Stiri & Publicatii
04/05/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Noul indice de risc politic Coface in 159 de tari

Noul indice de risc politic Coface in 159 de tari

Cresterea pe scara larga a riscului politic ascunde dinamici regionale mixte. Un indice global pentru cuantificarea riscurilor politice este inradacinat in stadiul actual al afacerilor.
Ca urmare a indicelui de risc politic specific pentru Europa de Vest (2016) si pentru tarile in curs de dezvoltare (2013), Coface lanseaza un indice global, pentru 159 de tari. Acesta cuprinde un mix de doua componente majore - riscurile de securitate (conflict si terorism), precum si riscurile politice si sociale.

Scorul pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord este ridicat (Afganistan, Irak, Libia, Nigeria: 100%) si in crestere incepand din 2010 (+22 puncte pentru Liban, +20 de puncte pentru Egipt). In Africa Sub-Sahariana, riscul a inceput sa creasca inca din 2013, din cauza conflictelor care descurajeaza investitorii: +36 puncte in Nigeria (-30% ISD incepand cu 2013), +28 puncte in Republica Centrafricana (trebuie notat faptul ca, spre exemplu, Coasta de Fildes arata o usoara imbunatatire: -6 puncte).

Tarile din Comunitatea Statelor Independente sunt, de asemenea, mult peste medie. Deteriorarea scorului in Rusia (+2 puncte) si in Ucraina (+41 puncte) nu este singurul motiv care a determinat acest lucru. O crestere poate fi, de asemenea, remarcata atat in fragilitatea politica, cat si in cea sociala din Tadjikistan (+10 puncte) si Azerbaidjan (8 puncte).

In America Latina, fragilitatea sociala este in crestere si se afla pe o panta ascendenta. (Mexic +25 de puncte si Venezuela +9 puncte). Tendintele sunt amestecate in Asia, cu exceptia celor doi giganti, China (+10 puncte) si India (stabila), iar riscul politic s-a imbunatatit treptat inca din 2010 (Sri Lanka: -60 de puncte; Nepal -25 de puncte).

Pentru tarile dezvoltate, datele proiectului „Manifesto“ a fost adaugat, luandu-se in considerare populismul in crestere. Acesta chestioneaza proportia de manifeste politice alocate unei teme electorale (protectionismul, securitatea, ordinea publica, valorile nationale etc). Analiza realizata de Coface releva faptul ca tarile in care presiunea populismului a crescut sunt urmatoarele: Regatul Unit (scor de 73%), Franta (70%), cu o pondere relativ importanta a temelor legate de ordinea publica, urmata de Austria (64%) si Olanda (63%), unde, o parte mare a procentajului se ocupa cu neincrederea multiculturalismului.

Descărcaţi această publicaţie : Noul indice de risc politic Coface in 159 de tari (728,29 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English