinian.

Mediul va ramane provocator pe termen scurt, incetinind ritmul in sectoarele legate de consumul privat. Coface declaseaza evaluarea riscului pentru sectoarele retail si auto ale tarii, in timp ce sectoarele dependente de marfuri raman in pericol.

Barometrul sectoarelor

Industria automobilelor: experimenteaza o incetinire. Intre Ianuarie si Septembrie 2016, performanta industriei a scazut cu 0,9%, de la an la an. In cazul industriei auto mexicane, puternic orientata spre export, acest rezultat este cauzat in principal de scaderea exportului, in mod particular vanzarile catre SUA fiind mai slabe.

Agro/alimentar: Riscurile sunt in principal intalnite in activitatea agro. Segmentul ramane cu risc ridicat, din cauza mai multor factori, inclusiv a preturilor internationale reduse, a deprecierii monedei nationale cu impact asupra costurilor ingrasamintelor importate, a termenelor mai lungi de plata intalnite in cadrul sectorului, a importantei bunei gestionari a fluxurilor de numerar pentru finantarea recoltelor, precum si a conditiile meteorologice dificile.

Industria chimica: Nu beneficiaza deocamdata de reformele din industria petrolului. Efectele pozitive ale reformelor energetice aprobate in Decembrie 2013 nu s-au materializat inca, deoarece preturile internationale mai mici ale petrolului au redus atractia investitorilor fata de acest sector. Reducerile bugetare recente, de 5,3MLD USD alocati pentru finantarea companiei petroliere publica a tarii, va reprezenta un factor suplimentar in productia de petrol in scadere.

Constructii: Constructiile civile sunt subminate de resursele publice nelimitate. Unele proiecte de infrastructura au fost amanate sau anulate din cauza veniturilor fiscale mai mici din industria petroliera. Camera Mexicana de Industrie a Constructiilor se asteapta ca investitiile publice in constructii sa fie reduse cu 30% in 2017.

Serviciile: Cresterea este de asteptat sa decelereze. Performanta relativbuna a sectorului servicii este sustinuta de baza veniturilor pozitive. In viitorul apropiat, acest ritm de expansiune este de asteptat sa incetineasca, pe masura ce populatia incepe sa simta mai intens efectele inaspririi ciclului monetar si fiscal.

Farmaceutice: Activitate sustinuta prin cresterea sperantei de viata. Segmentul prezinta perspective bune pe termen lung, deoarece tara are o populatie de aproximativ 120 de milioane de locuitori, iar speranta de viata este in crestere. Pe termen scurt, acest sector va fi afectat de reducerile din bugetul federal.

Retail: Elementele fundamentale care sustin veniturile este de asteptat sa se deterioreze in viitorul apropiat. Dupa ce a fost afectat de criza economica din 2008 - 2009, segmentul a inceput sa raporteze o crestere solida. In Iulie 2016, vanzarile au prezentat o crestere de 7,9%, an dupa an. Cu toate acestea, cresterea ar trebui sa inceapa sa incetineasca, consumatorii incepand sa simta efectele cresterii ratelor inflatiei si a dobanzilor.

Otel: Scenariu global si intern slab. Productia de otel a Mexicului a scazut cu 0,3% in primele opt luni ale acestui an. Mediul inconjurator va ramane sensibil in viitorul apropiat. Dintr-o perspectiva globala, s-ar parea ca promisiunea Chinei de a reduce capacitatea totala va dura ceva timp pana se va materializa. In acelasi timp, piata interna a Mexicului va continua sa fie subminata partial de activitatea apatica din constructii.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Mexic: urmeaza vremuri dificile (833,08 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English