Stiri & Publicatii
01/11/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Maroc: termenele de plata se prelungesc, in timp ce economia interna incetineste

Panorama Maroc: termenele de plata se prelungesc, in timp ce economia interna incetineste
  • Economia marocana ar trebui sa se confrunte cu o incetinire in activitate, din cauza performantei slabe a sectorului agricol, in 2016
  • Desi economia non-agricola este flexibila, termenele de plata in cazul tuturor sectoarelor cresc, iar companiile chestionate este de asteptat sa stagneze
  • Rezultatele din 2016 arata ca micile companii au termene de plata mai scurte decat companiile mai mari
  • Platile intarziate continua sa fie un obstacol major pentru angajare si investitii

 

Economia marocana incetineste, insa cererea si investitiile rezista

Rata de crestere a Marocului a incetinit in 2016, dupa ce a inregistrat o evolutie de aproape 4,5%, in 2015. Scaderea de peste 70% a productiei cerealelor, intre 2015 si 2016, va limita, probabil, PIB-ul tarii la o rata de crestere de aproape 2% in acest an. Aceasta incetinire apare in primul trimestru si a continuat in cel de-al doilea, cu o evolutie anuala de 1,4%. Cu toate acestea, in timp ce contributia agriculturii la valoarea adaugata s-a contractat, valoarea non-agricola adaugata a crescut cu 2,5% in primul si in al doilea trimestru din 2016.

La fel ca in 2015, Coface a chestionat 208 companii marocane in legatura cu comportamentul de plata si cu trendurile generale. Rezultatele sondajului au aratat ca firmele marocane resimt o incetinire a economiei interne. Peste jumatate dintre companiile chestionate (55%) percep o stagnare in activitate, 28% o deteriorare in climatul de afaceri, iar 39% se asteapta la o evolutie pozitiva in activitate, potrivit sondajului din 2015.

Cererea continua sa joace rolul de motor al cresterii. Consumul gospodariilor a crescut cu 2,7%, in primul trimestru din 2016 (2,3% in 2015), iar apoi a scazut usor in cel de-al doilea. Investitiile ar trebui sa creasca cu 5%, an dupa an, in 2016. Acest trend este de asemenea observabil in sondaj, 52% dintre companii intentionand sa investeasca.

Concentrare pe sectoarele agricol, productie si servicii

Sectorul agricol continua sa inregistreze un declin semnificativ, cu 12,1% in al doilea trimestru al anului 2016, dupa o scadere de 9% in primul trimestru. Conditiile nefavorabile ale vremii au condus la o scadere de 70% in productia cerealelor, care a fost doar partial compensata de cresterea productiei industriale si agricole de legume. Cu toate acestea, datorita unei performante bune in sectorul pescuit, declinul in PIB-ul agricol a fost limitat.

Industriile fabricatie si cele extractive au crescut usor in al doilea trimestru al anului 2016, pana la 3,2%, urmarind o crestere de 2,9% in primul trimestru. Aceasta miscare pozitiva poate fi in principal atribuita performantelor imbunatatite in industriile agro-alimentara, mecanica si chimica.

Sectoarele serviciilor au avut o rata a cresterii de 2% in primul trimestru din 2016, o imbunatatire fata de 0,9%, inregistrata in aceeasi perioada din 2015. Cu exceptia serviciilor activitatilor financiare si de asigurari (care au scazut cu 0,3%), alte sectoare tertiare de activitate au generat o crestere pozitiva.

Termenele de plata se extind: companiile marocane sunt afectate

In 2015, mai mult de 30% dintre cei chestionati au primit platile intre 30 si 60 de zile de la emiterea facturilor. Procentul acestora a scazut la 24% in acest an.

Numarul companiilor care declara termene de plata mai mari de 90 de zile a crescut, in special in sectorul public.

