Stiri & Publicatii
05/02/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Orientul Mijlociu si Africa de Nord: Care este progresul dupa "Primavara Araba"?

MENA Panorama
Cum au evoluat economiile tarilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord (MENA) dupa tulburarile sociale si politice cauzate de asa-numita " Primavara Araba" din 2010? Solicitarile sociale si economice ale protestatarilor au condus la o perspectiva economica sanatoasa in aceste tari?

In regiunea MENA, a existat intotdeauna o divergenta intre performanta economica a tarilor importatoare de petrol si a celor exportatoare de petrol, care s-a reflectat in situatia politica si sociala. Aceste diferente in performantele economice par sa fi crescut in ciuda protestelor si a cererii de revolutie de la inceputul revoltelor din lumea araba. PIB-ul tarilor exportatoare de hidrocarburi a crescut de la 4 ori in 2010, la aproape 5 ori in 2013, fata de cel al tarilor importatoare. PIB-ul Arabiei Saudite, cea mai mare din zona este de aproape trei ori mai mare decat al Egiptului.

Situatia actuala variaza de la tara la tara. Economiile Consiliului de Cooperare din Golf (GCC) continua sa inregistreze rate de crestere relativ ridicate, dar sunt inca sub performanta medie de crestere din perioada 2000 si 2010. Contul curent si excedentele fiscale raman la un nivel foarte mare. Cu toate acestea, cresterea tulburarilor politice si sociale in unele tari precum Irak, Siria, Yemen si Libia afecteaza negativ economia.

Exportatorii de petrol si-au diversificat cu succes economiile in alte sectoare decat cel al hidrocarburilor, cum ar fi constructiile, turismul, transporturile, auto etc. Cu toate acestea, in ceea ce priveste veniturile bugetare si cele din exporturi, aceste economii continua sa depinda, in principal, de sectorul hidrocarburilor. Prin urmare, o scadere continua a preturilor la petrol ar putea afecta investitiile de nonhidrocarburi, finantate prin veniturile din hidrocarburi. In acest sens, exista inca unele probleme care trebuie abordate in aceste tari. Importatorii de petrol se confrunta cu riscuri mai mari de tensiuni geopolitice si tulburari regionale. Afluxul mai mare de refugiati din Siria si continua agravare a mediului social si politic in regiune va afecta negativ mediul economic, va duce la epuizarea resurselor din economie si va reduce volumul schimburilor comerciale.

Aceasta Panorama se va concentra pe sectorul de hidrocarburi din tarile CCG si asupra sectorului textil din regiunea Africii de Nord, in special Tunisia si Maroc pentru ca in ambele regiuni, aceste sectoare sunt principalele motoare ale cresterii economice si ocuparii fortei de munca. In ciuda eforturilor continue de a sprijini industriile non-hidrocarburi, tarile CCG raman inca destul de dependente de sectorul hidrocarburilor din punctul de vedere al exporturilor si veniturilor bugetare. In regiunea CCG, veniturile din hidrocarburi au reprezentat o medie de 74% din totalul exporturilor si cca 83% din venitul total al guvernului in 2013. Deci, diversificarea este inca o provocare. Scaderea continua a preturilor la petrol, conflictele regionale, scaderea cererii din China par sa reprezinte sursele principale de risc in acest sector.

Atat Tunisia cat si Marocul au ca prioritate dezvoltarea sectorului textil si de imbracaminte. In Maroc sectorul textil este cel mai mare angajator al fortei de munca industriale, cu un procent de 40%, si in Tunisia este cel mai mare exportator, furnizand 7% din mana de lucru. Principalii clienti ai acestui sector sunt firmele europene care prezinta un risc in cazul unei redresari lente in Europa de Vest. Exista, de asemenea, alte provocari, cum ar fi nevoia de inovare, accesul la finantare si incertitudinea politica.

Aceasta Panorama va evalua, de asemenea, cele mai recente tendinte in constructii, turism si sectorul auto din regiunea MENA pentru evaluarea eventualelor riscuri corporative.

Descărcaţi această publicaţie : Orientul Mijlociu si Africa de Nord: Care este progresul dupa "Pr... (1,10 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English