Stiri & Publicatii
10/01/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama Africii de Sud: evolutia economiei contestata de crizele din agricultura si din minerit

Panorama Africii de Sud: evolutia economiei contestata de crizele din agricultura si din minerit
  • De la punctul maxim atins in 2011, performanta de crestere a Africii de Sud a fost intr-un declin constant
  • Serviciile financiare si de vanzare cu amanuntul sunt rezistente, insa economia interna a suferit din cauza crizelor prelungite din agricultura si minerit
  • Cresterea riscurilor pentru anumite sectoare strategice, cum ar fi industria automobilelor si agroalimentara, ar putea afecta macro-economia nationala
  • In ceea ce priveste latura pozitiva, Africa de Sud beneficiaza de o economie bine diversificata
  • Tara ramane a doua cea mai mare economie de pe continentul african si urca pe pozitia de lider, in ceea ce priveste produsele fabricate

Inca niciun semn solid de recuperare

Temerile cu privire la performantele economice ale tarii s-au amplificat, ca urmare a declinului economic prelungit al acesteia, din 2011. In ciuda revenirii usoare din 2016, rata de crestere a ramas scazuta. Coface estimeaza ca rata PIB-ului tarii va creste doar usor in 2017, cu 0,8%, dupa ce s-a blocat in 2016, din cauza efectelor secetei grave din agricultura. Consumul privat, care reprezinta aproximativ 60% din PIB-ul national, probabil va ramane apatic in 2017. Acest lucru se datoreaza, in principal, puterii de cumparare reduse in general, un fapt care nu se va schimba.

Intre timp, Guvernul Sud - African se lupta sa reduca cheltuielile, desi este de asteptat ca acestea sa creasca in termeni de Produs Intern Brut. Intreprinderile de stat reprezinta ghimpele din programele de reducere a cheltuielilor. O alta problema majora pentru economia Africii de Sud este nivelul modest al investitiilor capitale - care ar putea sa continue in urmatorii ani. Acest lucru va face mai dificila atingerea unor rate mai mari de investitii sau a performantelor economice.

Investitorii raman preocupati de cresterea tensiunilor politice din interiorul tarii, in special din cauza legitimitatii contestate a presedintelui Zuma. Acest mediu contribuie la probabilitatea aparitiei riscului de declasare a datoriilor suverane, ceea ce poate fi deprimant pentru entuziasmul investitorilor.

Totusi, trebuie recunoscut faptul ca Africa de Sud este in continuare una dintre principalele tari puternic industrializate din regiune - in special in ceea ce priveste industria de fabricatie. In ciuda conditiilor slabe de pe pietele interne si globale (la care se adauga efectele negative ale ratelor de schimb volatile), industria prelucratoare ramane un sector de baza, alaturi de sectoarele auto, produsele chimice, IT&C & electronice, textile si imbracaminte.

Perspective mai mari de risc pentru sectorul agroalimentar si auto

Asa cum am anticipat, sectorul agroalimentar si sectorul auto reprezinta cele doua preocupari majore de risc. Sectorul agroalimentar este unul dintre cele mai sofisticate din regiunea Sub-Sahariana, iar Guvernul a facut o prioritate de top din noua sa “Cale de crestere”. Acest sector este unul dintre cele mai mari segmente de productie din Africa de Sud, oferind locuri de munca pentru aproximativ 30% din populatia activa. Piata agroalimentara asigura o oarecare stabilitate a cererii. Oricum, Africa de Sud sufera din cauza unor provocari - ceea ce determina Coface sa evalueze segmentul ca unul cu risc inalt. Principalele probleme sunt deteriorarea perspectivelor macroeconomice si incertitudinile politicilor economice, din ce in ce mai daunatoare consumatorilor si increderii in afaceri.

Alte motive de ingrijorare pentru sectorul agroalimentar includ probabilitatea investitiilor reduse, starea nesatisfacatoare a infrastructurii rurale si slabirea monedei locale in raport cu dolarul american. 

Sectorul auto s-ar putea confrunta, de asemenea, cu o crestere a riscurilor. In timp ce beneficiaza de o serie de avantaje - cum ar fi exporturile robuste, o pozitie geografica buna si prezenta puternica a producatorilor multinationali pe piata nationala - segmentul auto din Africa de Sud se deterioreaza, inflatia fiind ridicata si crescand ratele dobanzilor. Acesti factori au un impact negativ asupra puterii de cumparare, tragand in jos vanzarile de pe piata interna. Vanzarile de vehicule noi ar putea suferi, de asemenea, din cauza temerilor legate de stabilitatea pietei fortei de munca si a amenintarii constante a grevelor.

Slabirea Rand-ului Sud African (moneda nationala) ar putea, totodata, pune presiune asupra costurilor de productie, pe care constructorii de automobile le pot transfera progresiv in preturile finale ale acestora.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama Africii de Sud: evolutia economiei contestata de crizele din ... (1,09 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English