Stiri & Publicatii
11/07/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Brexit: In ciuda mai multor socuri, Marea Britanie va ramane atractiva pentru companii

Panorama Brexit
  • Companiile si-au demonstrat rezistenta dupa referendum, insa incepe sa se vada o reducere a investitiilor
  • Reducerea cresterii (1,4% in 2017 si 1,2% in 2018) va duce la o evolutie a numarului de insolvente in randul companiilor, de 8,7%, respectiv 8,1%
  • O reducere a fluxurilor migratorii din UE este estimata sa aiba un impact negativ asupra cresterii Marii Britanii - 0,3% puncte pentru un „Brexit usor” si pana la 0,6 puncte pentru un „Brexit dur”
  • Companiile pot deveni mai putin atragatoare, insa tara va oferi avantaje semnificative investitorilor

In ciuda rezistentei economiei din Marea Britanie, o atitudine de expectativa va aparea in randul companiilor si se va intensifica in timpul fazei negocierilor

La un an dupa votul de parasire a UE, companiile din Marea Britanie arata rezistenta, stimulata de consumul casnic (in crestere cu 2,6% in 2016), de conditiile de credit favorabile si de o cerere globala solida. In ultimul trimestru al anului 2016, profiturile companiilor au totalizat peste 150 MLD lire sterline - un record absolut. Increderea a inceput sa creasca in mod semnificativ, in special printre IMM-uri, dupa o scadere initiala imediat dupa referendum. Caderea accentuata a lirei sterline, cel mai vizibil semn al Brexit-ului iminent, explica soliditatea exporturilor, chiar daca beneficiile competitivitatii raman scazute.

In ciuda conditiilor economice favorabile si a profiturilor ridicate ale companiilor, incertitudinile privind rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie si UE duc la un declin al investitiilor (8,8% din PIB in 2016, cel mai mic nivel de la criza economica). Se estimeaza ca acesta se va intensifica pana in Aprilie 2019. Probabil ca sectoarele in care investitiile sunt cele mai costisitoare, precum procesarea metalelor, domeniul auto si cel al constructiilor, vor fi lovite cel mai puternic.

Aceasta faza de negociere va testa optimismul actual al companiilor. Incepand cu 2017, reducerea consumului casnic, din cauza cresterii presiunilor inflationiste, va slabi sectorul retail (caruia Coface i-a schimbat nivelul de risc de la „mediu” la „ridicat”, in Martie 2017). De asemenea, acest aspect va aplica o presiune asupra sectorului auto, desi intr-o mai mica masura, deoarece va fi stimulat de cererea din strainatate. In plus, profiturile companiilor sunt estimate sa scada gradual, data fiind cresterea costurilor cauzate de deprecierea cursului valutar. In acest context, Coface estimeaza ca insolventele companiilor din Marea Britanie ar putea creste cu 8,7%[1] in 2017 si 8%1 in 2018, in mare parte din cauza reducerii cresterii, care ar putea ajunge la 1,4% in 2017 si 1,2% in 2018.

Confruntate cu o atractivitate mai scazuta si cu politici comerciale si migratorii mai restrictive, companiile din Marea Britanie vor trebuie sa se adapteze noilor conditii.

Cand Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana in primavara anului 2019, socul protectionist va avea un impact semnificativ asupra politicii comerciale. Aceasta estimare va fi adevarata in special daca va exista un „Brexit” dur (cu o reintoarcere la regulile WTO), din cauza cresterii barierelor tarifare si non-tarifare. Potrivit OECD, pierderea din PIB pana in anul 2030 ar putea, prin urmare, sa fie de aproximativ 7,5%, comparativ cu 5%, pentru un „Brexit usor”.

Socul comercial ar putea fi insotit de deficiente ale fortei de munca in anumite sectoare, in urma introducerii unei politici imigrationiste restrictive. In cazul unui „Brexit usor” (scenariul previzionat de catre Coface), o reducere de 1/3 a fluxurilor migratorii europene ar putea duce la o pierdere de crestere potentiala de 0,3 puncte PIB in 2019 - aproape la fel de mare ca pentru socul protectionist dintr-un scenariu similar. Aceasta pierdere ar putea creste la 0,6 puncte in scenariul extrem, cu o reducere semnificativa a imigrarii nete de 2/3. Sectoarele care folosesc multi imigranti calificati din Uniunea Europeana - precum productia, comertul cu ridicata si amanuntul, transporturile, comunicatiile si serviciile financiare - vor fi lovite cel mai puternic.

Indiferent daca Brexit-ul va fi usor sau dur, atractivitatea tarii pentru investitori va fi afectata cu siguranta, iar investitiile directe straine (FDI) vor scadea cu 22%[2]. In prezent, Marea Britanie este principala destinatie pentru FDI, in principal in sectoarele financiar, informational si de comunicatii, urmate de transporturi si logistica. Brexit reprezinta un impact semnificativ asupra investitiilor de afaceri si acumularii stocurilor de capital, cu reduceri ulterioare in inovatie si cercetare & dezvoltare.

Companiile din Marea Britanie, care au doi ani pentru a se pregati pentru parasirea Uniunii Europene, vor trebui sa-si adapteze strategiile. Unele din companiile mai fragile si mai mici pot disparea - sau trebuie sa-si transforme modelul de afaceri pentru a deveni mai rezistente. Este posibil ca altele sa fie nevoite sa-si ajusteze strategiile sectoriale si geografice, mutandu-se in Germania, Franta, Irlanda sau Olanda. Cu toate acestea, Brexit nu neaga complet atractivitatea structurala a Marii Britanii, care-si va pastra majoritatea avantajelor. Aceste beneficii ale companiilor includ transparenta, buna administrare, un ecosistem favorabil pentru companii si o piata a muncii flexibila si diversificata. Brexit nu va nega sistemul fiscal atractiv al Marii Britanii si in realitate ar trebui sa devina si mai atractiv, nivelurile fiscale scazand de la 20% la inceputul anului 2017, la 17% pana in 2020.

[1] Aceste estimari au fost facute prin ajustarea modelului pentru o crestere exceptionala a insolventelor companiilor care a avut loc in ultimul trimestru al anului 2016, din cauza unei schimbari de reglementare (1.796 cazuri). Fara aceasta ajustare, insolventele ar fi scazut cu 2,7% in 2017 si ar fi crescut cu 8,8% in 2018.

[2] Potrivit unui studiu realizat de R. Bruno, N. Campos, S. Estrin si M. Tian, "Gravitating towards Europe: An Econometric Analysis of the FDI Effects of EU Membership", 2016

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Brexit: In ciuda mai multor socuri, Marea Britanie va ramane ... (1,11 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English