Stiri & Publicatii
04/09/2020
PUBLICATII ECONOMICE

Olanda-Sondajul Platilor Corporative 2020

Olanda-Sondajul Platilor Corporative 2020

Acest studiu este primul sondaj Coface privind platile corporative in Olanda. Initial, acest sondaj a fost realizat intre februarie si inceputul lunii martie 2020 (primul trimestru al anului 2020 pe un esantion de 301 companii participante. Cu toate acestea, la sfarsitul acestei perioade, aparitia COVID-19 schimbat drastic perspectivele economice. In consecinta, pentru a lua in considerare aceasta schimbare in experienta de plata a companiilor, am realizat un nou sondaj intre lunile mai si iunie (al doilea trimestru al anului 2020), la care au participat 114 companii. Rezultatele difera remarcabil in decurs de cateva luni. Desigur, acest lucru s-ar putea datora tipurilor diferite de participanti, insa ele reflecta noul status-quo economic.

Termenele de plata sunt un caz interesant in Olanda. Doar 42% dintre participantii la sondajul din Q1 2020 au raspuns ca ofera termene de plata, iar aceasta cifra a crescut doar usor pana la 48% in Q2 2020. Perioadele de credit pe termen scurt domina peisajul de afaceri olandez, 85% dintre companii oferind termene de plata de 60 de zile. Intre primul si al doilea trimestru al anului 2020, distributia s-a schimbat, cu o scadere a termenelor mici si medii (intre 31 si 60 de zile) si cu o crestere pe segmentul pe termenelor foarte scurte (1 pana la 30 de zile). Desi aceasta schimbare ar putea fi legata de numarul mai mic de participanti, ea indica faptul ca acestia prefera sa incaseze cat mai devreme posibil pe fondul incertitudinii economice. Aceste preocupari nu sunt nefondate. Numarul participantilor care au raportat intarzieri de plata a crescut de la 71% in T1 la 75% in T2 din 2020, ceea ce inseamna ca in esantionul nostru, trei din patru companii se confrunta cu intarzieri de plata. Companiile au raportat ca durata medie a intarzierilor de plata este ridicata: 66 de zile in primul trimestru, 58 de zile in al doilea trimestru. Sectorul vanzarilor cu amanuntul-textile-confectii s-a remarcat prin cea mai lunga perioada de intarziere a platilor. Ponderea platilor intarziate legate de cifra de afaceri, cu mai mult de sase luni, este o problema stringenta  in Tarile de Jos. In general, acestea raman scazute, dar distributia s-a schimbat oarecum la varf. In timp ce in T1 2020, doar 3,6% dintre participanti au raspuns ca platile restante au reprezentat 5% sau mai mult din cifra lor de afaceri, numarul a crescut la 9,6% in T2.

Perspectivele economice s-au schimbat complet in cateva luni. In primul trimestru al anului 2020, fiecare sectoarele au fost, in general, optimist cu privire la perspectivele pentru 2020, sectoarele chimic si farmaceutice fiind cele mai optimiste, in timp ce sectorul de constructii s-a aratat mai precaut. Cu toate acestea, in iunie 2020, 52% dintre companiile chestionate se asteptau la o o evolutie negativa a afacerii in 2020. Aceasta contractie economica ameninta supravietuirea unora dintre companii. O treime dintre acestea au aplicat sau intentioneaza sa solicite ajutoare de stat, in timp ce alte 7% nu sunt sigure si ar putea recurge la ajutoare daca situatia economica se agraveaza. In consecinta, prioritatile companiilor in relatie cu amenintarile externe s-au schimbat. Daca la inceputul anului 2020, Brexit parea a fi principala problema economica, efectele COVID-19 asupra economiei mondiale si intreruperile lanturilor de productie globale prevaleaza in prezent. Acesta ar putea fi unul dintre motivele care explica pierderea increderii companiilor olandeze fata de China si preferinta lor mai puternica in Asia emergenta ca destinatie comerciala.

 

studiu sondaj

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi această publicaţie : Olanda-Sondajul Platilor Corporative 2020 (1,50 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English