Companiile din sectorul privat din Maroc arata o stabilitate mai buna, termenele de plata ramanand constante pentru 48% din esantion. Cu toate acestea, procentul companiilor care percep o imbunatatire a comportamentului de plata este semnificativ de mic. Sondajul a relevat faptul ca acele companii care au cele mai lungi termene de plata sunt cele care resimt o stagnare a activitatii. Procentul acestor companii a crescut la 55% din esantion in 2016, de la 40,3% in 2015.

Timpul mediu de plata variaza in functie de activitatea companiilor. Comertul cu amanuntul, precum si sectorul constructiilor si lucrarilor publice, sunt caracterizate prin termene de plata de peste 90 de zile (peste 57% pentru comert si vanzarea cu amanuntul si 55% pentru constructii, cladiri si lucrari publice). Alte sectoare, precum serviciile business si agro-alimentar, raporteaza termene de plata de mai putin de 90 de zile (si chiar mai putin de 60 de zile pentru agro-alimentar). Sectoarele constructii si lucrari publice se numara printre cele ale caror termene de plata s-au schimbat semnificativ intre 2015 si 2016. Aceasta deteriorare a afectat in principal numerarul companiilor.

Sectorul comertului si al vanzarii cu amanuntul a suferit, de asemenea, din cauza intarzierii prelungite a platilor, cu o crestere de 23% a numarului companiilor care au raportat termene de plata medii mai mari de 120 de zile.

Serviciile business (al treilea cel mai mare grup din esantionul de cercetare) raman printre putinele sectoare care au beneficiat de o imbunatatire a termenelor de plata. Aceste sectoare au avut o crestere de 3,8% a numarului companiilor, cu o medie a termenelor de plata de mai putin de 30 de zile, in timp ce numarul companiilor care au raportat anterior termene de plata de peste 120 de zile a scazut cu 5,6%. Platile intarziate sunt mai mici decat cele din esantionul de ansamblu, iar 20% dintre companiile care ofera servicii de afaceri au raportat, de asemenea, imbunatatiri in numerar. Cu toate acestea, in ciuda unei usoare imbunatatiri ale termenelor de plata, sectorul mentionat este posibil sa fie afectat de incetinirea economiei din 2016 a Marocului, 56% dintre companii, asteptandu-se ca activitatea lor sa stagneze.

Companiile mari si sectorul constructiilor: termenele de plata tind sa se deterioreze

In timp ce termenele de plata se deterioreaza, observam o imbunatatire a numarului de zile de intarziere. Cresterea procentului intarzierilor mai mici de 30 de zile poate fi explicata prin intrarea in vigoare a legislatiei (decisa in 2014)

 privind termenele de plata. In ceea ce priveste intarzierile in functie de marimea companiilor, cele mari tind sa acumuleze perioade mai lungi de intarzieri ale platilor. In functie de sector, companiile din segmentele constructii si servicii de business raporteaza cele mai mari intarzieri, in ceea ce priveste zilele de plata.

In studiu, Coface a analizat impactul conturilor restante asupra sanatatii financiare si a perspectivelor companiilor. Cu cat au fost mai scurte perioadele intarzierilor experimentate de companii, cu atat au fost mai multe imbunatatiri in numerar. De asemenea, situatia numerarului companiilor care au raportat intarzieri de peste 30 de zile s-a deteriorat. In final, previziunile privind fluxul de numerar raman stabile pentru o serie de companii, indiferent de intarzieri. Acest lucru poate insemna ca firmele iau in considerare comportamentul de plata al clientilor si fac provizioane pentru posibilele intarzieri in ceea ce priveste fluxul de numerar.

Platile intarziate, precum si prelungirile termenelor de plata, reduc capacitatea companiilor de a investi. In momentul in care companiile au fost intrebate in legatura cu motivele care le impiedica sa investeasca, cele care au raportat cele mai mari intarzieri au subliniat probleme de finantare. Cele ale caror intarzieri medii sunt cuprinse intre 30 si 60 de zile au invocat perspectivele economice slabe, ca factor principal.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Maroc: termenele de plata se prelungesc, in timp ce economia ... (223,57 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English